Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sorbet pomidorowy z bazylią

Czy to jeszcze lato, czy to już jest jesień? Słońce świeci jeszcze gorąco, ale szalejące wichry nasuwają mroczne myśli.

Również spiżarnia już wygląda na jesienną. Ale nie, jeszcze nie. Jeszcze jest lato!

sierpniowe owoce

Pomidory + Bazylia = Klasyka Smaku

Czy aby na pewno? Pomidory powinno się jadać na tłusto i ciepło, ale powinno nie znaczy musi.

Proponuję sorbet pomidorowy z bazylią. Pomidory nagrzane sierpniowym słońcem są pełne słodyczy, z którą współgra cudowny aromat bazylii.

sorbet pomidorowy z bazylią, lody pomidorowo-bazyliowe, tomato and basil sorbet, tomato ice-creams with basilia

Sorbet pomidorowy

dojrzałe pomidory
świeża bazylia

Pomidory obrać ze skórki. Ja zawsze usuwam pestki z pomidorów. Bo zwyczajnie ich nie lubię, nie dorabiam tu żadnej ideologii o lektynach roślin psiankowatych. Zmiksować pomidory z bazylią. Jeżeli nie wyobrażacie sobie pomidorów bez soli, to dodajcie szczyptę. Zamrozić, od czasu do czasu miksując, aż sorbet nabierze ładnej konsystencji, albo można skorzystać z maszyny do lodów.

Polecam gorąco tą zimną przystawkę. I jest pomidorowo.

Smacznego!

środa, 18 sierpnia 2010, pinkcake
Komentarze
2010/08/18 19:11:23
W końcu się udało, coś się dzisiaj komentować nie da. Jak ty coś wymyślisz, niedługo to tu pestowe lody znajdę! Z chęcią bym ten wynalazek spróbowała :)
-
2010/08/18 19:59:42
ło matki Pinkejku Ty to masz pomysły (((:
ja najbardziej pomidory lubię na surowo... a czemu trzeba je jadać na ciepło i tłusto? likopen jest wtedy lepiej przyswajalny? ja się tak nie bawię (;
-
2010/08/18 20:06:17
Ewciu, ja też fioła już dostaję przez tego bloxa.
Pesto musiałabym zrobić na kozim serze, a to już hardcore;) Ale śmietankowe lody bazyliowe to by było coś!... :)

Viri:) Dokłądnie tak, wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są lepiej wchłanialne właśnie w towarzystwie tłuszczu. A karotenoidy na dodatek lubią być wcześniej podgrzane. Ale wystarczy, że polejesz pomidorki oliwą i też będzie dobrze;)

-
2010/08/18 20:09:27
Ja na razie pomidory wkładam do sałatek i surówek, oliwą polewam...
Taki sorbet z bazylią musi być pyszny :)
-
2010/08/18 20:15:45
no to mnie pocieszyłaś (:
bo ja właśnie z odrobiną oliwy, bazylii, soli i pieprzu uwielbiam :)
-
2010/08/18 22:11:42
No, nareszcie dziala... ;)

Sorbet bardzo do mnie przemawia, jestem pewna ze by mi posmakowal! Moze jeszcze zdaze przetestowac we wrzesniu :)

A gdzie Ty wyjezdzasz tak a propos? ;)
-
2010/08/19 06:45:09
Znam i lubię :) Teraz pora na sorbet ogórkowy ;D
-
2010/08/19 09:09:56
I jest, Grażynko:)

Viri:)

Beo, na pewno:) Gdzieś, gdzie jest mocne słońce, ciepłe morze, wielbłądy i aromatyczne przyprawy:)

Nie, Szarlotku, teraz ma być buraczkowy;)
-
2010/08/19 14:48:08
Już jesień... Pachnie nią wszędzie, nawet babie lato już jest...
-
2010/08/19 20:18:42
Wielblady powiadasz?!? Niezle! :)
Udanych wojazy w takim razie i wspanialych doznan kulinarnych zycze! :)
-
2010/08/28 18:03:47
Maniu, teraz to już definitywnie wydaje mi się, że jest już jesień;)

Niestety, Beo, wakacje były kulinarnym piekłem, a wielbłąda nie widziałam ani jednego:( Poza tym było super;)
-
Gość: Emosek, *.28.170.162.zetnet.slupsk.pl
2018/08/12 22:14:15
Dziękuję za przepis, od dawna szukałam go na tą słynną japońską przekąskę.
-
2018/08/13 18:46:38
Pierwsze słyszę, żeby Japończycy słynęli z pomidorowych sorbetów. A zwłaszcza, żeby słynęli z nich 8 lat temu... Ale na pewno nie ja jedna wpadłam na taki pomysł, więc czemu nie Japończycy :)