Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Lebkuchen z miętowym lukrem

Nad przepisem na niemieckie pierniczki pomyślała Dorota i bardzo się z tego cieszę, bo to wyborne pierniczki bez jajek. Jakoś mnie nikt nie wierzy, że wypieki bez jajek mogą być przepyszne, no bo to dla dziecka, bo to choroba, więc nie wyjścia, a przecież bez jajek to może wyjść tylko nieapetyczny glut, ciaparaja bez smaku itd itp... A jak piecze Dorota, to się nikt nie zastanawia, czy są jajka, czy nie, tylko każdy wierzy bez żadnych dyskusji, że pyszne są i już:) I tak właśnie jest i w tym przypadku, lebkuchen są bardzo smaczne, choć ja nie odmówiłam sobie dodania miętowej nutki.

Lebkuchen z miętowym lukrem, pierniczki norymberskie z lukrem miętowym, Lebkuchen with mint icing, pierniczki bez jajek

Lebkuchen, czyli pierniczki norymberskie

250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam przyprawy Poleczki - dzięki Polcia:))
1 łyżeczka zmielonego cynamonu (nie dałam, bo akurat cały oddałam na ćwiczenia)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (BIO)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ominęłam, bo nie miałam)
200 ml płynnego miodu
85 g masła (użyłam smalcu, ale może być masło kozie, tłuszcz palmowy, kokosowy itp)
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (dałam otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, ale tak sobie myślę, że w przypadku ich nietolerancji można dodać trochę kandyzowanej papai, melona lub żurawiny)

Suche składniki wymieszać w misce. Masło i miód podgrzać do roztopienia tłuszczu. Lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła) i wlać do sypkiej mieszanki. Dodać skórki lub kandyzowane owoce i porządnie wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące. Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę wilgotną łyżką.

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (dla moich to było za dużo i drugiej turze wystarczyło 12). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika są bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.

Lukier miętowy zagotowałam z wody i cukru pudru. Pierwszą partię ciasteczek lukrowałam lukrem zwykłym, ale drugą lukrowałam na miętowo - do ostudzonego lukru dodałam sporego chlustka kropli miętowych. I to był absolutny strzał w dziesiątkę!

W lejącym lukrze maczać pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Pychotki! Dzięki Dorotko za przepis! A od siebie, polecam Wam mocno lukier miętowy:) Orzeźwiająca mięta tworzy niesmowite połączenie z rozgrzewającymi przyprawami.

Partię ze zwykłym lukrem zaniosłam w prezencie studentom na nasze ostatnie zajęcia, bo ciastek było stanowczo za dużo na potrzeby rodzinne, a miętowe jednak były lepsze;)

poniedziałek, 20 grudnia 2010, pinkcake
Komentarze
2010/12/20 08:46:20
Śliczne pierniczki:) One są pyszne:))
Pozdrawiam ciepło:)
-
2010/12/20 08:54:41
mmmm bardzo ciekawe połączenie z tą miętą, muszą smakować przepysznie :)
-
2010/12/20 08:58:27
Cudawianko, prezentują się pięknie:) Tez się do nich przymierzałam, a miętowy lukier to dla mnie nowość:)
Wiesz, ze jakoś się zagapiłam i nie dołączyłam swoich prezentowych ciasteczek... Zaraz zajrzę...o, do 24 grudnia - to może jeszcze dołączę, bo będę miałą jeszcze jedną propozycje:)
Pozdraiaim ciepło!
-
2010/12/20 09:10:27
Śliczne, też je robiłam, ale mi wyszły plaskate:) ....pyszne są, a twoje dzięki lukrowi na pewno nabierają jeszcze bardziej intensywnego smaku:) pozdrawiam ciepło
-
2010/12/20 09:22:24
Jak z miętowym, to porywam wszystkie:) Ślicznie wyglądają!
Pozdrawiam!
-
2010/12/20 09:29:25
Dzięki, Majanko! Ściskam:)*

I właśnie tak smakują, Kuchennefascynacje;)

Ewelajno, ale ja nie Cudawianka tylko Pinkcake! :D

Jolu, ja ich prawie w ogóle nie spłaszczałam:)

Kucharnio, za dużo to już nie zostało do porywania :P
-
2010/12/20 10:18:39
Ciasteczka - pyszności a miętowy lukier na pewno wyprobuję :)
-
2010/12/20 11:00:06
To, co mnie się pomerdało, za wcześnie wstałam czy jak...:) Do stóp padam i o przeproszenie proszę... Przyjmij, proszę, przyjmij...
-
2010/12/20 11:17:35
Grażynko, na pewno Ci się spodoba ten zestaw:)

Ewelajno, to jesteśmy kwita, bo ja Ciebie też kiedyś pomyliłam :D Pozdrawiam:)
-
2010/12/20 11:33:41
Po co komu jaja jak pierniczki wyglądaja jak z obrazka ?
Podejrzewam, że nikt by się nie domyślil, że nie ma w nich jajek. Z chęcią bym takich pieniczków spróbowała - bezjajowców ;)
-
2010/12/20 11:34:17
I dobrze, że miętowe :) widziałam jeszcze w przepisach malinowe i one mnie kuszą , lecz brak czasu powoduje, że muszę odłożyć pieczenie na później ;D A na swój sposób też jesteś "Cudawianką " ;D Miłego dnia !
-
2010/12/20 11:52:39
Monia, to po prostu taki przepis;) Nie musiałam nic dostosowywać (no prawie;)) Ale to prawda, że jak ktoś je moje ciasto, to w ogóle nie ma pojęcia o braku jajek. To tylko kwestia głowologii :D

Szarlotku, chyba cudaczką :P
-
2010/12/20 12:26:27
i ja upiekłam te pierniczki, smakują cudnie.
-
2010/12/20 12:39:24
a ja właśnie mam jeszcze w planach je upiec :)
A z miętowym lukrem, muszą cudownie smakować!

pozdrawiam przedświątecznie!
-
2010/12/20 16:35:20
A ja tam Ci wierzę, że pieczesz bez jajek, że dobre i smaczne. A nad tymi pierniczkami się zastanawiałam, ale chyba już na następny rok będą. Miętowy dodatek to jest to.
-
2010/12/20 17:13:00
Zgadzam się Asiejko, są bardzo smaczne:)

Evo, nie przegap ich koniecznie! :)

Kabamaigo, ja mam tyle pomysłów, że chyba Święta musiałyby trwać cały miesiąc, a ja musiałabym nie mieć nic innego do roboty:) W sumie zima jest dość długa... ;)
-
2010/12/20 20:19:13
Sława Misiu, sława :)
A potem i tak nikt nie będzie pamiętał żeś Ty przodownikiem pieczenia bez jajek była. Niestety.
Uściski Kochana i już dzisiaj pięknych Świąt :* Mimo wszystko!
-
2010/12/20 21:50:52
Dzięki, Polcia, jeszcze raz za przyprawę:)
Wiesz, to wcale nie chodzi o to kto przoduje, bo ja, gdybym miała wybór, to bym wcale nie chciała w tym przodować. Chodziło mi tylko o przewrotne nastawienie ludzi do przepisu w zależności od tego, kto go publikuje. Dorotka cieszy się w pełni zasłużonym autorytetem i skoro publikuje przepis bez jajek, to nikt go nie kwestionuje. Podczas gdy na mnie patrzą jak na wariatkę;) Każdemu wg zasług :D
-
2010/12/20 22:02:01
Super są! A czy ja się przyznałam, że pierniczki na mojej choince są według Twojego przepisu: twarde jak kamień, nie zdążą porządnie zmięknąć zanim zlecą z drzewka - dla mnie perfekt!
-
2010/12/20 22:05:39
chętnie bym spróbowała
-
2010/12/21 03:59:47
Nie przyznałaś się, Ewciu, ale uprzedzałaś :D Moje zaczęły spadać po Nowym Roku, chociaż pierwszy poleciał jeszcze w Sylwestra;) Ale te trzymane w kuchni były miękkie po dwóch dniach, więc jak coś - to łapcie :P

Dorotko, bardzo szybko się je robi, nic się nie wycina, więc naprawdę warto zaryzykować:)
-
2010/12/21 12:17:48
Nie no Kochana ja się zgadzam z Tobą! W połowie :)
Wiadomo że sobie Dorota zasłużyła na autorytet i to tylko swoją ciężką pracą więc ukłony w Jej stronę, ale nastawienie ludzi mnie czasem zaskakuje jakbym dopiero co się urodziła :)
-
2010/12/21 14:40:42
Młoda jesteś, to i naiwna :P

:)* Dzisiaj choinka idzie w ruch!
-
2013/12/15 14:50:40
Mam na nie ogromną ochotę i chyba w tym roku się skuszę :)
-
2013/12/16 08:49:56
Warto się dać ;)
-
Gość: Alina, *.dynamic.chello.pl
2014/12/18 15:46:52
Upiekłam ciasteczka na mące gryczanej i kukurydzianej, pięknie wyszły, ale są twarde :( Lukier trochę nie wyszedł, nie zastygł, lepi się. Co zrobić by ciasteczka zmiękły?
-
2014/12/18 20:19:50
Najlepiej zostaw je na blacie niezamknięte. Wchłoną wilgoć z powietrza i zmiękną.
-
Gość: Kasia, *.dynamic.chello.pl
2015/12/05 14:57:23
Gosiu, krople miętowe takie z apteki?!
-
2015/12/05 21:45:52
Tak, takie z apteki :) W ich składzie jest olejek miętowy i wodny wyciąg z mięty - sama natura ;)
-
Gość: aldr81 Alina, 188.116.35.*
2015/12/16 13:47:45
Gosiu, z jakiej mąki bezglutenowej najlepiej zrobic ciasteczka? Gryczana, ryżowa, jaglana?
-
2015/12/16 15:14:32
Kruche ciastka wychodzą z każdej mąki :) Ja najbardziej lubię gryczaną i jaglaną.
-
Gość: ivka111, *.80-203-136.nextgentel.com
2016/11/10 20:49:15
czy zamiast zmielonych migdalow moge uzyc maki migdalowej?
-
2016/11/10 22:33:19
Tak.
-
Gość: Polka, *.adslplus.ch
2016/12/11 11:16:27
Odejdę z tego świata ale przyprawa przetrwa pokolenia :)
Swoją drogą będę robić porcję dzisiaj bo chłopak chce piec pierniczki, razem jakieś fińskie. Niech mu będzie :) Fajnie że piszesz bloga uwielbiam go czytać zawsze tu wracam.
-
Gość: Iza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/11 17:06:18
Witam,czy mogę pominąc mąke migdałową,albo zastąpić pszenna?Pozostale skladniki mam i zaraz będę piekła,bo...no bo muszę,gdy je zobaczyłam,to pachnie mi i juz:)
-
2016/12/11 22:24:01
Ominąć nie, ale zastąpić można.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/13 18:23:58
Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć gryczanej lub z ciecierzycy?
-
2016/12/13 19:33:52
Tak, możesz.
-
Gość: Klott, *.adsl.inetia.pl
2016/12/14 19:54:07
Bardzo proszę o przepis na lukier miętowy .
-
2016/12/14 20:46:22
Przecież jest: cukier puder (szklankę lub dwie) mieszasz z niewielką ilością gorącej wody, nawet można zagotować. Dodać chlapkę kropli miętowych i masz lukier miętowy ;)
-
Gość: agusia, *.centertel.pl
2016/12/16 21:10:01
Nie wyszły.. Dwa razy robiłam :-(
-
2016/12/16 23:42:11
To znaczy, co się dzieje? Na którym etapie nie wychodzą?
-
Gość: agusia, *.centertel.pl
2016/12/17 21:48:06
Ciasto wychodzi za suche i chyba przez to pierniczki (jak ostygną) robią się twarde jak kamień.
-
2016/12/17 22:52:16
To zmniejsz ilość mąki lub dodaj z łyżkę wody.