Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Sernikobrownie razowy

Zabrałam się za pieczenie sernikobrownie. Ale po pierwsze odsłodziłam go, po drugie zapomniałam kupić mąkę i jedyna jaką miałam była to żytnia razowa. A po trzecie miałam za dużą blachę. Ale było pyszne! Tylko jak dla mnie wciąż za słodkie.

sernikobrownie razowy

200 g gorzkiej czekolady (jedna Krakowska, druga 85%)
kostka masła
3/4 szklanki brązowego cukru
pół szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie były 2 szklanki)
5 jajek
większe pół szklanki mąki (żytniej razowej :))
500 g sera kremowego (nie mam doświadczenia w kupowaniu serów i był straszliwie płynny)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i brązowy cukier zmiksować na gładko. Następnie dodać po kolei 3 jajka. Połączyć z czekoladą.
Uzyskany smak przeniósł mnie w krainę dzieciństwa. Niemal poczułam smak masy, którą robił mój ojciec do piszingiera...
Potem dosypałam mąkę. 3/4 masy wyłożyłam do blaszki wyłożonej papierem.

W drugiej misce utrzeć ser, cukier puder, 2 jajka. Wylać masę serową na masę czekoladową. I przykryć resztą masy czekoladowej, co okazało sie nie możliwe, bo masa serowa pływała. Wobec czego rozprowadziłam w niej resztę masy czekoladowej jak pływające wyspy.

Piekłam w temperaturze 170ºC przez 50 minut. Trzeba studzić w otwartym piekarniku.

Pyszne ciasto! Niesamowicie dobre, tylko w dalszym ciągu za słodkie. Mnie by wystarczyło chyba tylko pół szkalnki cukru w czekoladzie i już jego brak w serze, ale to było tylko moje zdanie, bo wszyscy goście się zachwycali, że w sam raz.

A dzięki temu, że było zbyt płaskie, było łatwiej podzielne;)

piątek, 19 lutego 2010, pinkcake
Komentarze
2010/02/19 13:32:21
Na pewno pyszne i w sam raz słodkie! nabrałam chęci na coś podobnego :)
-
2010/02/19 17:16:03
Sernikobrownie uwielbiam! To coś wspaniałego !:)))
-
2010/02/19 19:09:26
Bardzo mocno polecam Grażynko!

To prawda Majanko:)
-
2010/02/19 21:08:18
robiłam już dwa razy sernikobrownie, tyle że z owocami
i dwa razy klapa. za rzadkie jakieś
chyba do trzech razy sztuka.. i muszę spróbowac raz jeszcze
-
2010/02/19 21:47:00
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki z serem, wygląda pięknie i smacznie:-)
-
2010/02/20 12:09:35
Wydaje mi się, Asiejko, że można by utrzeć najpierw żółtka z serem a później połączyć z ubitą pianą z białek i wtedy ten ser nie będzie taki pływający.

Oj tak, Kasiu, ten przepis jest świetny!
-
2010/02/23 18:22:36
No tak, brak jest ojcem pomysłowości, a że jak wiem, Tobie fantazji nie brakuje to ciasto z mąki żytniej wyszło Ci przednie. Wydrukowałam sobie ten przepis bo lubię bardzo wypieki z innych mąk(?) niż pszenna. Przygotuję go sobie, ale tego cukru chyba nie zredukuję, bo u mnie są wszyscy niestety cukrożerni i słodkolubni.
-
2010/02/24 10:34:41
Przepis jest naprawdę godny polecenia, a mąki w nim jest tak mało, że tak chyba bez różnicy, jakiej się doda;) Kilka dziewczyn piekło w ogóle bez mąki:P