Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z kozim serem, awokado i fiołkami

Panie i Panowie - WIOSNA!

Jeden z moich ulubionych zestawów: kozi twaróg, awokado, ukochane kiełki słonecznika i fiołki. Do tego kapka oliwy.

sałatka z fiołkami, wiosenna sałatka z kozim serem i kwiatami fiołka, jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, edible flowers

Ffffiołki moje kochaną pachną nieziemsko mocno i słodko - fiołkowo, smakują owocowo malinowo-poziomkowo i wyglądają tak:

Kwiaty ciemnofioletowe, grzbieciste, dwa płatki u góry, największy z wyraźniejszym prążkowaniem skierowany w dół.  W środku wyraźny stożkowaty żółty słupek. Dno kwiatowe skierowane do góry pod łukowato wygiętą łodyżką.

fiołki, viola odorata, jadalne kwiaty, kwiatki do jedzenia, klub kwiatożerców, edible flowers, eatbale flowers

Czyż można im się oprzeć?

.   .  . Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers .

Poza tym idealnie nadaje się na śniadanie.

wiosenna sałatka z kozim serem i kwiatami fiołka, jadalne kwiaty, klub kwiatożerców, edible flowers, Sałatka z kozim serem awokado i fiołkami, goat cheese avocado and violas salate

wtorek, 05 kwietnia 2011, pinkcake
Komentarze
2011/04/05 08:18:22
dzięki tym fiołkom jest tak fajnie kolorystycznie.
-
2011/04/05 08:34:17
Wyglada pieknie i elegancko,a do tego pewnie pyszna byla :)
Pozdrawiam :)
-
2011/04/05 09:32:10
Moglybysmy razem mieszkac w takim razie, skoro lubimy tak podobne smaki! ;)
Swietna salatka! Chyba nastawie dzis kielki slonecznika znow :)

Pozdrawiam!

PS.Ooo! Mozna nareszcie miec powiadomienie mailowe na bloxie!!!!! Genialna sprawa! :)
-
2011/04/05 13:31:07
Asiejko, smakowo też fajowo jest:)

Dziękuję, Gosiu - była przepyszna;)

Beo, ale Ty gotujesz;) Tylko niestety ja nie podzielam Twojego uwielbienia do zielonych i niebieskich serów pleśniowych:/
-
2011/04/05 14:11:03
Uwielbiam wiosnę i fiołki :)
-
2011/04/05 14:16:50
Śliczne te fiołki, aż chce sie zjeść taką sałatkę.
A ja mam jeszcze pytanie - czy kwiaty wszystkich drzew owocowych można jeść, tych ktorych owoce są jadalne? Np taki migdałowiec?
4.bp.blogspot.com/-Yhwa_r50NSg/TWEzSJBYt0I/AAAAAAAADKw/v-rhsr-yxlY/s1600/pesca+%255B800x600%255D.JPG

Bo kwiaty brzoskwini to wiem, że można.
-
2011/04/05 14:46:39
To zupełnie jak ja, Bee:)

Dzięki, Lashqueen! Właśnie wczoraj poruszałyśmy ten temat:) Jadalne są kwiaty jabłoni, grusz, śliw, wiśni, moreli itp. Tylko nie migdałowca.
-
2011/04/05 16:05:20
Kurczę. Migdałowiec ma takie ładne kwiaty:) Aha, jeżeli można jeść kwiaty drzew owocowych, to krzaków (np. porzeczka, aronia) też?
No i nawiązujęc do fiołków afrykańskich: na surowo nie próbowałam, ale kandyzowane smakują tak ... no nie wiem. Lekko cytrynowo? Po zastanowieniu się uznałam, że czuję też nutę truskawek z puszki, ale pewna nie jestem, czy dobrze ten smak określam;)
-
2011/04/05 16:08:55
o, i jeszcze jedno... nie wie ktoś może, jak przechować kwiaty fiołków w czasie dłuuugiej podróży, tak żeby były potem zdatne do spożycia?
-
2011/04/05 16:15:13
Hmmm... Ido, zastanowiłaś mnie z tą Saintpaulią;) Zaraz obedrę doniczkę Córki :P
Akurat migdałowiec odpada, ale pozostałe owocowe też przecież są piękne:)
Porzeczki mają mało okazałe kwiaty, ale powinny być OK. Mnie zastanawiały kwiatki rdestu, bo pachną cudnie limonkowo, ale nie znalazłam nigdzie informacji, czy gałązki nie są trujące.

Fiołki możesz spakować do papierowej torebki i włożyć do lodówki turystycznej lub torby izolacyjnej. A jak długa to ma być podróż? Kilka godzin na pewno wytrzymają, ale czy dobę to Ci nie obiecam.
-
2011/04/05 17:06:17
Fantastyczna:)
-
2011/04/05 18:40:01
Świetna! :) Piękne są fiołeczki:)
A moje kiełki słonecznika mam nadzieję będą za 2 dni :)
Pozdrówki:)
-
2011/04/05 20:18:40
Nic nie szkodzi! Sery by byly tylko dla mnie ;))

PS. Funkcja powiadomienia o komentarzach u mnie nie dziala :(((
-
2011/04/05 20:19:19
O, teraz dziala! Ale po pierwszym komentarzu nie zadzialalo...
-
2011/04/05 21:34:20
Dziękuję, Acirinko:)

Dzięki, Majanko;) Mnie teraz rośnie rzeżucha i soczewica. Pozdrawiam!

Chyba, że tak, Beo:D Pewnie będzie działało jak chciało:/ Tylko jeszcze przydałoby się drzewo komentarzy, nie sądzisz?
-
Gość: ida_liliowa, *.dsl.dynamic.eranet.pl
2011/04/05 22:37:44
A może mogłabym zasypać fiołki cukrem pudrem na podróż? Wtedy przetrwałyby około doby?
A co do tych afrykańskich fiołków, to może nie są to najsmaczniejsze kwiaty jakie jadłam, ale moim zdaniem są całkiem ciekawe;)
-
2011/04/05 22:46:52
To Ci się mogą zaparzyć:( Najlepiej by było w torbie termicznej z wkładem chłodzącym. Albo się zastanów, co chcesz z nich zrobić i od razu wstępnie je przetwórz. Do suszenia, na dżem, na syrop. W cukrze możesz przewieźć do suszenia, tylko od razu po przyjeździe wyrzuć je razem z cukrem na blachę i wysusz w 50 stopniach.
-
2011/04/05 22:47:00
Widziałam je dzisiaj pod blokiem i aż zdębiałam. Jutro kończę wcześnie i idziemy z córcią na fiołkobranie :) A potem? No właśnie może sałatka (tylko nie z kozim serem)
-
2011/04/06 10:12:08
Kabamaigo, mnie zawsze wprawiają w osłupienie;) Są takie piękne!
Jeżeli znajdziecie malutko fiołków, to proponuję albo sałatkę albo deser:)
-
2011/04/06 12:49:14
Nie można :) U mnie fiołkowanie w pełni i M zaczyna się wstydzić, kiedy na spacerze buszuję wśród tych drobniutkich kwiatków a on stoi, patrzy i płonie......Robiłaś może ten dżem-galaretkę fiołkową bo ciekawa jestem czy bardzo zmienia kolor, bo spotkałam się z opiniami, że jak nic wyjdzie smaczny ale różowy. Syrop wyszedł mi wspaniały a jak zobaczyłam cenę cukru fiołkowego w necie, to jak nic muszę mieć taki domowy ;D No i mam kolejne uzależnienie ;D
-
2011/04/06 13:33:10
świetna wiosenna sałatka, od razu widać że już wiosna
-
2011/04/06 14:27:20
Szarlotku, mojemu W nawet nie mówię o fiołkach;)
Dżem robiłam: jeżeli się użyje dużo płatków, a mało cytryny to wyjdzie fioletowy. Syrop wstawiam jutro, a Ty? :)
A gdzie widziałaś cukier fiołkowy? Bo mnie chyba nie starczy już sił i czasu.

Dziękuję, Brysssko:) Pozdrawiam wiosennie!
-
2011/04/06 17:24:04
U mnie syrop jutro a za cukier(istny rozbój) chcą prawie 60 zł za 0,5 kg.Jak znajdę to podeślę link a na razie oskubuję płatki na cukier i liczę,że jednak deszcz nie będzie padał i rano znów troszeczkę ich dozbieram :) No bo dzisiaj po deszczu do cna przemoczyłam nowiutkie buty :( No ale czego się nie robi dla fiołków ;D
-
2011/04/06 18:33:20
Już znalazłam;) Rzeczywiście rozbój! Więc ja pewnie znowu będę wyzyskiwać dzieci... :P
-
2011/04/06 19:34:30
Mhmhmh, smakowicie!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/04/06 19:52:08
Gosiu fiołkobranie dzisiaj miałam niesamowite. Narobiłam się, że aż strach - muffinki, cukier i syrop. No i jeszcze mi mało. No i widziałam też białe fiołki. Te też są jadalne?
-
2011/04/06 19:53:15
A i jeszcze jedno. Piszecie z Szarlotkiem o skubaniu płatków. Ja tylko oderwałam całe łodyżki i użyłam całych kwiatków. Źle?
-
2011/04/06 20:51:41
Dzięki, Biedronko:)

SUPER, Kabamaigo!!! Wstawiamy jutro we trzy syrop fiołkowy? ;)
Białe też są jak najbardziej jadalne. Czasem te białe słabiej pachną, a to znaczy, że słabiej smakują. Tych zupełnie bezwonnych nie warto nawet zrywać do jedzenia - chyba, że do krystalizacji;)
Co do skubania, to nie jest obowiązkowe, ale im więcej zielonego, tym mniej delikatny fiołkowy smak. Choć jeżeli wrzucasz całe kwiatki, to do przetworów trafia cały nektar;)
-
2011/04/06 21:08:16
Pinkcake z miłą chęcią tylko sprawdź maila :) Dzięki za informacje - jesteś bezcenna
-
2011/04/06 22:17:25
Do usług ;)
-
2011/04/07 17:55:28
Wspaniałe połączenie smaków i kolorów :)
-
2011/04/07 20:19:04
Dziękuję, Grażynko! Kiedy już u Ciebie zakwitną fiołki, to bardzo polecam;)