Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana zmartwychpowstana

Zarzekałam się, że już nigdy tego ciasta nie upiekę. Było ono koszmarnym wspomnieniem początków alergii mojej Córci. Nie ze względu na smak, bo tu (choć nie przepadam za szarlotkami) jej nie wiele brakowało, tylko ze względu na częstotliwość jej jedzenia. Gdziekolwiek szłam w jakiekolwiek święta zawsze towarzyszyła mi szarlotka sypana (albo piwoszki). Odżyłam dopiero, kiedy otrząsnęłam się z marazmu dietetycznego i zaczęłam piec również dla Córki. Tak powstała Trochę Inna Cukiernia, a szarlotka znikła w otchłani niepamięci...

Ale ostatnio pojawiała się na tylu blogach, że zastanawiając się nad tym, co zabrać ze sobą na imprezę rodzinną, uparcie wypływała na wierzch wszystkich pomysłów. I okazało się, że Córci ona strasznie smakowała i chciałaby jutro też taką upiec. No i jeszcze zapytała, czy można zrobić szarlotkę z żurawiną, więc już wiecie co tu się jeszcze pokaże;)

szarlotka sypana, szarlotka bez jajek i bez mleka

Szarlotka sypana vel ciasto szklankowe z moimi kosmetycznymi zmianami

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
0,5 szklanki brązowego cukru
1/4 kostki maragryny
jabłka (1 -1,5 kg)
cynamon

Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy. Zetrzeć na to warstwę jabłek, oprószyć obficie cynamonem i przykryć drugą połową sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki margaryny i piec w 180°C przez 40 minut.

Co gorsze ciasto smakowało również mnie. Może dlatego, że sama je piekłam, a nie było pieczone dla mnie?

poniedziałek, 22 sierpnia 2011, pinkcake
Komentarze
2011/08/22 09:51:25
też zamierzam zrobić w końcu tę szarlotkę, ale zawsze mam obawy że to wszystko nie będzie się trzymało. A tu proszę jak pięknie :)
-
2011/08/22 09:52:31
Ciasto wygląda pysznie,domowo.I dobrze,że zdecydowałaś się je znowu upiec.
Miłego dnia!
Amber
-
2011/08/22 10:27:05
a ja nie dalej jak wczoraj mowilam G. ,ze jakas szarlotka chodzi za mna i musze dobrych jablek do niej poszukac i upiec ,a tu prosze,jak na zawolanie prosty i fajny przepis :)
Pozdrawiam :)
-
2011/08/22 10:38:27
Ha, co za zbieg okoliczności. Ja właśnie pożeram ostatni kawałek takiej szarlotki, którą upiekłam w sobotę :) Robiłam po raz pierwszy z trochę innego przepisu. Wyszła smaczna, choć chyba wolę jednak tradycyjne szarlotki na kruchym cieście :) Pozdrawiam ciepło :)
-
2011/08/22 11:40:39
Fajnie, że o niej piszesz bo ja od dawna mam ją odłożoną do pieczenia tylko jakoś ciągle odkładam ale myslę, że w sezonie teraz już zrobię:)
Pozdrawiam:)
-
2011/08/22 11:44:06
Wolę tradycyjną , ale może i ja kiedyś dorosnę do takiej :)
-
Gość: Domcia, *.range81-154.btcentralplus.com
2011/08/22 12:59:42
a mi się taka szarlotka bardzo dobrze kojarzy, z babcinym domem:)) smak nie do po dro bie nia!
-
2011/08/22 13:02:21
Ja też często ją piekę, choć mój przepis odrobinę się różni od twojego. Uwielbiamy ją na ciepło z lodami i bitą śmietaną:)
-
Gość: n, *.toya.net.pl
2011/08/22 13:30:04
Uwielbiam, uwielbiam, moje główne ciasto, wałkowane (zwłaszcza w ostatnim czasie) po stokroć, modyfikowane, eksperymentowane, zawszewychodzące :) łatwe i tanie do tego. Ja robię podwójną warstwę owoców i ograniczam cukier (w środek mało, na spód i na wierzch więcej, wtedy jest bardziej chrupko), stosunek manny do mąki wyewoluował w kierunku 3:1. Jeśli z jabłkami - bez cynamonu. Zimą robiłam z wieloowocowym musem. Teraz - ze śliwkami (mniam) a ostatnio z morelami (jezuuu).
-
2011/08/22 13:30:53
Robiłam i jest naprawdę smaczna i prosta w wykonaniu :)
-
2011/08/22 14:10:36
jestes cudowna!mam jabłka, mam jeszcze mannę więc zabieram się za pieczenie
-
Gość: magda c , *.dynamic.chello.pl
2011/08/22 22:09:29
Witaj, jako że uwielbiam Twojego bloga i często korzystam z przepisów na słodkości dla moich alergików, nominowałam Cię do nagrody One Lovely Blog Award. Po szczegóły zapraszam tu: skaczacwkaluzach.blogspot.com/
pozdrawiam serdecznie
magda(c)
-
2011/08/23 10:53:09
Deserowo, trzyma się, trzyma, na świeżo nawet chrupiące jest;)

Dzięki, Aniu:)

Gosiu, cieszę się, że się przydałam :P

Wedelko, ja też;) Ale jednak czas przygotowania to spory atut tego ciasta.

Wiosenko, to ciasto to mistrz odkładania :D

Szarlotko, obyś nie musiała ;)

Domciu, ja jej smaku nie odmawiam, tylko okoliczności mi ją obrzydzały.

Nastusiu, gdybyśmy mogli jeść lody i bitą śmietanę, to bym nie piekła tej szarlotki! :D

N, ja do środka w ogóle nie daję cukru. Dzięki za dalsze inspiracje:)

Kuchennefascynacje, wszystko się zgadza:)

Divette, zarumieniłam się! :D

Madziu, bardzo dziękuję za wyróżnienie! Jest mi niezmiernie miło. Pozwolisz, że nie będę ponawiać, tylko dołączę do poprzedniego wyróżnienia. Pozdrawiam!
-
2011/08/23 11:15:56
A ja w końcu muszę zrobić sypaną, bo nigdy nie robiłam :)
-
2011/08/23 21:01:11
Uwielbiam sypaną szarlotkę! Dziękuję, że mi przypomniałaś, bo niedługo 2 urodziny bloga i to będzie doskonałe ciasto na tę okazję ;)
-
2011/08/27 02:26:50
Właśnie mam masę jabłek do szybkiego zużycia, w sam raz taka błyskawiczna szarlotka :D Znam taką tylko z pamięci jedzenia, nigdy sama nie piekłam. Chciałam tylko zapytać: Czy u Ciebie 1 szklanka=250ml czy 200ml? A 1/4 kostki margaryny=63g? Forma=pół blachy czy cała blacha czy jakieś inne wymiary? Nie piekę zbyt często, babcia by pewnie widziała "na oko" o co chodzi, ale ja :/
-
2011/08/27 08:34:25
Kasiu, to pewnie bym się dogadała z Twoją babcią;) Szklanka ma 250 ml, ale to mało ważne dopóki zawsze używasz tej samej szklanki;) Nie wiem, ile waży kostka margaryny, ale w wielu przepisach dają pół kostki, ja miałam tylko 1/4 i też wyszło. Możesz też użyć masła, jeśli wolisz. Mała blacha ma wymiary 20x20 cm, możesz też użyć 15x20 lub tortownicy 20 cm. Powodzenia! To ciasto nie może nie wyjść;)

Usagi, a nie lepszy byłby 5-warstwowy tort? :D

Uśmieszku, niczym nie ryzykujesz;)
-
2011/08/29 12:39:40
Dziękuję za wytłumaczenie. W takim razie bez stresu nawet bez "oka" babci :o)
-
2011/08/29 15:15:54
Im bardziej się stresujesz, tym mniej wychodzi. To moja dewiza w kuchni;)
-
2012/05/30 06:30:10
upiekłam choć w zmodyfikowanej wersji :) bardzo smakuśna :)
-
Gość: modrzejewskam, *.dynamic.chello.pl
2013/03/15 12:37:10
Szarlotkę tę znam i bardzo mi smakuje, a dla urozmaicenia można ją także zrobić z płatkami owsianymi błyskawicznymi zamiast kaszy :) ...
-
2013/03/15 23:40:46
Ja bardzo lubię wersję płatkami jaglanymi:)
-
Gość: modrzejewskam, *.dynamic.chello.pl
2013/03/16 09:06:22
Takiej wersji nie znałam, ale na pewno spróbuję :)
-
2013/03/16 20:59:14
-
Gość: katia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/14 22:24:25
Już myślałam ze przy diecie skazy białkowej nie zjem żadnego ciasta a tu miła niespodzianka. Dziś wyprobowalam przepis na szarlotke. Jest super, jeszcze jak było ciepłe to połowa znikła. Pewnie jutro jak wstaje to już jej nie będzie. Super blog!! Już planuje zrobić kolejne ciacha. Tylko co mogę dodać zamiast kardonu? Bo narazie go nie mam.
-
2013/04/14 22:35:22
Katiu, bardzo się ciesze i zapraszam:) Czy miałaś na myśli karob? Jeżeli nie macie uczulenia na czekoladę, to po prostu zastąp 1 łyżkę karobu 2 łyżkami kakao.
Pozdrawiam:)
-
Gość: Kate, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/29 08:49:17
Witam
mam pytanie, czy mozna mąkę pszenna zamienic na jakąś inna np. ryżową,
ps. robilam ostatnio szarlotke sypaną na oleju, wyszła wspaniale, wszyscy sie zachwycali.
Pozdrawiam !!!
-
2013/05/29 09:57:50
Na pewno można :) Sama robiłam z jaglaną i owsianą, wychodzi pysznie!
-
Gość: Kate, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/30 09:17:18
No wczoraj została przezemnie upieczona powyższa szarlotka, wydawało mi sie że nie do końca wyszła chyba dlatego że musiałam piec w piecu węglowym, czas pieczenie musiałam wydłużyć i wyszła twarda zwłaszcza od spodu ale na drugi dzień czyli dzisiaj ciasto zmiękło i jest pyszne, tak pyszne że boje sie ze utyje :)))
Miłego dnia
-
Gość: Kate, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/05/30 09:19:28
Acha a mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką ryżowej kukurydzianej i pszennej, jednak się da.
-
2013/05/30 11:29:30
Spoko, spoko, jeśli karmisz, to nie utyjesz ;)
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/23 15:35:08
Upiekłam wersję bezglutenową :) zamiast mąki pszennej dałam jaglaną a zamiast kaszy manny płatki ryżowe i ryżową kaszkę ( pół na pół) :) wyszło pysznie. Mam tylko jeden problem z tym ciastem, i w tej wersji i w poprzedniej (wg przepisu) wyszedł mi bardzo sypki spód, niewiele różniący się od wersji przed pieczeniem. Czy to jest wina zbyt suchych jabłek?
-
2014/01/24 09:28:26
Tak, spód musi się przecież czymś zlepić.
-
Gość: iwonalis@yahoo.com, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/24 15:11:46
Pychota:)ja dałam mąke gryczaną i płatki owsiane;)