Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Dżem truskawkowo-bzowy

A co powiecie na dżem z truskawek z aromatem dzikiego bzu?

dżem truskawkowo-bzowy, konfitura z truskawek i dzikiego bzu, dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

pół kilograma truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego

Truskawki opłukać pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. Kiedy puszczą sok dodać w całości czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu. Dobrze jest je zawinąć w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw. Gotowałam do uzyskania w miarę gęstej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.

Przepis zaadaptowany z książki Kathy Brown, choć ona robiła klasyczną konfiturę wysokosłodzoną gdzie owoce do cukru są jak 1:1.

Polecam ogromnie! Niesamowity smak.

jadalne kwiaty, kwiaty do jedzenia, kwiatki jadalne, klub kwiatożerców, edible flowers, pinkcake.blox.pl,

niedziela, 06 czerwca 2010, pinkcake
Komentarze
2010/06/06 08:57:38
że jest pyszny to ja już wiem , naprawdę świetny dżem
www.cincin.cc/index.php?showtopic=24875
-
2010/06/06 09:16:04
z różanym aromatem znam, z bzowym brzmi bardzo bardzo ciekawie.
-
2010/06/06 10:11:54
Uwielbiam smak kwiatów dzikiego bzu, taki dżem musi być pyszny
-
2010/06/06 10:33:20
Wow, fajny dzem! Swietny pomysł, a kolor dżemiku cudowny!:))
Pozdrawiam i zyczę miłego dnia:)
-
2010/06/06 11:08:55
Powiemy, ze lubimy :) I to nawet bardzo! Choc u mnie byly to 'tylko' swieze truskawki w polaczeniu z syropem z kwiatow bzu, pychota :)

Pozdrawiam serdezcnie!
-
2010/06/06 11:51:10
przepysznie wygląda uwielbiam dżem truskawkowy ja dodaję cynamon :)
-
2010/06/06 12:02:44
a kwiaty dlaczego się wyławia?
-
2010/06/06 12:20:40
w tym przepisie co ja robiłam się nie wyciąga a daje na końcu do słoików
to chyba zależy od przepisu ?
-
2010/06/06 13:17:33
ciekawa propozycja :)
-
2010/06/06 15:27:09
Ależ cudowny pomysł! Zapisuję i robię, jak tylko pojawią się u mnie wzbudzające zaufanie truskawki, bo bez jest wszędzie wokół.
Pozdrawiam:)
-
2010/06/06 17:43:04
wygląda tak smacznie, że nawet nie potrafię wyobrazić sobie jego smaku!
-
2010/06/06 18:43:01
Margot, kwiaty bzu po podgrzaniu brązowieją i wyglądaja bardzo nieapetycznie, więc wg mnie lepiej je wyciągnąć, kiedy już się wygotują. Z tego co zauważyłam zestawienie truskawek z bzem jest całkiem popularne, to i przepis na dżem występuje w wielu wersjach:)

Bardzo ciekawy i smakowity, Asiejko:) Naprawdę polecam!

I jest, Noblevciu:)

Dziękuję, Majanko, ściskam cieplutko!

Truskawki w syropie też brzmią pysznie, Beo. Chyba zaraz sobie zrobię;)

Cynamon, wanilia, skórka pomarańczowa też się fajnie komponują z truskawkami, Mietówko, ale to nie kwiatki :D

Wegetarinko, bo ciemnieją. Przynajmniej takie jest moje wytłumaczenie. Z syropu bzowego też się wyławia, kiedy już oddacą cały smak.

Dziękuję, Chantel. Cała ksiażka pełna jest ciekawych propozycji:)

Zaręczam, że nie pożałujesz, Kucharnio:) A na dżem można zużyć nawet kwaśne truskawki;)

Smak jest cudowny, Mydeliciuos! Absolutnie unikalny.
-
2010/06/06 19:21:37
łał !!! super niesamowity !
gdzie ja kurcze bez znajdę?
-
2010/06/06 21:20:01
to ma sens :D a dżemik wygląda cudnie; dziś robiłam bez na słodko i dopiero skumałam, że piłam syrop z niego na łódkach, na mazurach :D
-
2010/06/06 22:23:52
Strasznie lubię te Twoje kwiatowe połączenia i "inną cukiernię".
Pysznie to musi smakować.

Pozdrawiam! :)
-
2010/06/07 12:58:33
Oj, muszę skorzystać z tego pomysłu :)
-
2010/06/07 13:11:04
Dorotko, jedź na spacer do lasu, labo w pola. Bez kwitnie teraz chyba wszędzie;)

Dzięki, Wegetarinko! No widzisz, bez na słodko jest niezapominalny :D

Dziękuję, Zaytoona:) Bardzo mi miło, zaglądaj jak najczęściej:)

Nie pożałujesz, Grażynko! ;)
-
2010/06/07 21:46:17
YES YES YES! :)
Wspaniałe połączenie Moja Kwiecista Inspiracjo :)
-
2010/06/09 07:48:07
Wyglada obłędnie! A że pachnie pięknie, to wiem :)
-
2010/06/09 10:10:18
Poleczko;)*

Nie można mu się oprzeć, Szarlotku:)
-
2010/06/10 14:04:25
Oryginalny przepis. Wypróbuję na pewno.
-
2010/06/11 08:52:49
Czytasz w moich myślach. Wczoraj próbowałam upolować własnie bez ale mi się nie udało, bo był w miejscu gdzie nie dało się dojść. Ale jeszcze powalczę, bo warto, wspaniały dżemik. Muszę w końcu jakieś kwiaty jadalne upolować, bo coś słabo mi to idzie.
-
2010/06/11 11:26:17
Koniecznie, bo dżem jest fantastyczny, Tojatenia:)

Cezoniu, walcz! Walcz! :) Bez ma cudowny smak, więc warto nawet kolana odrapać:P
A i jeszcze będzie mnóstwo okazji na polowanie;)
-
2010/06/13 23:21:35
Spiesze doniesc, ze i ja ten dzem popelnilam :)

www.beawkuchni.com/2010/06/kwiaty-czarnego-bzu.html

Dodalam nieco soku z cytryny + otarta skorke. Dzem jest absolutnie g-e-n-i-a-l-n-y! Dziekuje za pomysl :)

Pozdrawiam serdecznie!
-
2010/06/14 15:38:35
Nie ma sprawy;) Wykonanie jak zwykle mistrzowskie, padam do nóżek!
Ściskam mocno! :)*
-
2011/05/30 09:28:22
Kochana będę robić będę robić! :)))))
-
2011/05/31 10:19:21
Zrób, a nie pożałujesz, Złociutka;)
-
2011/06/18 20:44:18
Pincake , zrobiłam w tym roku twoją wersje, wyśmienita
kuchniaalicji.blogspot.com/2011/06/truskawki-w-soiczkach-czyli-o.html
-
2013/06/12 07:25:55
-
Gość: lostINtheSUN, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/05/20 13:06:33
Witam.. a czy mogę dać cukier brązowy nierafinowany ? podobnie chciałam zrobić z sokiem z kwiatów czarnego bzu ??
-
2014/05/20 13:23:41
Oczywiście, tylko proszę się przygotować na nieciekawy kolor :)
-
Gość: marta, 87.204.251.*
2014/06/21 16:39:06
witam, trochę spóźniłam się w tym roku z tym przepisem, bez przekwitł, ale mam suszone kwiatki. czy będą się nadawały?
-
2014/06/21 22:30:34
To już niestety nie będzie tak wspaniały smak. Już lepiej spróbować z syropem.