Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Wegańskie kruche babeczki z kremem nietwarożkowym

Bardzo się ucieszyłam z akcji Wegetarinki, z kilku powodów. Po pierwsze spodobała mi się forma zaproszenia, po drugie urocza dyńka w nagrodę, a po trzecie tofu szczerzę nienawidzę a lubię mierzyć się z własnymi siłami i słabościami.

Tofu nie jadłam od, wstyd się przyznać, przynajmniej 7 lat. Pomimo iż w imię różnorodności staram się do naszej diety włączać produkty, które nie za bardzo lubimy, to tofu omijam zawsze szerokim łukiem. Tym razem kupilam trzy różne opakowania tofu, więc spodziewajcie się w sumie 3 przepisów, jeden już był:)

Dziś kruche babeczki z kremem nietwarożkowym jeno tofukowym. Tofuowym? Kurcze, jak to odmienić?

Wegańskie babeczki z kremem nietwarożkowym, kruche babeczki z nadzieniem tofu

na spód:
kawałek (mniej więcej 1,4 kostki) margaryny nieutwardzanej bezmlecznej nieohydnej i po której nie mam zgagi
mąka (około pół szklanki)
cukier puder - odrobinka
olej - ile trzeba
chlapka ekstraktu waniliowego

Ze wszystkich składników zagniotłam szybko ciasto, olejem i mąką korygując konsystencję.
Wykleiłam babeczkowe foremki i piekłam w 180°C, aż się upiekły, czyli ok. 12 minut. Wyszło mi 12 babeczek.

krem:
130 g tofu naturalnego (miękkie było)
brązowy cukier
ziarenka wanilii
kasza manna
owsianka
mleko owsiane

Kaszę i owsiankę przyrządziłam na mleku na gęsto. Zmiksowałam na gładko z cukrem i tofu. Wyszprycowałam na wystudzone korpusy babeczek i przyozdobiłam dzindzibołkami.

Babeczki były całkiem w porządku, ale jak ja nie cierpię tofu!!! Muszę przynać, że nie byłam w stanie przejść TEGO posmaku. Mleko sojowe potrafię wypić, soję mogę zjeść, ale TEN smak mnie dobija. Nie oswoiłam go jeszcze, ani on mnie.

niedziela, 10 października 2010, pinkcake
Komentarze
2010/10/10 10:02:42
Ty też oswajasz tofu! babeczki wspaniałe.Muszę spróbować.
Pozdrawiam!


kucharnia.blogspot.com/2010/10/dynia-z-wnetrzem-tu-i-tam-po-raz.html
-
2010/10/10 10:33:04
Z kremem tofowym, taka moja odmiana :)
Bardzo fajny pomysł, tofu na słodko jeszcze nie konsumowałam.
-
2010/10/10 11:10:09
świetny pomysł na ywkorzystanie tofu!
-
2010/10/10 13:50:58
a wyglądają pysznie
-
2010/10/10 15:27:22
Staram się Aniu:)

Dzięki, Uśmieszku, eksperymentuję sobie;)

Dzięki, Karmelitko:)

Wiesz, Alu, w sumie nie były złe, tylko ten aromat mnie osobiście mierzi:/
-
2010/10/10 17:36:10
dziękuję za kolejną propozycję :) każde doświadczenie się liczy :D
-
2010/10/10 17:46:45
Mogłaś zrobić krem o jakimś bardzo wyraźnym smaku, np cytrynowy, malinowy, czekoladowy albo kawowy, tak, żebyś nie czuła smaku tofu:)

Ale szczerze mówiąc też nie lubię go dodawać do kremów do ciast - jakoś mi nie pasuje i tyle.
-
2010/10/10 18:00:15
Staram się, Wegetarinko;)

Azzahar, nic by to nie dało, bo to świństwo i tak wyczuję:P
-
2010/10/10 22:44:57
cudnie wyglądają...;)
-
2010/10/11 07:04:22
Dziękuję:) Pozdrawiam!
-
2010/11/17 11:45:27
Cieszę się z Twoich przepisów na wypieki z tofu. Wielokrotnie myślałam o tym, żeby czegoś spróbować, ale nie wiedziałam, od której strony podejść :)
Wspaniałe babeczki.
-
2010/11/18 10:36:42
Dzięki, Turlaczku, ale ja chyba nadal nie wiem, od której strony je podejść;)
-
2010/12/30 01:39:49
Widzę, że często używa Pani margaryny. Muzę się do niej przekonać - z tych samych co i Pani, powodów. Mam więc pytanie: Czy mogłabym prosić o wskazanie jakiejś "margaryny nieutwardzanej bezmlecznej nieohydnej i po której nie ma się zgagi"?
-
2010/12/30 12:37:32
Cześć!
Często jak często;) Większość ciast piekę na oleju, teraz próbuję też z kruchymi wypiekami.
Najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością tłuszcz kokosowy, palmowy lub ich mieszankę. Z tańszych alternatyw możesz spróbować Delmę do pieczenia, jest w miarę przyzwoita. Ale zawsze trzeba sprawdzać etykiety, bo producenci często zmieniają skład.
A jeżeli nie masz jakiś oporów dodatkowych, piec można też na smalcu. Od czasu do czasu nie ma co się przejmować cholesterolem, a ciasteczka wychodzą wyjątkowo delikatne.
Pozdrawiam serdecznie!
Gosia
-
2011/01/02 13:49:15
Dzięki :)
wiun
-
Gość: Berry Straw, *.static.edpnet.net
2013/07/09 14:30:57
a gdyby tak jeść z zatkanym nosem to wtedy mozna by szybciej oswoic to fuuuu! tofu ;)
-
2013/07/09 20:32:21
Próbowałam, nic nie daje ;)