Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Zaproszenie do październikowej Weekendowej Cukierni

W październiku będzie mi niezmiernie miło gościć Was w ramach Weekendowej Cukierni:)

Weekendowa Cukiernia Październik

Nie wiem, czy Poleczka przyzna się, jak to było z moim gospodarzeniem, ale czekałam na tą okazję ponad rok. Wcale nie żałuję tego czasu, ponieważ w zamian zyskałam coś, co z wielką dozą nieśmiałości chyba mogę nazwać przyjaźnią... Jakkolwiek by tego nie nazwać, jest dla mnie niezmiernie cenne.

Ale wracając do tematu, zdaję sobie sprawę, że październik będzie dla wielu z Was bardzo pracowity, jednak mam nadzieję, że znajdziecie chwilę czasu, by przyłączyć się do Weekendowej Cukierni i skorzystać z moich propozycji:)

W ramach naszej zabawy proponuję dwa wypieki: kruche rogaliki marchewkowe oraz czekoladowe ciasto buraczane. Warzywa należy jeść minimum 5 razy dziennie, więc włączmy je też do deserów;) Co nie znaczy, że słodycze staną się przez to zdrowsze:P

Rogaliki marchewkowe to jedne z moich ulubionych ciasteczek i gorąco je polecam, również weganom.

rogaliki marchwiowe, kruche ciasteczka z marchewki, carrot cookies

200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
kostka masła lub margaryny
2 szklanki mąki
2-3 łyżki cukru pudru

na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna inna byle gęsta (albo przecier z róży)

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania w zależności od soczystości marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.

 

Jako drugi proponuję przepis na buraczane ciasto czekoladowe. Jeszcze go nie piekłam, ale od dawna mnie kusi. Znalazłam dwa takie ciasta: jedno z surowym, a drugie z pieczonym burakiem. Wybrałam surowiznę ze względu na większą prostotę wykonania:) Przepis pochodzi ze strony Delicious w moim swobodnym tłumaczeniu.

Czekoladowe ciasto buraczane

250 g gorzkiej czekolady
3 jajka
200 g brązowego cukru
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach

Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany

Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej po czym ostudzić.

Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.

Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku. Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.

Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta.

A tu upieczone ciasto buraczkowe z moimi modyfikacjami.

 

Zapraszam serdecznie do wspólnego pieczenia i życzę smacznego! :)

poniedziałek, 04 października 2010, pinkcake
Komentarze
2010/10/04 08:38:16
oooo,tak!!na pewno sie pisze :) :) pysznosci proponujesz :)
-
2010/10/04 08:55:40
no i nie wiem, która propozycja bardziej mi się podoba! o buraczanym czekoladowcu myślę już od jakiegoś czasu (to warzywo jeszcze do moich ciasto nie wpadło), a marchewkowe rogaliki wyglądają (i brzmią!) niesamowicie :) może z musem dyniowym doprawionym cynamonem w środku? pozdrawiam serdecznie i będę się starała!
-
2010/10/04 09:04:17
Bardzo się cieszę, że Wam się podobają;)

Gwiazdko, nadzienie może być dowolne, byle było gęste, bo rzadkie wypłynie z rogalika i się brzydko przypali.
-
Gość: krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/04 09:45:07
Pinkcake ja się dołączę. W ogóle, to miałam zrobić Twoje rogaliki z buraczkami, bardzo podobne do marchewkowych. No to zrobię marchewkowe. Bardzo sie cieszę, ze prowadzisz W. cukiernię, bo Twoja jest dosyć szalona. ;-)))))
Całusy :-))
-
2010/10/04 10:29:53
Obie propozycje bardzo kuszące...
I co wybrać??? Może zdecyduje los...


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/04 10:33:31
Eee tam, Krokodylku, najwyżej nieco odmienna;)

Aniu, może skusisz się na obydwa wypieki? :)
-
2010/10/04 13:25:20
Jak znam życie, to obydwa mi się upieką ;)
-
2010/10/04 14:15:54
jak długo można przechowywać rogaliki?
-
2010/10/04 14:27:51
I bardzo dobrze, Mafilko:D

N_ino, aż wystygną, później już nie ma czego przechowywać:)
-
2010/10/04 14:44:06
Na pewno coś zrobię ! To burakowe ciasto kusi mnie bardzo :)
-
2010/10/04 15:18:58
Jak dla mnie troszkę nietypowo. Ale, że jestem ciekawa różnych smaków to chętnie wypróbuję, któryś przepis. Jesli tylko czas mi na to pozwoli. A o jakie buraki chodzi w cieście buraczanym? Czerwone?
-
2010/10/04 15:36:14
Super, Grażynko:)

Wiosenko, spróbuj koniecznie:) Tak, chodzi o zwykłego czerwonego buraka.
-
2010/10/04 18:51:10
Jak tylko wrócę z urlopu to biorę się za Twoje propozycje, obie...:) Pozdrawiam:)
-
2010/10/04 19:57:57
To buraczane mnie nęci :)
-
2010/10/04 20:01:02
fajowe przepisy Pincake!
Chyba sie wreszcie trzeba bedzie mi zabrac za buraczkowe brownies, choc ja patrze na rogaliki, to tez widze ze sie usmiechaja :D
Usciski!
-
2010/10/04 20:10:13
Jakie fajne te propozycje są! :)) Bardzo mi się podobają. Ciasto buraczkowe marzy mi się od dawna, a rogaliczki wyglądają uroczo , marchewkowe wypieki lubię.
Zastanowię się i mam nadzieje,ze znajdę czas by upiec choć jedną z propozycji.
Super:)
Pozdrowienia.
-
2010/10/04 20:25:33
Alniko, w takim razie udanego urlopu:) I wracaj pełna zapału!

Ewciu, mnie też:)

Dzięki, Buruuberii:) Może Ty uśmiechniesz się do obydwu? :)

Majanko, mam nadzieję, że dasz radę. Pozdrawiam! :)
-
2010/10/04 21:46:01
Dziękuję za odpowiedź. Skłaniam się ku ciastu z burakiem ale rogaliki sa także kuszące:)
-
2010/10/04 22:44:56
No wiesz, rogaliki można zrobić z połowy porcji i wstawić do pieca nagrzanego po cieście :D
-
2010/10/05 06:57:10
o jej!
cudowny rogalik ;]
i rewelacyjny przepis.
-
2010/10/05 09:07:34
Na te rogaliki piszę się na bank!
O burakach w cieście moim dzieciom nie mogę wspominać, to też zjedzą:)
Pozdrawiam serdecznie
-
2010/10/05 09:46:13
Do mnie przemawia buraczane, bo przewija się w moich notatkach od dawna :) i świetnie będzie smakować jako jesienny deser :)*
-
2010/10/05 11:28:29
Ostatnio piekłam ciasto z dodatkiem startego, surowego buraka i za mocno czuć było jego "surowość" teraz mogę spróbować z burakiem gotowanym - liczy się? :)
-
2010/10/05 15:26:39
Zapraszam Karmelitko:)

Beatko, to tak jak z moim mężem:P Ciasto buraczkowe bardzo mu smakowało dopóki się nie dowiedział z czego jest;)

Właśnie mnie też te wypieki pasują na jesień, Szarlotku:)

Tylkospróbuj, tylko spróbuj! Nie no, chyba się będzie liczyło:P Przepis jest na stronie BBC food.
-
2010/10/05 19:37:30
uwielbiam piec rogaliki, jak siem wyrobiem to zrobię (:
-
2010/10/06 07:37:56
Fajnie by było:D
-
Gość: , *.chello.pl
2010/10/07 20:51:31
Buraczane już kiedyś piekłam :((( wylądowało w koszu niestety :(((. Póki co nie mam ochoty wracać do tego. jeszcze nie ten czas, ale wiem, że wrócę. Natomiast piszę się na rogaliki :)))))
Pozdrawiam
www.kucharzytrzech.blogspot.com
-
2010/10/07 22:11:29
To chyba kwestia gustu:) Piekłam już ciasto buraczane bez czekolady i w życiu bym go nie wyrzuciła! :) Ale z rogalikami to jeszcze mi się nie trafiła osoba, której by nie smakowały:)
-
2010/10/08 13:57:12
Wypróbowałam rogaliki marchewkowe najpierw w pracy, w stowarzyszeniu dzieci i młodzieży. Dzieciaki się zajadały i zachodziły w głowę co też takiego w nich jest, że tak dziwnie fajnie smakują :] Mnie też bardzo przypadły do gustu, dlatego zrobię je w domu i z chęcią przyłączę się do wspólnego pieczenia :D
-
2010/10/08 19:45:00
Cudownie:) Bardzo się cieszę! Moje dziecię też je bardzo lubi.
-
2010/10/10 08:38:38
hmmm. Ja to raczej na bakier z takimi innowacjami jestem. Ale może w ramach przełamywania barier skuszę się na te marchewkowe, bo buraczane to raczej chyba niekoniecznie ......
-
2010/10/10 09:27:15
Monia, skuś się! Na pewno nie pożałujesz:)
-
Gość: , *.chello.pl
2010/10/10 13:23:28
-
2010/10/10 13:53:55
No dobra namówiłaś mnie :) Akurat mam nadmiar marchewki więc niczym nie ryzykuję... A nuż się okażą dobre :) Te buraki to mi jednak zupełnie nie leżą, bo ja i z czekoladowymi ciastami nie za bardzo za pan brat. Ale poza tym to u mnie wszyscy zdrowi :]
-
2010/10/10 15:24:52
Cieszę się, że Wam smakowały, Kucharzytrzech:)

Monia - koniecznie! :)
-
2010/10/10 15:48:03
zrobiłam rogaliki, są super na ciepło :)

dodałam sporo więcej mąki [ok. pół szklanki]

gotowe, upieczone rogaliki, polukrowałam
-
2010/10/10 17:45:15
super propozycje!oby udało się obie zrealizować. :D
-
2010/10/10 18:20:25
Nino, ilość potrzebnej mąki zależy od soczystości marchwi. Cieszę się, że smakowały! U mnie też długo nie leżą:)

Trzymam kciuki, Wróżko:)
-
2010/10/10 19:02:21
tak, tak, smakowały

tylko że u mnie trochę poleżą ;) na zimno są kruche
-
2010/10/11 07:10:54
Nina, no przecież to są kruche ciasteczka! :) Mąka + tłuszcz. To jakie mają być, jak nie kruche? :)
Ja lubię sobie do pracy spakować kilka sztuk, idealne jako mało słodka przekąska na 5-minutową przerwę.
-
2010/10/11 17:44:38
ależ to jest ich zaleta :) ja się nie spodziewałam tego jakie będą po upieczeniu... w ogóle nie miałam pojęcia co to będzie

a efekt super!
-
2010/10/11 18:37:05
A to co innego;)
Buźka!
-
2010/10/13 09:30:37
co myślisz o burakach w tym cieście? ;) surowych... bo chyba pójdę za ciosem :P
-
2010/10/13 09:50:04
Intrygują mnie;) Zastanawiałam się, czy w ogóle ktoś się na nie zdecyduje:) Osobiście planuję je na ten weekend.
-
Gość: goga, *.idealan.pl
2010/10/15 15:25:12
Witam!
Zainspirowały mnie te marchewkowe ciasteczka, zrobiłam i niestety po 45 min pieczenia były wciąż wilgotne :(
Wydaje mi się że to zakalec bo dałam dużo mąki, a ciasto wiąż było dość klejące, widocznie ze mnie d... a nie kucharka :(
Mimo wszystko, nawet w zakalcowej wersji są niezłe! Pozdrawiam!
-
2010/10/15 16:24:26
Może za grubo wałkowałaś? No kurcze, nie wiem, mnie zawsze wychodzą a proporcjami to ja się nigdy nie przejmuję:P Póki są gorące to zawsze są trochę miękkie w środku, ale jak wystygną to twardnieją. Poza tym po 45 minutach, na pewno nie były surowe;)
Może kiedyś zdecydujesz się do nich jeszcze wrócić? :)
-
2010/10/15 17:24:37
chciałam jeszcze donieść, że rogaliki najlepsze są do dnia następnego po upieczeniu, ale potem łatwo je odświeżyć - wystarczy włożyć je na 4-6 minut do piekarnika, u mnie nagrzanego do temp. 160 stopni

-
2010/10/15 20:52:26
U mnie nigdy tyle nie leżały;) A jak zrobię tylko dla nas z połowy porcji, to nie zdążą porządnie wystygnąć:D
-
Gość: goga, *.idealan.pl
2010/10/15 21:28:25
hmm, może faktycznie za grubo wałkowałam,ale i tak przy skręcaniu kilka się "rozpadło" :(
Mimo tych wszystkich problemów mój ukochany mówi do nich: moje pyszności, no i od 15 zostało ich tylko kilka :)))
-
2010/10/16 00:28:55
W takim razie nie jest źle ;P
Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/10/16 15:34:58
A zatem dokonało się, upiekłam rogaliki dla znajomych i zrobiły równie sporo zamieszania co wśród dzieciaków :D Przepyszny pomysł.

przepysznik.blogspot.com/2010/10/rogaliki-marchewkowe-wc-na-pazdziernik.html
-
2010/10/16 19:24:36
-
2010/10/16 19:47:25
Superaśnie! Bardzo mnie cieszy, że jednak się zdecydowałyście:)
Pozdrawiam! :)
-
2010/10/16 22:10:39
Pinkejku a czy masło to ma być w temp, pokojowej? czy to trzeba tak posiekać ciasto jak na kruche?
-
2010/10/16 22:41:42
Viri, to jest kruche ciasto:) Najlepiej jak jest zimne, ale z ciepłego też się ulepi, tylko przed wałkowaniem dobrze je włożyć do lodówki. Widziałam, że dziewczyny w ogóle topiły:/ A Wegetarinka użyła oleju.
-
2010/10/18 10:57:35
Ja wyjęłam masło prosto z lodówki i po prostu posiekałam z mąką, a dopiero potem dodałam resztę
-
2010/10/19 13:50:56
Zrobiłam rogaliki . Dodałam deczko wiecej mąki. Ciasto plastyczne. Margarynę (robiłam je z mysla o uczulonym Miśku) dodałam chłodną. I nie mogłam ich upiec, bo piec mi podziękował. Po godzinie mu minęło i postanowił się ogrzać. Nie wiedziałam, ze piekarniki są takie humorzaste. Pierwszy raz to mi się zdarzyło, ale rogaliki sa, upieczone, własnie poparzyłam sobie język. Sa pyszne, kruche, apetyczne. Zaraz poczestuję nimi dzieci. P.S. Zrobiłam z konfitura z róży. I na blog wstawie dziś albo jutro. Dziekuję za przepis. Faktycznie pyszny!
-
2010/10/19 14:46:09
A to się bardzo cieszę, że pomimo tylu przeciwności losu, jednak się udało:) Ja je uwielbiam i radam wielce, że grono fanów rośnie:D
-
2010/10/26 21:49:00
Pinkcace upiekłam ciasto z burakami...ono jest doskonałe
smakmojegodomu.blox.pl/2010/10/Czekoladowe-ciasto-buraczane-WC-pazdziernik.html
pozdrawiam i dziękuję za wspaniały pomysł przemycenia buraka:)
-
2010/10/26 22:35:57
Dziękuję, że przyjęłaś zaproszenie:)
-
2010/10/27 01:09:54
-
2010/10/27 10:06:44
Potomność będzie wdzięczna :P
-
Gość: , 109.243.63.*
2010/10/27 21:57:06
-
2010/10/28 00:02:46
No pewnie! :) Ja je uwielbiam i cieszę się, że wielbicieli wciąż przybywa;)
-
2010/10/28 08:37:16
Juz od dawna mam ochote na dodanie buraczków do ciasta, wiele razy to widzialam i bardzo mi się taka innowacja kuchenna podoba :)
-
2010/10/28 09:38:26
Naprawdę niczym nie ryzykujesz:) W cieście ich w ogóle nie czuć.
-
2010/10/30 15:51:58
To i ja się zgłaszam z rogalikami :)
-
2010/11/02 07:58:47
Rzutem na taśmę i ja się jeszcze załapałem na pieczenia pysznego ciasta buraczanego :-) Zapraszam:
www.kuba-pichci.pl/2010/10/weekendowe-sodkosci-czekoladowe-ciasto.html
-
2010/11/02 11:20:45
Wiecie, w sumie jeszcze nie była ogłoszona Gospodyni Listopada:)
Poza tym mam nadzieję, że jeszcze kiedyś skorzystacie z moich propozycji;)
-
2010/11/10 21:44:28
Gospodyni listopada ogłoszona, a ja nadrabiam Twoją propozycję - ciasto buraczane ;) Pyszne ono jest - bardzo mi smakowało i zrobiło prawdziwa furorę u mnie:) dziękuję:)
-
2010/11/11 19:43:13
Super! Bardzo się cieszę.
Rogaliki też są warte grzechu;)