![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu
Mazurek migdałowo-morelowy z kandyzowanymi fiołkamiNawet podczas Wielkanocy nie mogłam zdzierżyć bez jedzenia kwiatków;) Mazurek był tak pyszny, że miałam obawy, czy dotrwa do Niedzielnego świątecznego śniadania.
Kruche ciasto: 1/4 kostki margaryny Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodać odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi - podsypać mąką. Rozwałkować cienko na blaszce, brzegi podnieść nakładając dodatkowe paseczki ciasta. Piec w 200°C przez 10 minut. Nadzienie morelowe: 200 g suszonych moreli Morele zalać sokiem i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić napuchnięte owoce i zmiksować je na gładką papkę. Jeżeli ktoś potrzebuje, to dosłodzić. Rozsmarować na wystudzonym cieście. Wykończenie: płatki migdałowe Udekorować mazurka. Ciasta nie przykrywać, żeby nie zwilgotniało, a podeschło. czwartek, 28 kwietnia 2011, pinkcake
Tagi:
przepisy bez jajek
migdały
kruche
jadalne kwiaty przepisy
przepisy bez mleka krowiego
świąteczne przepisy
fiołki
Komentarze
margot11
2011/04/28 11:09:29
bardzo ładny , stylowy i na bank pyszny , nie przesłodzony
2011/04/28 11:18:10
i dobrze, że jesteś taką kwiatową blogową czarodziejką. :) ja w tym roku chcę kandyzować fiołki. a coś jeszcze się dobrze do kandyzowania nadaje?
2011/04/28 12:20:51
Alu, masz to jak w banku;)
Wróżko, najlepiej płatki róż, goździków, pierwiosnki, bratki, geranium, jabłonie, lawendę... Do wyboru do koloru:) Dziękuję, Zauberi, Trzcinowisko! Pozdrawiam:)
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/28 13:09:24
Piękny i nie ulepek. Robią na mnie wrażenie Święta bez mleka, które przy tym nie tracą na "wizerunku". ;-)
2011/04/28 20:19:29
W konkursie zagłosowałam już dawno :) Trzymam kciuki. A masa do tego mazurka bardzo, ale to bardzo mnie zainteresowała. Może ją do czegoś wykorzystam?
2011/04/28 21:36:14
Dziękuję, Brysssko, ja też je lubię;)
Krokodylku, nabiał jest przereklamowany :P Dzięki, Kuchennefascynacje:) Musi, Niepokorniku, nie ma innego wyjścia :D Dzięki za głos, Kabamaigo:) To wychodzi taka marmolada, wg mnie wybitnie mazurkowa ale można nią przełożyć np Sacher Torte;)
Gość: eFKa, *.play-internet.pl
2013/03/22 17:35:45
Ja mam pytanie jak zwykle :-) mój synek ma alergię do tego wszystkiego silną alergię na cytrusy. Co się nada do nasaczenia moreli? Woda, sok jablkowy, moŻe jakiś dodatek wanilii, mleko owsiane?
2013/03/22 18:08:57
Możesz użyć po prostu lekko posłodzonej wody. Może z sokiem jabłkowym też by fajnie smakowało, tylko jakbyś użyła takiego przecierowego.
Gość: Danusia, *.futuroexito.pl
2015/03/04 10:00:51
A czy kozie mleko jest konieczne? Czy można je pominąć bądź dodać np. mleko migdałowe?
Gość: Alina, 188.116.35.*
2016/03/11 15:44:15
Cześć, z jakiej mąki (nie pszennej) można zrobić mazurka? Może z mieszanki bezglutenowej?
Gość: Alina, 188.116.35.*
2016/03/29 11:14:48
Cześć Gosiu, zrobilam mazurka z mąki gryczanej z niewielkim dodatkiem jaglanej, niestety ciasto bardzo sie kruszyło, rozpadalo, miało konsystencję chałwy, czy to wina mąki, może dalam jej za dużo? Może dodać do ciasta trochę siemienia lub zmielonego chia?
2016/03/29 11:51:12
Wiesz, czasami wystarczy dodać troszkę wody i wtedy ciasto lepiej się trzyma.
Gość: Alina, 188.116.35.*
2016/03/29 14:49:13
Dziękuję za poradę, spróbuję jeszcze raz może wyjdzie lepiej. Ale w smaku był bardzo dobry- zrobiłam z powidłami śliwkowymi z kakao :) Pozdrawiam poświątecznie :)
Gość: Alina, *.dynamic.chello.pl
2016/04/03 17:45:44
Cześć, dodałam wody, wyszło idealnie! Dziękuję :)
|