Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Weekendowa Cukiernia - czekoladowe ciasto z burakiem

Chciałam Wam przypomnieć, iż w październiku to ja gospodarzę Weekendowej Cukierni:)

weekendowa cukiernia październik 2010

Cieszę się bardzo, że już tak wiele osób zdecydowało się na rogaliki marchewkowe. Prawda, że są niesamowicie piękne, prościutkie i pyszne?

Na ciasto buraczane odważyła się na razie tylko jedna osoba;) Ale jedna Wiosenka wiosny nie czyni. Teraz ja się za nie wzięłam. Ale wiecie co? Nie ma się czego bać. To po prostu mocno czekoladowe ciasto, buraka wcale nie czuć. Wcale a wcale! Takie brownie tylko zamiast kostki masła dajecie buraka;)

Jednak muszę zweryfikować nieco oryginalny przepis.

Czekoladowe ciasto buraczane z moimi modyfikacjami

250 g gorzkiej czekolady (dałam 2 tabliczki jedną 90% drugą 60%)
3 jajka
200 g brązowego cukru (dałam 170, ale jeżeli użyjecie 250 g mocno kakaowych czekolad, to wcale nie będzie za dużo)
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam po prostu łyżeczkę proszku BIO zamiast proszku i sody)
50 g mielonych migdałów
250 g surowych buraków startych na drobnych oczkach (to jeden przeciętnie duży)

Na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
100 g kwaśnej śmietany

Wykonanie ciasta:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym ostudzić.

Jajka ubić z cukrem i olejem do uzyskania kremowej masy. Następnie delikatnie połączyć masę jajeczną z ekstraktem waniliowym, przesianą mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.

Ze startych buraków odcisnąć nadmiar soku (lepiej za bardzo się do tego nie przykładać lub całkiem olać:)). Dodać je do ciasta wraz z roztopioną czekoladą i dokładnie wymieszać.

Przełożyć masę do blaszki lub tortownicy (22 cm - to stanowczo za duża forma, sugeruję mniejszą np keksówkę) z dnem wyłożonym papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut do suchego patyczka. Ja piekłam tylko 40 i już miało stanowczo dość, ale miałam płaską formę, więc trzeba po prostu pilnować. Jeżeli ciasto zbytnio się rumieni od góry, można je przykryć folią aluminiową. Mnie się "zrumieniło" od spodu;) Upieczone ciasto odstawić na chwilę, po czym wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Zmiksować razem z cukrem i śmietaną. Rozsmarować po wierzchu i brzegach wystudzonego ciasta. - Ja nie zrobiłam polewy wcale.

czekoladowe ciasto z burakiem, czekoladowe ciasto buraczane, czekoladowe ciasto buraczkowe, beetroot chocolate cake

Naprawdę fajne ciasto czekoladowe. Osobiście wolałabym coś bardziej buraczanego;P Jak np moje buraczkowe:D Ale i tak jest to smaczne ciasto i do tego bardzo baaardzo czekoladowe, więc spokojnie możecie je piec.

środa, 20 października 2010, pinkcake
Komentarze
2010/10/20 11:29:00
Ja niedługo upiekę :) niech no tylko kupię tego buraka, bo w lodówce mam same już ugotowane :) Nawet mam koncepcję co do wyglądu, a to u mnie jest tak samo zmienne jak wiatr :) Więc można spodziewac się wszystkiego ;D Jeszcze muszę znalesc kogoś chętnego na trochę słodyczy, bo ostatnio wzrosła mi kolosalnie ilośc wypieków a sama nie daję rady :)* Chyba mi się skurczyło zapotrzebowanie na słodkie ;D
-
2010/10/20 11:50:55
To tak jak mnie;) Zanoszę do pracy. Bez słodkiego mogę żyć, bez pieczenia to już trudno:)
Zapakowałam połowę do pracy i nikt się nie zorientował, że ciasto ma w sobie TAKIE COŚ :D
-
2010/10/20 11:57:44
super ciasto, bardzo mnie kusi!
-
2010/10/20 12:06:36
ja zrobiłam rogaliki i ciasto też mam w planach, nie wiem tylko czy się w październiku wyrobię ;)
a wygląda smakowicie :)
-
2010/10/20 12:09:09
Wspaniałe ciacho. Ja na razie zajadam czekoladowe z dynią. Pinkcake jak myślisz czy rogaliki udadzą się z dynią zamiast marchewki? Bo mam ochotę tak je spróbować.
-
2010/10/20 12:14:29
Gwiazdko, to na co czekasz? :)

Dziękuję, Chantel:) Jeszcze jest mnóstwo czasu;)

Kabamaigo, udadzą się. Wiem, bo właśnie takie zrobiłam;P
-
2010/10/20 12:16:26
Zrobię w ten weekend :)
-
2010/10/20 14:27:55
Pinkcake upiekłam Twoje czekoladwe ciasto buraczane - nikt się nie poznał co w nim tkwi :). Ciasto jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe.
Przyznam Ci się, że chodziło za mną takie ciasto od dłuższego czasu.

Planuję jeszcze zrobić rogaliki w następnym tygodniu :)

serdecznie pozdrawiam
-
2010/10/20 15:06:53
ja sie nie boje :) ciasto z buraczkami w innej wersji mam juz za soba,a na te czaje sie akurat w weekend :)Moje dziecko wraca z ferii jesiennych i chce wlasnie je upiec,a teraz,jak widze,jak wyglada,to juz w ogole.....bardzo apetyczne :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/10/20 17:34:10
oho, trzeba się za nie zabrać!
ja tam się go nie boję, tylko zabiera troszkę więcej czasu, niż rogaliczki. :)
-
2010/10/20 18:35:14
Ładnie wygląda Twoje ciacho, iście czekoladowo:)
-
2010/10/20 19:51:46
Będziesz na pewno zadowolona, Grażynko:)

Ewelosa, to bardzo fajnie:) U mnie też nikt się nie połapał:P

Gosiu, ja jeszcze kiedyś wypróbuję to ciasto z pieczonym burakiem. Ale na razie mam dość czekolady;) Powiesz dziecku co je? :)

No może troszkę więcej, Wróżko:) Ale wcale nie jest jakieś mega wymagające.

Dzięki, Wiosenko, a i tak dałam ciut mniej czekolady niż w przepisie.
-
2010/10/20 20:14:02
Wspaniałe ciasto Pinkcake! I ja o nim myślę. Mam nadzieję,ze zdążę:)
-
2010/10/21 08:11:58
Byłoby świetnie, Majanko:)
-
2010/10/21 08:26:09
A, moment, rzeczywiście niewiele czasu zostało, tylko żebym pamiętała o kupnie buraków. Wygląda super, czuję się zachęcona.
-
2010/10/21 09:21:19
Ja się zbieram już od pocztąku października do upieczenia tego ciasta bo mnie właśnie to połączenie buraków i czekolady bardzo przypadło do gustu niestety ostatnio mam mało czasu... ale może na weekend się uda :-) Postaram się!
-
2010/10/21 15:06:28
Już rzeczywiście mało października zostało, Ewciu:) Ale ten czas zmyka...

Kasiu, na szczęście ciasto nie jest za bardzo zajmujące:)
-
2010/11/10 22:17:26
Dziś kupiłam buraki i czekoladę. Wielkie pieczenie już jutro. Pozdrawiam :)
-
2010/11/11 19:39:28
Mam nadzieję, że się uda:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/11/11 21:35:00
Wspaniałe jest to ciasto! Wilgotne, miękkie i tak niesamowicie czekoladowe. Dziękuję za przepis :)
-
2010/11/12 20:38:12
To się cieszę, że miałam nosa i wszystkim się upiekło:)