Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki buraczkowe

Odgrażałam się, że w tym roku zrobię lody z buraków, ale pogoda zapomniała już całkiem o lecie, więc o lodach też można. Natomiast ciasteczka buraczane kusiły mnie od bardzo dawna. A że buraki mam ciągle w głowie, to wreszcie się na nie zdecydowałam. Wyszło inaczej niż planowałam, jak zwykle;) Po pierwsze połączyłam marchew i buraki, a nie robiłam ciastek czysto buraczanych.

rogaliki buraczkowo-marchewkowe, ciastka z buraków, rogale buraczkowo-marchwiowe, beetroot and carrot cookies

Ciasto zrobiłam na bazie moich ukochanych rogalików marchewkowych. Chciałam z niego po prostu wycinać ciasteczka, jednak utarłam buraka na zbyt długie wiórka i po prostu foremki nie dawały rady. Upiekłam tylko kilka, z których później musiałam otrzeć przypalone sterczące wiórka.

rogaliki buraczkowo-marchewkowe, ciastka z buraków, rogale buraczano-marchwiowe, beetroot and carrot cookies

Pociąłam ciasto nożem na trójkąty i zwinęłam w rożki. Proporcje robiłam na oko, więc się nimi nie przejmujcie;)

ok 250 g tartych buraków i marchewki
niecała kostka margaryny nieohydnej lub masła
ok. 2 szklanek mąki (trzeba dopasować ilość mąki do soczystości warzyw)
3 łyżki cukru pudru
gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub przecier z płatków róży (normalny dżem wypłynie w czasie pieczenia)

Zagnieść, rozwałkować podsypując mąką, nałożyć marmoladę, zwinąć i piec 30 minut w 190°C.

Wyszły bardzo chrupiące i całkiem smaczne. Nie jestem pewna, czy to zasługa buraków, czy przypadku;) Zdecydowanie wolę jednak marchewkowe. Tylko ten kolor! Oszałamiający róż - przynajmniej na surowo:)

rogaliki buraczkowo-marchewkowe, ciastka z buraków, rogale buraczano-marchwiowe, beetroot and carrot cookies, ciastka z warzyw

piątek, 03 września 2010, pinkcake
Komentarze
2010/09/03 11:30:55
Ja tez lubię takie naturalne barwniki.
-
2010/09/03 12:10:31
O nie, u Ciebie nie jest nudno. Jak nie kwiatki, to buraczki. :-))
-
2010/09/03 14:10:27
Ale fajne ! Kolor mi się bardzo podoba a i w smaku bym pewnie zagustowała :)
-
2010/09/03 15:32:37
Kolor jest obłędny! A ciasto buraczane i za mną chodzi od pewnego czasu :)*
-
2010/09/03 16:23:23
Piekny kolor:)
ja tez robie wiele rzeczy z buraczkami dla córeczki :)

Serdecznie zapraszam Cie do mojego konkursu :)
smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html
-
2010/09/03 20:53:59
a piekłaś coś z ogórkiem? tak mi do głowy przyszło teraz że można by spróbować nie? a Mistrzyni w końcu pytam :)
-
2010/09/03 23:03:23
Narzeczono, natura ma tyle kolorów, że szkoda z nich zrezygnować:)

Krokodylku, to cała ja :D

Szarlotku, pozwól mu się dogonić :)

Dzięki, Dorotko:)

Myniolinko, z ogórkiem jeszcze nie;) Na razie myślę nad grochem i kapustą :P
Buźka!
-
2010/09/03 23:14:47
Jakie cudne kolorki! Wspaniale to sobie wymyśliłaś:)) Pozdrawiam:)
-
2010/09/03 23:24:43
ale czadowe! wypróbuję wkrótce, bo mam całkiem dobrą margarynę :)
-
2010/09/03 23:26:18
jej marchewkowych to bym chętnie spróbowała bo i ciasto i babeczki jadłam, do buraczków jeszcze sie nie przekonałam ale nie mowie nie (:
-
2010/09/04 00:05:57
uwielbiam buraczki a te rogaliki są prześliczne.Pozdrawiam!
-
2010/09/04 00:12:00
margaryna nieochydna. hmmm... xd ciekawa ta margaryna ;p
piękne te rogaliki. pomysł - fenomenalny!
a jaki mają kolorek... muszą smakowac niezwykle. bardzo intrygująco ;]
-
2010/09/04 11:18:17
Dziękuję, Majanko:) Buziaki!

Maddy, nieohydna margaryna to podstawa;)

Viri, a wytrzymasz do października? :D

Dziękuję, Papilotko:)

Trzeba sobie radzić, Karmelitko:) Jak nie wolno masła, to się szuka czegoś bez konserwantów, bez serwatki, bez barwników i nieutwardzanego.
-
2010/09/05 12:02:33
obłędny kolor :)
-
2010/09/05 18:59:56
Nooo :)
-
2010/10/18 20:12:58
Oj szkoda, że nie pogrzebałam wcześniej, czyli dałaś 1 buraka? Dużego? u mnie jeszcze ta marchewka była, a przed pieczeniem też miałam taki kolor jak u Ciebie
-
2010/10/18 23:19:11
Ja też mieszałam marchew z burakiem. I nie wiem, ile tego było:) Taka kopka. Na oko robiłam, mierząc, żeby wyszło tyle startych warzyw co zazwyczaj;) I buraka było trochę więcej niż marchewki.
-
Gość: Anna Polak, *.multimo.pl
2014/02/08 13:33:10
Miały być marchewkowe, ale 2 marcheweczki to za mało, a że w lodówce czekał kawałek buraka - nie miałam wyjścia. :)
Kolor na surowo ma boski, szkoda, że nie zostaje taki po upieczeniu.
Ale fajny smaczek.
-
2014/02/08 21:12:04
Faktycznie, z burakiem trzeba się nieźle natrudzić, żeby zachował swój róż...