Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek migdałowo-morelowy z kandyzowanymi fiołkami

Nawet podczas Wielkanocy nie mogłam zdzierżyć bez jedzenia kwiatków;)

Mazurek był tak pyszny, że miałam obawy, czy dotrwa do Niedzielnego świątecznego śniadania.

Mazurek migdałowo-morelowy z kandyzowanymi fiołkami, mazurek morelowy bez jajek bez mleka


Mazurek migdałowo-morelowy z kandyzowanymi fiołkami
(bez jajek, bez mleka krowiego)

Kruche ciasto:

1/4 kostki margaryny
pół szklanki oleju
grubo ponad szklanka mąki
50 g startych migdałów
łyżka cukru z wanilią
łyżka mleka koziego

Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodać odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi - podsypać mąką. Rozwałkować cienko na blaszce, brzegi podnieść nakładając dodatkowe paseczki ciasta. Piec w 200°C przez 10 minut.

Nadzienie morelowe:

200 g suszonych moreli
sok pomarańczowy

Morele zalać sokiem i zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić napuchnięte owoce i zmiksować je na gładką papkę. Jeżeli ktoś potrzebuje, to dosłodzić. Rozsmarować na wystudzonym cieście.

Wykończenie:

płatki migdałowe
kandyzowane fiołki

Udekorować mazurka. Ciasta nie przykrywać, żeby nie zwilgotniało, a podeschło.

Mazurek migdałowo-morelowy z kandyzowanymi fiołkami, mazurek morelowy bez jajek bez mleka, jadalne kwiaty, edible flowers

czwartek, 28 kwietnia 2011, pinkcake
Komentarze
2011/04/28 11:09:29
bardzo ładny , stylowy i na bank pyszny , nie przesłodzony
-
2011/04/28 11:18:10
i dobrze, że jesteś taką kwiatową blogową czarodziejką. :) ja w tym roku chcę kandyzować fiołki. a coś jeszcze się dobrze do kandyzowania nadaje?
-
2011/04/28 11:28:42
śliczny! Wygląda niezwykle słonecznie i wiosennie :)
-
2011/04/28 11:55:14
Piękny:) a fiołki dają świetny kolorystyczny kontrapunkt:)
-
2011/04/28 12:20:51
Alu, masz to jak w banku;)

Wróżko, najlepiej płatki róż, goździków, pierwiosnki, bratki, geranium, jabłonie, lawendę... Do wyboru do koloru:)

Dziękuję, Zauberi, Trzcinowisko! Pozdrawiam:)
-
2011/04/28 12:54:18
piękny i na pewno pyszny, ja uwielbiam suszone morele i migdały
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/28 13:09:24
Piękny i nie ulepek. Robią na mnie wrażenie Święta bez mleka, które przy tym nie tracą na "wizerunku". ;-)
-
2011/04/28 14:30:59
mmmmniam wspaniały :)
-
2011/04/28 18:19:56
Bardzo dostojny mazurek
i taki słoneczny!
musi być pyszny:)
-
2011/04/28 20:19:29
W konkursie zagłosowałam już dawno :) Trzymam kciuki. A masa do tego mazurka bardzo, ale to bardzo mnie zainteresowała. Może ją do czegoś wykorzystam?
-
2011/04/28 21:36:14
Dziękuję, Brysssko, ja też je lubię;)

Krokodylku, nabiał jest przereklamowany :P

Dzięki, Kuchennefascynacje:)

Musi, Niepokorniku, nie ma innego wyjścia :D

Dzięki za głos, Kabamaigo:) To wychodzi taka marmolada, wg mnie wybitnie mazurkowa ale można nią przełożyć np Sacher Torte;)
-
2011/04/28 22:31:01
Ten mazurek jest wprost cudowny!!:)
-
2011/04/28 22:55:50
Och, jak cudownie ozdobiony! Piękny po prostu :)
-
2011/05/10 12:19:52
Bardzo dziękuję, Judiku, Majanko:) Gorąco polecam!
-
Gość: eFKa, *.play-internet.pl
2013/03/22 17:35:45
Ja mam pytanie jak zwykle :-) mój synek ma alergię do tego wszystkiego silną alergię na cytrusy. Co się nada do nasaczenia moreli? Woda, sok jablkowy, moŻe jakiś dodatek wanilii, mleko owsiane?
-
2013/03/22 18:08:57
Możesz użyć po prostu lekko posłodzonej wody. Może z sokiem jabłkowym też by fajnie smakowało, tylko jakbyś użyła takiego przecierowego.
-
Gość: Danusia, *.futuroexito.pl
2015/03/04 10:00:51
A czy kozie mleko jest konieczne? Czy można je pominąć bądź dodać np. mleko migdałowe?
-
2015/03/04 10:04:12
Może być dowolne. Nawet woda.
-
2015/03/22 14:52:27
wygląda rewelacyjnie:)
-
Gość: justin, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/30 11:30:35
jaki rozmiar blachy?
-
2015/03/30 17:08:06
20x30 cm, ale to zależy jak cienko rozwałkujesz.
-
2015/04/01 21:10:44
Można zastąpić migdały innymi orzechami?
-
2015/04/01 22:38:57
Można, ale migdały najlepiej smakują z morelami.
-
Gość: Alina, 188.116.35.*
2016/03/11 15:44:15
Cześć, z jakiej mąki (nie pszennej) można zrobić mazurka? Może z mieszanki bezglutenowej?
-
2016/03/11 19:11:13
Kruche ciasto wychodzi praktycznie z każdej mąki. Ja lubię gryczną.
-
Gość: Alina, 188.116.35.*
2016/03/29 11:14:48
Cześć Gosiu, zrobilam mazurka z mąki gryczanej z niewielkim dodatkiem jaglanej, niestety ciasto bardzo sie kruszyło, rozpadalo, miało konsystencję chałwy, czy to wina mąki, może dalam jej za dużo? Może dodać do ciasta trochę siemienia lub zmielonego chia?
-
2016/03/29 11:51:12
Wiesz, czasami wystarczy dodać troszkę wody i wtedy ciasto lepiej się trzyma.
-
Gość: Alina, 188.116.35.*
2016/03/29 14:49:13
Dziękuję za poradę, spróbuję jeszcze raz może wyjdzie lepiej. Ale w smaku był bardzo dobry- zrobiłam z powidłami śliwkowymi z kakao :) Pozdrawiam poświątecznie :)
-
Gość: Alina, *.dynamic.chello.pl
2016/04/03 17:45:44
Cześć, dodałam wody, wyszło idealnie! Dziękuję :)
-
2016/04/03 18:10:06
Cieszę się bardzo :)
Pozdrawiam!