Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Pączki z kwiatami akacji

Znowu wychodzę na hipokrytkę, bo tysiące razy twierdziłam, że porządne pączki muszą mieć nadzienie z róży. Konfitury z płatków róży, przecier z płatków róży lub chociaż konfitura owocowa zmieszana z różą. Róża i już - koniec i kropka!

Ale przyznaję, że na tą chwilę czekałam prawie 10 miesięcy. Na chwilę, żeby zrobić pączki nie z różą, lecz z... akacją. No w końcu to też kwiaty. Jadalne kwiaty :P

Nazbierane pod koniec maja kwiaty akacji (robinii akacjowatej) utarte z cukrem (100 g : 150 g) czekały właśnie na tą okazję. Zielony i słodki przecier. Nadzienie wprost magiczne, łagodniejsze w smaku niż róża, miodowo-liściaste, jednak niezmiernie aromatyczne. Już wymyśliłam, jakie mogło by być jego następne zastosowanie:)

pączki z kwiatami akacji, pączki z kwiatami robinii akacjowatej, Pączki z nadzieniem akacjowym, konfitura z akacji

Poza tym możecie dokładnie zobaczyć, jak przepięknie były wyrośnięte moje pączki bez jajek. Na prawdę były puchate;)

. Klub Kwiatożerców, klub kwiatkojadów, kwiatki do jedzenia, pinkcake.blox.pl, trochę inna cukiernia, jadalne kwiaty, edible flowers

sobota, 05 marca 2011, pinkcake
Komentarze
2011/03/05 22:35:41
Musi smakować obłędnie -nigdy nie jadłam kwiatów akacji, ale właśnie tak to sobie wyobrażam... Cudowny pomysł!
-
2011/03/05 22:50:47
Super! Jako dziecko jadałam kwiaty akacji prosto z drzewa :) I pamiętam do dziś ich specyficzny, słodkawy smak.
-
2011/03/05 22:52:23
:D Aż się chce do ekranu sięgać aby je wyjąć i zjeść :D A jak ucierasz, zawsze ręcznie, czy można mikserem?
-
2011/03/06 01:58:45
O rany nie moge sobie wyobrazic jak one musza smakowac..ale szkoda, ze nie moge sprobowac chocby jednego:)
-
2011/03/06 10:08:14
Kolejna oryginalna propozycja! Ciekawa jestem bardzo tego smaku... Niesamowita jestes :)

Pozdrawiam!
-
2011/03/06 11:09:20
Piękne pączki Gosiu! Lubię Twoje pomysły kwiatowe i w ogóle wszystkie.
Miłego dnia:)
-
2011/03/06 11:45:27
Gdyby nie to, że zrobiłam specjalnie słoiczek róży do pączków pewnie bym ich nie smażyła, ale myśl o tym, że ta róża czekała właśnie na ten dzień była nie lada motywacją. Z akacją ... chyba nie jadłam akacji, szkoda, że nie wiedziałam, że akacja jest jadalna kiedy mieszkałam po sąsiedzku z robinią. Pięknie puchate te pączki. O jakbym chciała spróbować !
-
2011/03/06 11:49:13
jakkolwiek nie lubię pączków to takiego bym zjadła
pomysł na dżem super
-
2011/03/06 22:21:00
fajne takie pączki chetnie bym skosztowała.
-
2011/03/07 09:02:52
O mamo! Musiały być boskie, z takim nadzieniem!
-
2011/03/07 12:41:19
Cucinadellafelicita, już niedaleko do maja, więc może się skusisz? :)

Lashqueen, ja wolę smażone:)

Kasiu, tym razem robiłam mikserem, ale według mnie zdecydowanie lepiej się uciera ręcznie w makutrze. Powstaje przecier o wiele gładszej konsystencji.

Gosiu, no jakbyś była w pobliżu Krakowa, to daj znać - jeszcze trochę akacji zostało w słoiku;)

Beo, dziękuję:) A u Was nie rosną?

Pozdrawiam cieplutko, Majanko:)*

Więc mnie rozumiesz, Ewciu:) Chociaż i tak bym smażyła;) A z różą też zrobiłam. Może na początku czerwca znajdziesz jeszcze jakąś akację po drodze. W cieście jest bombowa!

Dziękuję, Florentyno. Wyczekał się bardzo na tą okazję;)

Bernadetto, już za kilka miesięcy okazja może się napatoczy:)

Moniczko - były:) Chociaż kolor niezbyt przekonujący :P
-
Gość: , 89.142.29.*
2011/03/07 22:40:16
Swietne, pyszne dziekuje za przepis. Zmodyfikowalam nieco z pomoca puszkowych pomyslow dodajac tofu. A lukier to przyslowiowa kropka na i :) Jutro mlody zabiera do przedszkola.
-
2011/03/08 10:56:19
Bardzo się cieszę, że Wam też smakowały moje pączki bez jajek ;) Ja akurat nie cierpię tofu, więc u mnie odpada :D
Pozdrawiam!
-
Gość: Ula, *.static.chello.pl
2018/05/16 10:49:43
czy do tego przecieru trzeba zdejmować szypulki czy nie? czy cały kwiatek jest jadalny?
-
2018/05/17 07:06:19
Cały kwiatek jest jadalny. Ale do dżemu sugeruję użycie samych płatków, wtedy będzie miał bardziej delikatny smak.