Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przepisy na słodkości bez jajek i bez mleka krowiego. Ponadto moje jadalne kwiaty i pyszne jadalne chwasty. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Gryczane ciasto marchewkowe (bezglutenowe, bezmleczne)

Córcia oglądała jakąś dobranockę, w której dzieci piekły ciasto marchewkowe i natychmiast przybiegła, że ona też chce. Jednak okazało się, że marchewki nie starczy na całą dużą blachę, żeby wykorzystać mój wypracowany przepis, a poza tym w domu nie ma mąki. Phi, dla chcącego nic trudnego, marchewki uzbierała się pełna szklanka i miałam zakitraszoną mąkę gryczaną. I tak powstało ciasto. Chyba najlepsze marchewkowe ciasto jakie jadłam;)

Gryczane ciasto marchewkowe bezglutenowe bezmleczne, buckwheat carrot cake, glutenfree carrot cake

Gryczane ciasto marchewkowe

1 szklanka tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 szklanka mąki gryczanej
1 niepełna szklanka brązowego cukru (w tym waniliowy)
2 jajka
1/2 szklanki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1 łyżeczka cynamonu

Jajka ubić z cukrem, dodać olej. Marchewkę zmieszać z sypkimi i połączyć z jajkami. Wylać na blaszkę 20x20 cm wyłożoną papierem i piec w 180 °C przez 25-30 minut.

Rozchodzący się w czasie pieczenia zapach działał na mnie bez mała tak, jak woń Belli na Edwarda;) Omal nie wgryzłam się w piekarnik! Nic na to nie poradzę - uwielbiam grykę i ubóstwiam marchewkę. Na dodatek to uwielbienie jest dziedziczne, więc z Córcią nie pozwoliłyśmy by ciasto zbyt długo leżało :P Ale co tam, Tatuś też się załapał:)

A kto potrzebuje wegańskie ciasto machewkowe, to zapraszam po przepis tutaj.

wtorek, 10 maja 2011, pinkcake

Komentarze
2011/05/10 11:51:21
Pięknie wygląda :)
-
2011/05/10 12:12:58
Z nieba mi to ciasto spada:) Mam na chrzcinach gości (bezglutenowo-bezmlecznych) więc zrobię im to ciasto ( a i sama marchewkowce lubię:))
-
2011/05/10 13:47:17
nigdy nie jadłam ciasta z mąką gryczaną (przynajmniej świadomie :D), ciekawe jak smakuje :)
-
2011/05/10 14:19:39
Przepiękne zdjęcie Pinkcake. Takie optymistyczne - rewelacja. Ciekawe jaką to bajkę oglądała :)
-
2011/05/10 15:12:25
Dziękuję, Kuchennefascynacje:)

No to jestem w samą porę, Acirinko;)

Zauberii, rewelacyjnie! Przynajmniej dla mnie:)

Kabamaigo, nie mam pojęcia, bo oglądała z Tatusiem :P
-
2011/05/10 16:01:50
Prezentuje się niezwykle apetycznie. I ta marchewa! Zrobiłaś mi smaka na ciasto z marchewką :)
-
2011/05/10 18:15:29
CCiasto wyglada świetnie, ale ja piekąc dla siebie musiałabym zmienić makę na jakąś inną...bo gryczana nie dla mnie:) pozdrawiam
-
2011/05/10 18:57:09
Kolejny dowód na to, ze potrzeba jest matką wynalazku i że najlepsze potrawy powstają przypadkiem. Bardzo apetycznie wygląda :)
-
2011/05/10 19:00:43
fajne to ciasto. u mnie w kuchni mąka gryczana to jeszcze nowość, ale jeśli tylko uda mi się ją znaleźć to spróbuję :)
-
Gość: PhD student, ip-62-143-74-146.unitymediagroup.de
2011/05/10 21:40:33
Dzien dobry, zawsze z przyjemnoscia czytam Pani bloga, bo jest nietuzinkowy (uwielbiam zwlaszcze "ozdobne" wpisy - zarloszny tort, psinka Lalusinka i ostatni Kurczak czy Kaczka zawsze przywoluja usmiech na moja buzie) i ma rozne biologiczne akcenty - a ja akurat po biotechnologii i robie teraz doktorat z genetyki (stety niestety w Niemczech - zawsze o tym marzylam, no ale jednak szkoda, ze tak daleko od domu) - a dzisiaj podbila mnie Pani zupelnie: "jak won Belli na Edwarda" - fajnie, ze tez lubi Pani Sage Zmierzchu! to tak jak kiedys gdzies sie wydalo, ze Dorotus76 lubi Bon Jovi :)
Dziekuje, kibicuje i zycze zdrowia dla Pani, W. , Corci i Tajemniczego Malenstwa :)
-
Gość: , abct122.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/10 22:24:30
Absolutnie do wypróbowania!!! Przepis już sobie zapisałam :) Pzdr Aniado
-
2011/05/10 22:55:01
Pysznościowe to ciacho Gosiu! Marchewkowe uwielbiam,a Twoje z całą pewnością by mi posmakowało :)
-
2011/05/11 12:18:58
Moniczko, to się poczęstuj;)

Jolu, każdy lubi coś innego, ale ja chyba już przy cieście marchewkowym nie wrócę do pszennej :P

Grażynko, zgadzam się w pełni:)

Eve, ja ją po prostu kocham, więc ciasto bardzo polecam!

Studencie, witam koleżankę po fachu;) Ja też po biotechnologii i też marzyłam o doktoracie z genetyki, ale w końcu zrobiłam z biochemii:) Na szczęście pracę mam "blisko" domu i w zawodzie, więc nie narzekam.
Co do "Zmierzchu" to niestety Cię rozczaruję, nie czytałam, w naszej bibliotece na próżno szukać takich nowości. Ale właśnie ostatnio oglądałam film i ta scena bardzo mi się podobała:) Ale bardzo się cieszę, że jej wspomnienie skłoniło Cię do ujawnienia się na blogu :D
Pozdrawiam serdecznie!
Gosia

Aniu - koniecznie!

Majanko, ani troszkę w to nie wątpię:)
-
2011/05/12 00:33:19
Cudownie wygląda:)
-
2011/05/12 14:22:47
Też mi się bardzo podoba, to połączenie :) Ty to masz pomysły...... ;D
-
2011/05/13 07:59:04
Dziękuję, Mary:)

Szarlotku, upodobania mnie nakierowały;)
-
2011/05/14 22:07:58
A mi nie urosło takie piękne, tylko zostało płaskim plackiem ale za to pysznym! Naprawdę!
-
2011/05/14 22:32:13
Może perspektywa na zdjęciu jest myląca, bo mnie tez bardzo wysokie nie urosło;) Ale pyszne jest nieziemsko i cieszę się, że też się o tym przekonałaś!
-
Gość: asia, dfo9.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/23 13:46:01
witam. czy zamiast mąki gryczanej mogę użyć zwykłej tortowej. mieszkam w małej mieścinie i nie zawsze mogę ją kupić
-
2011/05/23 16:00:55
No pewnie, że tak! ;) Tutaj masz mój przepis: pinkcake.blox.pl/2009/03/Ciasto-marchewkowe.html
Dopracowany i wychuchany, zawsze wychodzi:)
Pozdrawiam!
-
2011/05/29 14:49:55
Zrobiłam je ku wielkiej uciesze moich bezglutenowo/bezmlecznych gości:) Dzisiaj pieką je sami:) - tylko troszkę cukru mniej, bo jak dla nas lekko za słodkie:)
-
2012/03/21 19:39:47
Właśnie robię to ciasto 4 raz - na wierzch posypałąm pociętymi w słupki migdałami i wyszło fenomenalnie! Jest pyszne i jak na niepszenneaciasto to się stosunkowo mało kruszy. Chętnie poznam więcej Twoich bezmleczno-bezlutenowych przepisów :)
-
2012/03/21 20:54:27
Aniu, pozdrawiam! :)

Asiu, kilka ich tu znajdziesz:) Choć zdecydowanie więcej jest bezjajecznych.
Pozdrawiam:)
-
Gość: leomi, 89-72-23-121.dynamic.chello.pl
2012/04/07 18:46:51
Fantastyczne wyszło! Uratowałaś mi Święta:)
Ściskam mocno!
-
2012/04/08 11:13:31
Super:) Wesołych Świąt zatem! :)
-
Gość: full_time_mommy, 31.178.126.15*
2012/05/15 09:29:50
witam, dziękuję, że jesteś!!! a teraz: a bez jajeczek wyjdzie mi to ciasto?? :) pozdrawiam
-
2012/05/15 10:13:36
Nie wyjdzie:)
Ale wyjdzie takie:
pinkcake.blox.pl/2012/04/Wasze-ulubione-ciasto.html
Orzechy możesz zastąpić np kokosem albo słonecznikiem.
Dziękuję, że zaglądasz:)
Pozdrawiam!
-
Gość: jo, apn-46-76-202-40.dynamic.gprs.plus.pl
2012/06/04 13:53:50
zainspirowana, wykonałam wersję z buraczkami, zmniejszyłam ilość cukru do 2/3 szklanki, a zamiast cynamonu zaserwowałam karob - fajnie wyszło, choć aż prosi się jeszcze dodatek suszonej żurawiny lub śliwek :) próbowałaś może zrobić to ciasto na innej mące bezglutenowej np. jaglanej czy ryżowej?
-
2012/06/04 18:21:22
Fajnie, Jo! I oto chodzi, żeby sobie pokombinować;)
Nie, nie próbowałam. Na jaglanej mące robiłam ciasto dyniowe i szarlotkę.
-
Gość: oliwia7979, 89.187.244.27.ip.abpl.pl
2012/07/07 11:15:15
pyszne wyszło naprawde:-)
-
Gość: oliwia7979, 89.187.244.27.ip.abpl.pl
2012/07/07 11:16:36
co prawda zamiast cukru, bo synek nie może dodałam melasy z karobu, nadało mu to ciemniejszy kolor, ale pycha:-)
-
2012/07/08 17:18:38
To bardzo się cieszę:)
Ale wiesz, że melasa to w połowie cukier? :D
Pozdrawiam!
-
Gość: Jolka96, coa190.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/05 10:53:15
Dla tych co nie wiedzą skąd wziąć mąkę gryczaną- jak mi kiedyś zbrakło to zmieliłam sobie w młynku do kawy. Próbowałam mielić też ryż ,ale wychodzi zbyt grudkowaty. Mąkę gryczaną używam głównie do naleśników (bez mleka-dieta bezglutenowo-bezmleczna).
-
2012/10/05 21:01:21
Tak, ale w przypadku małego młynka to zajęcie dla bardzo zdesperowanych:D
-
Gość: Sylwialex, 178-36-142-187.adsl.inetia.pl
2013/02/10 19:23:24
Pyszne!!! Nie spodziewałam się tego po gryce, której fanką nigdy nie byłam.
-
2013/02/11 21:50:06
Ha, bo z marchewką nabiera nowego wymiaru ;)
-
Gość: agadenver, 87-205-152-106.adsl.inetia.pl
2013/02/19 23:03:07
Ciasto przewspaniałe.
Ja polecam z dodatkiem jabłek, orzechów.
Lub przełożone serkiem z kremówką.
-
2013/02/21 19:41:12
Serek i kremówka przy alergii na mleko raczej odpadają;) Ale zgadzam się, że gryka i marchewka bardzo lubią orzechy:)
-
Gość: Aszlim, 188.141.21.22*
2013/05/23 19:03:14
Marzy mi sie to ciasto. Marchew z gryka :) Ale czy mozna zastapic jajka czyms innym?
-
2013/05/23 19:45:27
Możesz upiec na mące gryczanej to ciasto:
pinkcake.blox.pl/2012/04/Wasze-ulubione-ciasto.html
-
2013/08/24 22:47:56
Uwielbiam takie eksperymenty! Mam mąkę gryczaną i czasem jej używam. Z resztek z sokowirówki z marchwi piekłam kiedyś ciasteczka. Ciasto też piekłam, z ananasem i otrębami. Z mąką gryczaną jeszcze nie ;) Ale jeśli kiedyś zrobię ciasto, na pewno dam znać jak wyszło:) Pozdrawiam:)
-
Gość: Aga, host-46-186-89-72.dynamic.mm.pl
2013/08/24 23:05:19
Witam,czy zamiast mąki gryczanej mogę dać owsianą?
-
2013/08/24 23:35:06
Pewnie tak, choć mąka owsiana będzie bardziej lepka i ciasto będzie dużo cięższe, ale na pewno smak już nie będzie tak niesamowity.
-
2013/12/17 12:52:16
Z mąki owsianej może się zrobić plastelinopodobny twór nie do przełknięcia... Trzeba by wymieszać z inną. Ale nie żytnią ;) próbowałam w drożdżowym... W każdym razie cieszę się tym przepisem, bo zrobię z tego ciasta piernik na przedszkolną wigilię bezpszenicznej córki :) !!!
-
2013/12/17 19:56:44
Tak, to jest prawdopodobne ;) To jest ciasto gryczane i moim zdaniem takim pozostać powinno.
-
Gość: AniKaBu, acdq66.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/25 18:50:30
Zrobiłam, niestety smak oleju przebija wszystko. To ciasto może być naprawdę pyszne ale ilość oleju lepiej zmniejszyć, a najlepiej całkiem zastąpić masłem.
-
2013/12/25 22:19:49
To zmień olej na taki, który nie ma paskudnego smaku. Zawsze jakość składników decyduje o ostatecznym wymiarze dania.
-
Gość: AniaKaBu, agjf52.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/27 12:18:47
A jaki polecasz olej? Ja zrobiłam na Kujawskim, bo tylko taki kupuje. Hm a z masłem to myslisz, ze to zly pomysl? To ciacho musi mi w koncu wyjsc! bo smak ma fajny.
-
2013/12/27 16:54:42
Z dawnych czasów pamiętam, że Kujawski miał raczej neutralny smak, więc nie bardzo mam pomysł, jak Ci dogodzić. Pierwszy raz mi się zdarza, żeby na marchewkowe ktoś narzekał z powodu oleju. Ja czasem piekłam na oliwie, ale ona ma swój wyrazisty smak. Możesz spróbować na maśle, na pewno nie zaszkodzi.
-
Gość: AgataH, 178.180.246.80.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/22 16:08:08
Właśnie upiekłam! Pyszne, puszyste, wilgotne. Zrobiłam w keksówce i dałam jedną płaską łyżeczkę proszku. Cudnie wyrosło. Jedyna forma, w jakiej mogę zjeść grykę :-) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
-
2014/01/22 18:38:27
To świetnie :) A może jeszcze spróbujesz bananowca gryczanego? ;)
-
Gość: AgataH, 37.30.212.139.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/01/23 10:36:17
Koniecznie. Bananowiec jest drugi na liście, tylko muszę zmusić banany żeby dojrzały :-) Znalazłam tanią mąkę gryczaną, więc będę wypróbowywać kolejne przepisy. Gosiu, Twój blog jest cudowny.
-
2014/01/23 11:47:14
Ha, najlepszy sposób, to o nich zapomnieć ;)
Dzięki! Korzystaj do woli :)
-
Gość: ola_g, d143-176.icpnet.pl
2014/02/18 19:01:22
pyszne, smakowało wszystkim, od siebie dorzuciłam garść rodzynek i zwiększyłam nieco ilość cynamonu, jutro powtórka :)
-
2014/02/19 14:15:38
Super! Bardzo się cieszę :) Smacznego :)
-
Gość: elajza, 89-69-78-150.dynamic.chello.pl
2014/04/10 21:19:02
wygląda pysznie i bez nabiału i glutenu jak lubię :) a czy dodajesz do tego ciasta jakiś proszek do pieczenia żeby urosło? pozdrawiam!
-
2014/04/10 21:43:33
Jest na liście składników.
-
Gość: elajza, 89-69-78-150.dynamic.chello.pl
2014/04/11 20:19:38
oj rzeczywiście teraz dojrzałam. dziś próbuję zrobić, ciekawe jak wyjdzie :)
-
Gość: Natalia I., 89-65-229-155.dynamic.chello.pl
2014/06/11 18:18:22
Dzisiaj zrobiłam - pyszne to ciasto ! :) Oboje z mężem nie jemy glutenu więc dla nas wersja jak znalazł. Zrobiłam z kaszy gryczanej, którą zmieliłam - wyszło 3/4 szklanki, dopełniłam do pełnej szklanki mąką z amarantusa. Zmniejszyłam też ilość cukru do 2/3 szklanki i to wystarczyło w zupełności. Dziękuję za przepis ! :)
-
Gość: Natalia I., 89-65-229-155.dynamic.chello.pl
2014/06/11 18:18:37
Dzisiaj zrobiłam - pyszne to ciasto ! :) Oboje z mężem nie jemy glutenu więc dla nas wersja jak znalazł. Zrobiłam z kaszy gryczanej, którą zmieliłam - wyszło 3/4 szklanki, dopełniłam do pełnej szklanki mąką z amarantusa. Zmniejszyłam też ilość cukru do 2/3 szklanki i to wystarczyło w zupełności. Dziękuję za przepis ! :)
-
2014/06/11 20:57:35
Proszę bardzo, cieszę się, że smakowało :)
-
Gość: Justyna, aaaj196.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/07 14:39:31
Witam, Od dawna szukałam takiego przepisu na ciasto dla mojej 3 letniej córki. Ja tylko dodałam trochę mniej cukru i tłuszczu. Poza tymi modyfikacjami ciasto jest przepyszne smakuje jak babka ;)