Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche rogaliki dyniowe

Sama zaproponowałam Wam pieczenie rogalików marchewkowych, które uwielbiam, a ja tymczasem upiekłam takie same rogaliki tylko z dyni:) W identyczny sposób jak przerobiłam przepis, żeby upiec rogaliki buraczkowe.

Kruche rogaliki dyniowe, kruche rogaliki z dyni, pumpkin croissants, pumpkin cookies

Są dokładnie tak samo banalne i szybkie do zrobienia jak marchewkowe.

100 g dyni startej na drobnych oczkach (użyłam takiej dyni z zieloną skórką, która nie ma tak intensywnego "dyniowego" posmaku, jak pomarańczowa dynia)
100 g margaryny lub masła
1 i 1/4 szklanka mąki
skórka starta z pomarańczy
szczypta cynamonu

na nadzienie: konfitura z róży

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ciasto miało zdecydowanie miększą konsystencję niż z marchewki. Nie dodawałam w ogóle cukru. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je konfiturą, po czym zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące. Niestety żałuję, że kupiłam konfiturę a nie przecier z płatków róży (ale nie było) i nadzienie nieco wypłynęło nadmiernie rumieniąc brzegi niektórych rogalików.

Wyszły pyszne, aromatyczne i bardzo chrupiące! :)

Rogaliki dyniowe to mój wkład w Festiwal Dyni.

piątek, 22 października 2010, pinkcake
Komentarze
2010/10/22 11:05:06
no,prosze....super!!!! swietny pomysl i wykonanie :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2010/10/22 11:59:45
bardzo wesoło w Twojej kuchni :) chyba muszę w końcu zagnieść ciasto na te marchewkowe...
-
2010/10/22 12:31:05
chetnie bym sobie je pochrupala tak wygladaja smakowicie:)
-
2010/10/22 13:37:15
Twoja pomysłowość nie zna granic !
-
2010/10/22 13:37:44
Pinkcake cudne. Muszę i ja, bo jeszcze się za nie nie zabrałam.
-
2010/10/22 17:54:26
Dziękuję, Gosiu:) Pozdrawiam serdecznie:)*

Jak zawsze, Myniolinko;) Koniecznie:)

Kulinarne, robi się je szybciusieńko, więc nic nie stoi na przeszkodzie:)

Na pewno zna, Grażynko. Tylko ja ich nie znam:D Ściskam:)*

Dzięki, Kabamaigo! W każdej wersji są pyszne:)
-
2010/10/22 20:40:07
zrobiłam dziś marchewkowe, choć jak na rynku ją kupowałam to wpadła mi w oczy dynia i przeszły mi przez myśl dyniowe rogaliki, ale stwierdziłam: to będzie jeszcze dziwniejsze niż same marchwiowe, a tu proszę: Pinkejk upiekła - xD
-
2010/10/22 21:02:57
Cała ja :D Choć moim zdaniem buraczane były dziwniejsze;)
-
2010/10/22 21:45:24
a to skubaniutka z dyni zrobiła :Pale fajne są
-
2010/10/22 22:02:44
Jaki świetny pomysł! :)) Bardzo mi się podobają:)
-
2010/10/23 12:21:34
Dzięki, Alu:P

Majanko, pozdrawiam serdecznie:)*
-
2010/10/23 13:16:16
Swietny pomysl! :)
A ta odmiana dyni ktorej uzylas ma wlasnie bardziej miekki i 'mokry' miazsz, dlatego tak wlasnie wplynela na konsystencje ciasta. Butternut juz bedzie troche bardziej suchy, a np. Hokkaido najbardziej ;)
(u mnie wlasnie 'siedzi' Hokkaido w piekarniku na puree :)).

Pozdrawiam serdecznie! I milego weekendu zycze :)
-
2010/10/23 16:39:28
Bea, ja nie mam takiego wyboru, jak bym chciała:) Dyniami de facto handluje u nas na placu targowym jeden rolnik. Pozostałe stragany dysponują tylko hurtownianymi warzywami, więc mają wyłącznie pomarańczową olbrzymią, za którą nie przepadam. Natomiast ta dynia bardzo mi smakowała, jakkolwiek by się nazywała:P
A on ma co akurat mu dojrzeje i co się zmieści na pakę. Ale nie marudzę, bo facet ma zacięcie, a to coraz rzadsze...
-
2010/10/23 18:58:35
Nie no, oczywiscie!
A ta dluga o ktora pytalas to moze Lunga? Choc one chyba maja troche pestek jednak...
-
2010/10/23 18:58:57
To bylam ja, Bea ;))
-
2010/10/23 19:30:44
O, dziękuję :)
Jak na całej długości, to nie wiem, może miała pestki, ale widziałam jedną w całości i drugą skrojoną więcej niż do połowy i nie było żadnych.
-
2010/10/23 21:47:27
świetne są te Twoje rogaliczki:) i zdrowe!:)
-
2010/10/24 11:26:35
No proszę jak tematycznie się zrobiło :) Dyniowo ;D Mnie smakuje ta zielona, bo bardzo szybko robi się z niej puree i wyczytałam, że jest specjalną odmianą stosowaną w cukiernictwie. Bułeczki na niej wyszły pyszne, ale o tym ....... już niedługo :)*
Miłego dnia !
-
2010/10/24 14:40:05
ale super - mniam
-
Gość: krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/24 14:43:56
Dzis znów piekę rogaliki. Z marchewką i jabłkiem, bo tej pierwszej było za mało. Pachnie, dzieciaki sie oblizują, bedzie na poobiedzie. Bardzo pasuja na niedzielę wolną, spokojną. :-))
-
2010/10/24 22:54:01
Bo one maja tak jak butternut - pestki tylko w tej 'koncowej' czesci, i stosunkowo malo wlasnie. To moze faktycznie Lunga.
-
2010/10/25 10:23:40
Dziękuję, Ilko:) I pyszne!

Prawda, że jest fajnie, Szarlotku, kiedy wszędzie są dyńki? :)

Dzięki, Dorotko:)

No proszę, Krokodylku! Ale Cię złapały! :P Dla gości też są dobre, bo się ludziska pół wieczoru zastanawiają: z czego to jest zrobione? :)

Bardzo możliwe, Beo:) Pan rolnik mi powiedział tylko tyle, że nasiona ma z Włoch. Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: paula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/02 12:37:31
jakiej mąki używasz? Można zrobić z innej niż pszenica i orkisz?
pozdrawiam serdecznie ;-)
-
2014/09/02 13:23:27
Czasem piekę na mieszance gryczanej i jaglanej z dodatkiem owsianej albo ryżowej.
-
2015/10/28 09:50:33
Witam,
Smakowicie wyglądają zostało mi troszkę dyni z przepyszne kremu, tylko mam pytanie czym mogę zastąpić skórkę z pomarańczy?,czy porostu ją pominąć - synek nie może
-
2015/10/28 10:36:42
Po prostu omiń :)