Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Lody akacjowe

Akacje już przekwitają, więc śpieszcie się, by zrobić te niesamowite lody;)

lody akacjowe, lody z kwiatami akacji, jadalna robinia akacjowata, jadalna akacja, jadalne kwiaty akacji

Przepisu na lody Wam nie dam, bo ja robiłam z mleka koziego, miodu i koziego mleka w proszku jak zwykle dobierając proporcje na oko, ale na pewno znajdziecie pyszne lody waniliowe, mleczne lub śmietankowe np.: u Dorotki, które świetnie posłużą za bazę do lodów akacjowych.

Gotowe lody zmieszałam z przecierem akacjowym (100 g oskubanych kwiatów robinii akacjowatej, 150 g cukru, sok cytrynowy).

jadalna robinia akacjowata, jadalna akacja, jadalne kwiaty akacji

Ja bardzo polubiłam przecier akacjowy (pamiętacie moje pączki z kwiatami akacji?). Moja Córcia mówi, że tarta akacja smakuje jak trawa z miodem, (tylko nie pytajcie mnie, skąd ona wie jak smakuje trwa, bo też się nad tym zastanawiam;)) Jednak przecier wylizuje namiętnie :D

lody akacjowe, lody z kwiatami akacji, jadalna robinia akacjowata, jadalna akacja, jadalne kwiaty akacji

Jeżeli wolicie łagodniejsze smaki, przed zmiksowaniem podduście kwiaty w niewielkiej ilości wody lub zróbcie dżem jak Szarlotek.

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers .       

środa, 01 czerwca 2011, pinkcake
Komentarze
2011/06/01 11:41:06
Świetny pomysł :) Nie porafię wyobrazić sobie ich smaku, mimo, że jako dziecko często wcinałam akację :) Pozdrawiam :)
-
2011/06/01 12:39:29
wow, jakie oryginalne! :)
-
2011/06/01 12:54:04
WoW! Wspaniałe!
U mnie ostatnio ciasto z akacją.Też pyszne.
Miłego dnia!
-
2011/06/01 13:00:26
świetne te Twoje kwiatowe pomysły, jestem bardzo ciekawa smaku takich lodów :)
-
2011/06/01 14:32:26
Muszą być pyszne ! U mnie już przekwitają, ale mam trochę ususzonych na herbatki :)
-
2011/06/01 14:46:23
Niesamowite. W życiu bym nie wpadła na zrobienie akacjowych lodów:)
-
2011/06/01 18:06:41
U mnie akacja niestety odpada - syn jest uczulony :(
-
2011/06/01 22:07:59
inspirujące.
pociągające i strasznie zaskakujące.
ciekawi mnie, jak smakują ;]
-
2011/06/01 22:51:49
Ciekawa jestem tych niesamowitych lodów!:-))
-
2011/06/02 09:13:16
Elegnacja i szyk mi się widzi w tych lodach :) Jakoś tak mi sie skojarzyło :) Piękne!
-
2011/06/04 19:37:21
Wedelko, za dorosłości warto powtórzyć doświadczenia dzieciństwa:)

Dziękuję, Wykrywaczu:)

Dziękuję, Aniu. Ciasto sobie zostawiłam na przyszły rok:)

Dzięki, Martex:)

Grażynko, ja jakoś zapomniałam o ususzeniu:)

Dzięki, Acirinko, ja w zasadzie nie myślę o niczym innym niż kwiatkach :D

No coś Ty, Karolinko?! Pierwszy raz spotykam się z uczuleniem na akację. Znaczy reaguje na zapach, czy na co?

Dziękuję, Karmelitko:) No jak "trawa z miodem" przecież ;p

Majanko, za rok spróbujesz? :)

Dziękuję, Moniczko:)
-
2011/09/17 08:43:35
A nie wiesz, czy kwiaty odmian różowych (np. robinia lepka) są też jadalne? I czy są równie smaczne? Biała rośnie baaardzo duża i nie zmieści mi się w ogrodzie, a marzę o własnym osobistym źródle tych pysznych kwiatów :)
-
2011/09/17 11:15:37
Oj, niestety nie wiem. Nigdy się nie spotkałam z informacją o jedzeniu różowych akacji. Co ciekawe jedzenie robinii to polska specjalność, w Ameryce skąd pochodzi to drzewo, nie jadają jej tak powszechnie.
Spróbuj zasadzić judaszowca, jego kwiaty są jadalne, słodkie i też różowe:) A chyba się tak nie rozrasta.
-
Gość: lena, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/04/04 23:28:27
Kobieto zwariowałam czytając Twój blog!!
Jesteś genialna! ...podziwiam Twój zapał do tworzenia Tych cudów :)
...czy będzie mi się tak chciało przyządzać te nieziemskie przepisy jak chce mi się je czytać... o Panie daj mi tę energie!!
..aaaa zdjęcia mistrzowskie!
pozdrawiam lena
-
2012/04/05 09:00:39
Dziękuję, Leno:) W zasadzie to jesteś pierwsza z taką opinią bo zazwyczaj słyszę, że zdjęcia robię takie sobie;)
Ale mam nadzieję, że spróbujesz choć raz zjeść kwiatka, a przekonasz się, że to zajęcie wsysa jak nałóg!
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: Kkk, 62.87.186.*
2013/05/26 11:14:42
Aż się rozmażyłam patrząc na te cuda! Toż to deser z bajkowiej krainy!!!
-
2013/05/27 10:41:35
Zapewniam, że z jak najbardziej ludzkiej :)