Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto gryczane

Ciasto gryczane chodziło za mną od kiedy zobaczyłam je na starym blogu Alicji. A teraz nie działa jej ani stary ani nowy blog:(

Długo nie mogłam znaleźć mąki gryczanej, aż wreszcie uznałam, że zmielę sama kaszę gryczaną w mini-blenderku w 2-łyżkowych porcjach. Kiedy już doszłam do tego stopnia zdesperowania, udało mi się dostać mąkę gryczaną:)

Wyborne ciasto, a Córcia nie mogła przestać wyjadać je na surowo jako mieszaniny mąki gryczanej, mleka i oleju (przed dodaniem alku;))

ciasto gryczane bez jajek bezmleczne bezglutenowe, buckwheat cake without eggs cow milk gluten-free

1,5 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki cukru
bardzo płaska łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka whisky (uznałam, że będzie pasować:))
1 szklanka mleka koziego rozcieńczona 3:1 wodą

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać składniki płynne, wymieszać. Piekłam w tortownicy 18 cm przez ok. 45 minut w 180°C, aż patyczek był suchy.

gryczane ciasto bez jajek bezglutenowe, buckwheat cake without eggs without cow milk gluten-free

Absolutnie przepyszne ciasto! I świetny sposób, żeby przemycić trochę wartościowego ziarna kaszowym niejadkom:) Na szczęście my do nich nie należymy, już raczej do koneserów kaszy, więc tym bardziej chwalę to ciasto.

Dobrze by do niego pasowały kwaśne wiśnie lub żurawina jak w oryginale. Ponieważ ja jak zwykle piekłam po swojemu, podaję oryginalny przepis znaleziony u Alicji, który wyglądał tak:

170 g miękkiego masła
170 g cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
200 g mąki gryczanej
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
150 g konfitury z żurawin
1 łyżeczka żelatyny w proszku (na 1 litr płynu)
Piekarnik nagrzać do 180°C. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Masło, 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę z cytryny utrzeć na gładki krem. Oddzielić żółtka od białek, bardzo ostrożnie, żeby w białku nie znalazło się ani trochę żółtka :-) Do masy maślanej dodać żółtka, a białka ubić z resztą cukru na sztywną i lśniącą pianę, tak jak na bezy. Pianę dodać do masy maślanej, a następnie, ciągle mieszając porcjami dosypywać mąkę gryczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec przez 45 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i przekroić w poprzek na 2 placki. Jeden z nich posmarować połową konfitury. Położyć na to drugi placek. Resztę konfitury podgrzać i dodać do niej łyżeczkę żelatyny, wymieszać i rozsmarować na wierzchu. Pozostawić do stężenia.
gryczane ciasto bez jajek bezglutenowe bez mleka krowiego, buckwheat cake eggless without cow milk gluten-free
środa, 26 maja 2010, pinkcake

Komentarze
2010/05/26 08:56:33
tego się nie spodziewałam :) cudowne zaskoczenie :)
-
2010/05/26 09:44:58
brzmi dobrze, z wiśniami też pewnie smaczne. albo cynamonem?
mam też gdzieś przepis na cytrynowe ciasto na mące gryczanej (o ile dobrze pamiętam), chyba warto spróbować - tylko właśnie, mąki grycznej nie mam :(
pozdrawiam
-
2010/05/26 10:13:53
mam mąkę gryczaną, w Piotrz i Pawle do dostania są przeróżne. A przepis na ciasto bardziej pasuje mi chyba Twój niż pierwotny i już wiem jak zrobię ;) Świetne!
-
2010/05/26 13:04:55
Takiego ciasta jeszcze nie widziałam ! Musze spróbować

zapraszam do mojego konkursu z okazji Dnia Matki
smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.html
-
2010/05/26 14:38:54
Takie ciast lubię ! Proste i szybkie w przygotowaniu i smaczne. Mam na nie wielką chęć, a że Mafilka podpowiedziała mi, gdzie szukać mąki gryczanej, to pewnie niedługo zrobię Twoim sposobem :)
-
2010/05/26 16:39:27
Ciekawa jestem jego smaku

I u mnie ze świecą szukać mąki gryczanej...
-
2010/05/26 21:55:34
Czemu zaskoczenie, Delicious? Że bez kwiatków? :D

Bardzo fajne ciasto, Gwiazdko, z cytrynami też fajnie by smakowało. Ja chciałam poczuć smak ciasta gryczanego "saute", ale jeszcze całkiem sporo mąki mi zostało. Ja kupiłam w Almie, ale może w jakimś sklepie ekologicznym byś dorwała?

Naprawdę warto spróbować, Dorotko! Ja je pokochałam:)

Twojej Córce, na pewno będzie smakować, Grażynko:)

Zaytoona, smakuje jak kasza gryczana na słodko;) Wg mnie jest wyborne!
-
2010/05/27 15:14:28
Pięknie Ci wyrosło! Gosiu, a co sie stało z blogiem Ali? zlikwidowała go,bo ja jak zwykle nigdy nic nie wiem :-)
-
2010/05/27 16:53:25
Ja też nic nie wiem, Andziu:( Alicja jakiś czas temu przestała się odzywać. Jej stary blog delicje-alicji.blog.onet.plhtml jest zablokowany, a nowy alicjawkrainiegarow.blox.pl/html jest pusty.
-
2010/05/27 17:15:01
To moje smaki i zastanawiam się dlaczego nie mam takiego przysmaku u siebie :) Mówisz, że z cytryną...po zastanowieniu mogłabym się skusic na borówki :)
-
Gość: http: przecinkowa.blogspot.com, brg249.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/27 18:46:15
Zastanawiałam się na co zużyć mąkę gryczaną....i już wiem :) ah i jeszcze zdrowo będzie :]
-
2010/05/27 21:58:06
Szarlotku, w sumie to ze wszystkim by mi to ciasto pasowało:)
Wszystko jest kwestią czasu;) U mnie to ciasto czekało prawie rok w kolejce do zrobienia.

Przecinkowa, z cukrem to nie tak zdrowo:P Chyba że upieczesz chleb.
-
2010/05/31 06:56:27
Ależ niesamowity pomysł. Uwielbiam kaszę gryczaną a tym bardziej w wersji na słodko.
-
2010/05/31 19:37:33
Coś mi sie wydaje, że Ala zrezygnowała z blogowania:))szkoda!
-
2010/05/31 20:43:39
Dzięki Gosiu, ale ja tylko zgapiłam ideę:)

No właśnie strasznie to dziwne, Andziu. Szkoda wielka, bardzo lubiłam jej blogi:(
-
2010/06/01 17:06:34
Wygląda jak malowane! :)
-
2010/06/01 17:11:14
a jakie galante dla mojego bezglutka!
-
2010/06/01 17:36:33
Dzięki, Cezoniu:)

W sam raz, Lo-ko;) A jakie pyszne!
-
Gość: małagosia, 194.28.40.18*
2010/08/20 21:28:48
Pasował by idealnie na 2 urodziny mojego małego alergika, tylko czy ten ocet i whisky są bardzo potrzebne? A jeśli nie można pominąć to czym ewentualnie zastąpić?
-
2010/08/27 23:09:04
Witaj! Jestem akurat na wakacjach, więc mam nadzieje, że sobie poradziłaś:) Możesz wszystko dowolnie zmieniać. Ale w czym Ci ocet przeszkadza, możesz spokojnie ominąć? A alkohol i tak wyparuje, jest tylko aromatem. Zajrzyj do zakładki Najlepsze - bez jaj, tam są linki do przeróżnych ciast bez jajek i bez mleka pieczonych na tej samej bazie.
-
Gość: małagosia, 194.28.40.18*
2010/09/04 18:09:48
Pierwsza próba w keksówce wyszła bardzo dobrze. Przepis jest genialny. Ciasto na stałe w chodzi do naszego menu. DZIĘKUJEMY BARDZO!!! :)
-
2010/09/05 13:03:58
To wspaniale!!! Bardzo się cieszę:)
Ja nie lubię piec ciast bez jajek w keksówce, bo trudniej wyrastają.
A orzechy możecie włączyć do diety? Jakieś owoce są zakazane?
-
Gość: dorotak, 77-253-244-28.adsl.inetia.pl
2011/04/14 13:44:53
Ciasto jest naprawdę przepyszne, tylko nie wiem dlaczego absolutnie nic mi nie urosło? Robiłam je już dwa razy (w tortownicy), najpierw z mlekiem ryżowym zamiast koziego, a potem tylko na wodzie i za każdym razem to samo :( A na zdjęciu jest takie wspaniale wysokie..
-
2011/04/14 19:24:29
Dorotko, ja czasem zapominam napisać, że moja tortownica ma 18 cm średnicy. Może w tym jest problem?
Tu jest tabelka jak powiększać porcje:
pinkcake.blox.pl/2009/09/Proporcje-i-miarki.html
Pozdrawiam cieplutko:)
-
Gość: dorotak, 77-253-244-28.adsl.inetia.pl
2011/04/14 21:48:19
Może rzeczywiście miałam za mało ciasta? Moja najmniejsza tortownica ma 22cm i w tej robiłam. Spróbuję zwiększyć proporcje i dam znać, co wyszło ;) Dzięki, Gosiu, za przelicznik, przyda się :)
Pozdrawiam!
-
2011/04/18 22:09:02
Nie ma sprawy;)
Pozdrawiam cieplusio!
-
Gość: Kasia, 89-76-131-120.dynamic.chello.pl
2011/12/09 23:49:18
Mniam! Alergik się objada, matka podziwia lsniącą skórkę i tez się objada, ojciec objada się mniej ale on mniej gryczany. Acha, dodaliśmy skórke pomarańczową - tez mniam :)
-
2011/12/10 19:16:45
To tak jak u nas, Kasiu;) Tatuś też mało gryczany, ale my się obżeramy! Cieszę się, że smakowało:)