Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Galaretka fiołkowa

To chyba jest już ostatni wpis fiołkowy. Chociaż któż wie, co mi jeszcze wpadnie do głowy? ;) Fiołki u nas przekwitły juz dwa tygodnie temu, a inne kwiatki czekają, więc nie będę już Was dręczyć na fioletowo.

Miałam zrobić dżem fiołkowy, jednak na jeden słoiczek trzeba zebrać ponad 2 litry kwiatów fiołka wonnego, a następnie oskubać same płatki. Jest to zajęcie o tyleż urocze, co szalone. Unoszący się zapach jest zabójczo piękny, jednak jakiekolwiek zawilgocenie opuszków powoduje przyklejanie się doń płatków, tak że można osiwieć z szału!

Galaretka fiołkowa, violet jelly, viola odorata jelly, galaretka z fiołków

Ponieważ sezon fiołkowy minął mi pod znakiem wielkiej dyńki z przodu, a dzieci już nie udało mi się zagonić do roboty jak przy syropie fiołkowym, więc uznałam, że mogę zrobić coś delikatniejszego: galaretkę. Prawie taką samą jak coś, od czego właściwie się zaczęła cała ta checa z jedzeniem kwiatów ;P

Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers .   

W smaku galaretka jest o wiele delikatniejsza niż dżem i łatwiej ją przełkną grymaśnicy, którzy mówią, że kwiatków nie amciu ;P Zdaje się, że na ten sam pomysł wpadła Komarka;)
Kolor zależy przede wszystkim od ilości użytych fiołków i dodanej cytryny.

Galaretka fiołkowa, violet jelly, viola odorata jelly, galaretka z fiołków

Galaretka z fiołków

filiżanka kwiatów fiołka
cukier do smaku
naturalna pektyna jabłkowa BIO
sok z cytryny

Fiołki zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i odstawić do osudzenia. Przecedzić, dodać sok z cytryny, cukier, pektynę i zagotować. Przelać do słoiczka. Można ją zjeść z tostami lub posmarować nią tort, np.: na chrzciny :P Albo zrobić z nią cóś innego...

Galaretka fiołkowa, violet jelly, viola odorata jelly, galaretka z fiołków

W zasadzie w ten sam sposób możecie zrobić dżem lub galaretkę z dowolnych innych jadalnych kwiatów.

czwartek, 05 maja 2011, pinkcake
Komentarze
2011/05/05 14:32:39
Cudna Gosiu. Jak ja żałuję, że już nie zrobię w tym roku. Strasznie, strasznie. No cóż za rok to ja fiołkowo poszaleję :)
p.s. zapytam tutaj. Czy przepisy z liśćmi mniszka nadają się do Twojej akcji? Niekoniecznie, chyba. W końcu to nie kwiaty.
-
2011/05/05 15:14:25
Hej, chyba nie masz co narzekać i tak nieźle poszalałaś:) Ale ja rozumiem, to wciąga jak nałóg;)
Liście nie, to raczej do Pluskotki:) Ale z kwiatków też da się sporo zrobić:)
Pozdrawiam!
-
2011/05/05 15:30:09
Widziałam ją wcześniej u Komarki:) Obie przepiękne!
-
2011/05/05 16:29:51
Można dostać zawrotu głowy od twoich kwiatowych dań :)
-
2011/05/05 18:05:14
Pinkcake troszkę poszalałam, ale mam niedosyt. Do Pluskotki dodałam, a z kwiatów też będzie, może nawet jutro :)
-
2011/05/05 20:17:26
Kolejny świetny pomysł Gosiu! Jesteś niesamowicie kreatywna :) Taką galaretkę chętnie bym powąchała i zjadła też:-)
Uściski:*
-
2011/05/05 20:47:58
Wygląda iście bajkowo:)
-
2011/05/05 21:09:03
ach, jakie cudo:)
-
2011/05/05 22:49:36
niesamowita !
-
2011/05/07 04:04:45
Bardzo fajnie!!:)
-
2011/05/07 15:36:29
Dziękuję, Dziewczyny:) Tylko teraz nie mogę się zdecydować, do czego mam jej użyć?... ;)
-
2011/05/09 13:23:12
Łałciu.... Ale pyszności! Dobrze,że nie trzeba mnie namawiać na kwiatowe pyszności,to i tą galaretkę sobie zrobię ...W przyszłym roku :)
-
2011/05/10 09:44:47
Wybieram się jutro na fiołki. Proszę pomózcie mi bo przepis jest fajny no ale jakie proporcje cukru pektyny i soku z cytryny???? Przepis jest bardzo ogólny a nie chciałbym po bądz co bądz czasochłonnym wyskubywaniu płatków z fiołków otrzymać co byłoby przesłodzone albo nieodpowiednio przyrządzone. Bardzo proszę o podpowiedz.
-
2011/05/10 10:34:09
Ach, Szarlotku, zawsze jest przyszły rok;)

Bolku, a ile cukru to jest dla Ciebie za dużo? Jakiej firmy pektyny użyjesz? A może masz od razu cukier żelujący? A ile fiołków uda Ci się nazbierać? Przepis jest ogólny, bo ja robiłam galaretkę "na oko", a raczej "na smaka". Daj tyle cukru, żeby Ci smakowało. Cytryny tylko tyle, żeby kolor z zielonego zrobił się różowo-fioletowy. Pektyny użyj wg proporcji na opakowaniu, a wody nie więcej niż połowa objętości kwiatów. I nie trzeba skubać płatków, chociaż ze skubanych jest lepsza. Czy takie wytyczne są wystarczające? :)
Pozdrawiam
Gosia