Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sernikobrownie niskocukrowy

Postanowiłam sobie upiec sernikobrownie. Pierwszy raz z tym ciastem był niezmiernie obiecujący. Ilość cukru w oryginalnym przyprawiała mnie o mdłości, po odsładzaniu nadal było zbyt słodkie, więc odsłodziłam je o wiele bardziej radykalnie. I to było to! Uzależniająca czekoladowo-nabiałowa rozkosz.

sernikobrownie niskosłodzony

2 tabliczki gorzkiej czekolady
kostka masła
mniejsze pół szklanki cukru
5 małych jajek
większe pół szklanki mąki
400 g sera homogenizowanego

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło ubić z 3 jajkami i zmiksować z czekoladą i mąką. 3/4 masy wyłożyć do blaszki 20x20 cm wyłożonej papierem.

Utrzeć ser z cukrem i 2 jajkami. Wylać masę serową na masę czekoladową. I przykryć resztą masy czekoladowej. Piec w temperaturze 170ºC przez 50 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku.

Absolutnie doskonałe. A ta skorupka na wierzchu jest przewspaniała. Zjedliśmy w jeden dzień i jeszcze biliśmy się z W o ostatni kawałek;)

czwartek, 20 maja 2010, pinkcake
Komentarze
2010/05/20 09:06:18
masz rację.. piekłam raz i wyszedł zdecydowanie przesłodzony. później już do niego nie wracałam. a przecież wystarczyłoby zmniejszyc ilośc białych ryształków..
-
2010/05/20 09:06:28
nie wiem jak w przypadku sernikobrownie, ale też jestem zdania że brownies nie powinno się przesładzać, cała frajda w końcu w tym mocno czekoladowym smaku, a nie w cukrze :)
-
2010/05/20 09:45:59
ja bardzo lubię słodkie ciasta, a brownie to już wyjątkowo :) piękny ma wierzch, taki puchany :)
-
2010/05/20 11:41:02
małosłodkie i z serkiem homogenizowanym? podoba mi się, spróbuję :)
-
2010/05/20 12:43:12
To ciasto jest naprawdę wyjątkowo smaczne Asiejko i nie wyobrażałam sobie, że nie miałabym do niego wrócić. Tylko musiałam je uczynić jadalnym;)

To dokładnie tak samo jak z sernikobrownie Chantel. Czekolada i ser to jest to!

Mydelicious, ja niestety nie znajduję zbyt wiele przyjemności jeżeli ciasto jest za słodkie. Słodkie - tak, ale po zbyt słodkim jest mi niedobrze.

Koniecznie, Gwiazdko! Po odsłodzeniu można się z wielką przyjemnością delektować akordami czekolady i nabiału:)
-
2010/05/20 16:38:17
fajne to ciasto, nie dziwię się, ze szybko poszło :)
-
2010/05/20 18:44:59
O mniam! Kocham to ciacho, po prostu uwielbiam!:))
-
2010/05/20 21:23:02
OK, składniki już spisałam, jak dobrze, że weekend przede mną :)
-
2010/05/20 22:28:01
Bardzo fajne, Grażynko;)

Ja też, Majanko, tylko było dla mnie o wiele za słodkie. A co to za przyjemność z jedzenia - mieć dość po jednej łyżeczce?

Natalko, ciasto jest przepyszne i polecam szczerze, tylko skonfrontuj ilość cukru z innymi przepisami krążącymi w sieci, moja małosłodka wersja nie każdemu może odpowiadać.
-
Gość: wojtsen, *.chello.pl
2010/05/21 01:00:21
No właśnie, oto jest problem tego kraju! Prawie zawsze, kiedy częstują mnie jakimś ciastem jest ono za słodkie. Nie wiem co skłania ludzi do tak nadmiernego przesładzania. Mi się niedobrze robi na sam widok przesłodzonych rzeczy spożywanych przez kogoś.

Tym brownie mnie kupiłaś. Po sesji zrobię obowiązkowo.
-
2010/05/21 09:12:51
I to jest to! Kocham serniki w każdej postaci. Ten mniej słodki wygląda bardzo smakowicie :) i przyznam się, że zbyt słodkie ciasta tracą swój prawdziwy smak. Pozdrawiam ciepło i dodam, że uwielbiam tu przesiadywać. Nawet jeśli nie komentuję :)
-
2010/05/21 20:06:54
Wojtku, tym ciastem można każdego skorumpować :P
A wiesz, że jesteś jedynym spośród osób moich znajomych, który mnie tu odwiedza? A przynajmniej tylko Ty się ujawniłeś:D
De gustibus non disputandum est, ja wielokrotnie miałam problemy, bo podałam gościom niedostatecznie słodki tort i później obgadywali mnie na całego;)

Dziękuję, Madziu, strasznie mi miło, że lubisz do mnie zaglądać:)
-
2010/05/22 21:46:51
Ciasto wygląda tak apetycznie, że trudno się dziwić, że szybko znika. Niskocukrowy, czyli można się skusić na więcej ;)
-
2010/05/23 16:46:48
Zrobione, o 15.30 wyjęte z piekarnika (w miarę ostudzone), o 16.30 już nie istnieje :)
Wyszło trochę mało ciastowate, raczej taka ścięta masa czekoladowa i serowa (a może takie miało wyjść? nie wiem, robiłam po raz pierwszy takie ciasto:), ale było pyszne :) I dodałam tylko pół szklanki cukru, a wcale nie było mało słodkie. Ja dodałam czekoladę gorzką z pomarańczą, było pyszne.
-
2010/05/23 19:18:36
Wszystko się zgadza, Fajerwerku :)

Takie właśnie jest, Natalko, mocno kremowe, trochę jak zakalec. Ja się zakochałam w tym niskosłodzonym sernikobrownie. Bardzo się cieszę, że Tobie też przypadł do gustu. W sieci jest pełno przepisów z malinami lub wiśniami, ale z pomarańczami, jeszcze chyba nie było;)
Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/01/20 21:38:36
Kurczę pieczone! Jak to zwykle bywa w domu bez jajek, zabrakło mi jajek żeby zrobić powiększony sernikobrownie, bo oczywiście nie posiadam małej blachy. Z pożyczonych od sąsiadki będzie o ile się uda ciasto dzieńbabciowodziadkowe :) I nie oszczędzam dziś Twoich przepisów, bo studzą się już korpusy do babeczek a w piekarniku siedzą ciasteczka cytrynowe, ulubione Córci. Ale gotuję też rosół, żeby się zmierzyć z zupą czosnkową, na którą natknęłam się przypadkiem i od razu wiedziałam, że ją zrobię :) Tylko kaczkę na drugie zrobię po swojemu, a właściwie po babciowemu :)
-
2014/01/20 23:53:53
Nie pójdę nigdy do Ciebie na obiad, skoro dajesz to samo co ja mam w domu ;)
A tak na serio, to strasznie mi miło, że tak Ci się przydaję :)
-
2014/01/21 01:19:15
Za to ja do Ciebie udałabym się nawet dziś pieszą pielgrzymką z Bydgoszczy do Krakowa, gdybyś mnie uraczyła jakimś kwiatkiem. Bo u mnie to tylko takie z kwiaciarni, w dodatku w talerzu zamiast na wazonie :)
-
2014/01/21 01:20:19
Ps. Miało być odwrotnie "zamiast na talerzu, w wazonie" :D pora pójść spać!
-
2014/01/21 08:52:14
To zapraszam! Tylko się pospiesz, bo zaraz będę robić jajecznicę ze stokrotkami, a to chyba ostatnie tej zimy :D Dla Ciebie mogę nawet podać na wazonie ;)
-
2014/01/23 09:37:51
Na jajecznicę zaspałam :(
Ale masa sernikowa była boska, niestety jadłam ją sama i z podłogi, bo stygnące ciasto upadło "na głowę", a że podłoga była przed myciem... goście musieli się zadowolić bezjajecznymi babeczkami i ciasteczkami cytrynowymi, które zresztą smakowały wszystkim. Ale część czekoladowa nie wyszła,była klucha, pewnie z winy użytej margaryny, bo w domu była tylko taka do smarowania :)
Zupka czosnkowa - najlepsza jaką jadłam. Niestety zrobiłam za mało i po dokładkach dla mnie został garnek do wylizania. Mniam :) A Mała jadła rosół, no ale oczywiście z grzankami jak wszyscy.
-
2014/01/23 09:41:34
Zapomniałam dodać, że ilość użytego przez Ciebie cukru jest wystarczająca, choć porównując wcześniejszą słodką wersję byłam pełna obaw sypiąc cukier. Było dość!
Nie wyobrażam sobie jak obrzydliwie mdła musiała być oryginalna wersja, skoro tak bardzo ją odsłodziłaś :)
-
2014/01/23 09:51:05
Też sobie nie wyobrażam, cukier musi chyba chrzęścić pod zębami ;P
Przyznaj się lepiej, że specjalnie zrzuciłaś je na podłogę :D
-
2014/01/23 11:04:07
Na wypadek, gdyby któryś z moich Gości tu zaglądał powiem tylko, że nie płakałam z tego powodu ;)
-
Gość: Nikkee, *.tbcn.telia.com
2014/09/14 21:53:00
Zrobiłam, wyszło przepyszne :) napewno zrobie jeszcze nieraz :)
Wypróbowałam już kilka Twoich przepisów, i żałuje tylko jednego...że tak późno odkryłam tego bloga!!! Jesteś genialna :)
-
2014/09/15 10:19:30
Dziękuję i zapraszam :)