Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Bakaliowa baba drożdżowa

Pomimo iż zakładałam pieczenie ciasta drożdżowego z żurawiną, to uparcie chodził za mną keks. W końcu, kiedy okazało się, że jednak Święta spędzamy sami, na szybkiego zrobiłam babę drożdżową z dużą ilością bakalii. Czy można to uznać za keks drożdżowy? :)

Bakaliowa baba drożdżowa, keks drożdżowy

500 g mąki
opakowanie drożdży liofilizowanych 7g
80 g cukru
85 g margaryny nieohydnej roztopionej
1 łyżka oliwy
2-3 żółtka (kto potrzebuje ciasto drożdżowe bez jajek, to po prostu zamienia na 2 łyżki oliwy)
250 ml mleka koziego
szczypta soli
po garści suszonej żurawiny, moreli, kandyzowanej papai, melona, imbiru, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych

Wszystkie składniki suche zmieszać, dodać letnie mleko z margaryną, oliwę, jaja i zagnieść. Zostawić chwilę w cieple do wyrośnięcia. Dodać bakalie, wyrobić i przełożyć do natłuszczonej formy (tortownica 18 cm z kominkiem). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką. Piec w 180 stopniach przez 40 minut.

Bakaliowa baba drożdżowa

 

Tymczasem mija trzeci tydzień mojego chorowania... Straciłam każdy pieczołowicie odkładany przez wakacje kilogram. Chwilami już nie daję rady z notorycznym kaszlem. Jedyny postęp to to, że zaczęłam mówić, choć cicho - to jednak wydaję już jakieś odgłosy. Jak na kogoś, kto w pracy musi gadać non-stop, to jest ciekawie...

 

czwartek, 06 stycznia 2011, pinkcake
Komentarze
2011/01/06 16:40:41
Wspaniała Gosiu! WYgląda cudownie. Lubię takie bakaliowe ciacha, a jak jest drożdżowa to nawet tym lepiej. Pychotka:)
-
2011/01/06 16:53:53
Gosiu babko - keks wygląda wspaniale:) ...widać też, że smakuje skoro tylko kilka kawałeczków zostało:). mnie właśnei rozbierać zaczęło i czuję się jakby mnie tir przejechał:( pozdrawiam ciepło i zdrowia życz
-
2011/01/06 16:59:37
Szukałam w necie sposobów na utylizację mandarynek i ąż mnie kolnęło w oczy to pierwsze zdjęcie ^^
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia
-
2011/01/06 17:25:49
Dziękuję, Majanko! Rzadko piekę drożdżowe, no ale na święta to musiało być;)

Jolu, chorowanie jest koszmarne! Mam nadzieję, że szybko wyzdrowiejesz:)*

Florentynko, u mnie pełniły funkcję tylko tła, żeby na zdjęciu było weselej:) Ale Nigella miała przepis na ciasto mandarynkowe, albo zawsze możesz zrobić dżem:D
-
2011/01/06 18:47:41
Uwielbiam keks drożdżowy ! Twój pysznie wygląda.
Ja robię na na Wielkanoc. A dziś piekłam placek drożdżowy z rodzynkami, zapomniałam o nim i zrobił się... bardzo dobrze wypieczony, ciemnobrązowy . Ale rodzince taki smakuje i szybko znika :)
-
2011/01/06 22:02:59
Bardzo bogata baba :) Wspaniale się prezentuje :)
-
2011/01/06 23:06:45
piękna jest ta Twoja baba:)))
aż mi się drożdżowego ciasta zachciało i to jeszcze tak bogatego w dodatki:)
-
Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/07 21:35:17
Ba ale baba, śliczna, pyszna. I takiego roku życzę - pysznego i ślicznego. :-)
-
2011/01/09 08:20:37
Grażynko, na Wielkanoc też piekę:) A ze szklanką mleka to chyba każde ciasto, nawet najbardziej wypieczone, da się zjeść :P

Dziękuję, Kasiu! Pozdrawiam:)

Tortowo, dziękuję i polecam:)

Dzięki, Krokodylku - oby! Oby...
-
2011/01/09 12:49:02
jak z bakaliami.. to koniecznie z dużą ich ilością.
-
2011/01/10 15:30:51
No ba!... :)
-
2011/01/10 16:34:20
Bardzo by mi sie teraz taka przydala na poprawe nastroju ;)

-
2011/01/11 17:36:29
Ciągle dokucza Ci kręgosłup, Biedaczko?
Ja też ciągle potrzebuję polepszaczy nastroju...
Ściskam:)*
-
2011/01/11 17:46:41
Ano ciagle... wizyta w szpitalu na poczatku marca.
A co Tobie 'dolega'? Mozesz napisac na maila jesli chcesz...
:*
-
2011/01/16 19:25:00
Jak najbardziej pasuje i właśnie odkryłam,że drożdżowe to bym zjadła....albo tylko powąchała, bo jednak jedzenie jeszcze mi nie smakuje......
-
2011/01/17 17:17:40
Choroba, przy której jedzenie nie smakuje to katorga...
Mam nadzieję, że wkrótce poczujesz się lepiej:)*
-
Gość: chromdot, 195.117.224.*
2013/03/13 11:52:50
usiłuję sobie przypomnieć, czy to pytanie już nie padło.. ale poniewaz nie chcę kupować margaryny, mam pytanie, czy można zastąpić ją olejem? oliwą? i jeżeli nie, to czemu?
-
2013/03/13 20:29:50
Można, bez problemu. Ale moim grymaśnikom bardziej smakuje na margarynie albo oleju kokosowym :)
-
Gość: chromdot, 195.117.224.*
2013/03/14 11:41:12
dziękuję :-) muszę w takim razie jeszcze spróbować na oleju kokosowym - może smak będzie ciekawszy :-) choć ogólnie to ja nic do oleju nie mam.
-
2013/03/15 10:01:42
A nie wolisz spróbować jabłkowej baby, albo dyniowej?
-
Gość: chromdot, *.dynamic.chello.pl
2014/01/26 01:23:44
hm. przegapiłam Twój komentarz.... ale wróciłam po ciasto ;-) które zresztą już zjedliśmy w połowie :-) z olejem zamiast margaryny - dziękuję za odpowiedź :-) Co do pure - jak się zabieram za pieczenie to nie zawsze mam pod ręką a. pure jako takie b. rozmrożone pure (a na rozmrażanie często nie chce mi się czekać ;-). Poznałaś mój mroczny sekret :-)
-
2014/01/26 10:09:51
Jak Ci się nie chce czekać na rozmrożenie, to wrzucasz do mleka i podgrzewasz. Po 15 minutach masz :)