Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasteczka ziemniaczane

Przypominam przepis zaadaptowany z miesięcznika Kuchnia nr 9 z 1995. Najlepszy dowód na to, że z czekoladą da się wszystko zjeść:)

Oryginalny przepis był na ciasto ziemniaczane z mleczną czekoladą i gorzkim kakao. Ja zamieniłam przymiotniki i z połowy porcji przerobiłam na ciasteczka.

100 g ugotowanych ziemniaków (czyli 1 średni ziemniak)
2 łyżki margaryny lub masła
100 g gorzkiej czekolady
cukier waniliowy
2 łyżki siekanych migdałów
2 łyżeczki słodkiego kakao

ciasto ziemniaczane, chocalete potato cakes

Czekoladę rozpuścić, ugotowane ziemniaki ubić lub przetrzeć przez sito. Wymieszać puree, czekoladę, migdały, margarynę i cukier. Można dodać łyżeczkę rumu. Zawinąć w folię albo jako ciasto, albo jako placek, z którego będzie się wycinać ciastka. Włożyć do lodówki, żeby stężało. Przed podaniem oprószyć słodkim kakao.

ciastka ziemniaczane

Kluczem są smaczne ziemniaki. Jeśli są słodkie i zwięzłe, ciastka wyjdą wyśmienite.

Ziemniaczany Sezon 2009

piątek, 30 października 2009, pinkcake
Komentarze
2009/10/30 23:49:53
hmmmmmm,bardzo intrygujacy ten przepis jest.....efekt swietny,a smak???poprosze jedno,zebym mogla go ocenic :)ciekawe......
Pozdrawiam :)
-
2009/10/31 09:23:07
Wow, ciacha ziemniaczane! :) Ciekawa jestem jak smakują, bo wyglądają pyszniutko :))
-
2009/10/31 15:50:13
Fajne te ciasteczka, już je widziałam u Ciebie:))) Ja to ani ciasta ani ciatseczek ziemniaczanych nie jadłam:))chociaż muszę przyznać, że korciło mnie by zrobić czekoladowe ciasto ziemniaczane:))
-
2009/10/31 16:08:42
Wyglada tak apetycznie, ze na pewno kiedys spróbuję :)
-
2009/10/31 18:28:41
Dziękuję Gosiu i Majanko :) Smak jest czekoladowy ;D Aksamitny, słodki. Ziemniaków nie czuć zupełnie ale użyłam bardzo delikatnych. Nie wiem, co to za odmiana ale smaczna;)
-
2009/10/31 18:33:51
Bo to te same Andziu :P Skoro używa się mąki ziemniaczanej do pieczenia, to czemu nie całych ziemniaków? Szczególnie, że już kończy się na nie sezon...

Myślę, że zawsze warto poeksperymentować, Grażynko :) Natomiast radzę raczej użyć mlecznej czekolady, tak jak w oryginalnym przepisie. Moje ciastka przez gorzką czekoladę miały bardziej wytrawny smak.
-
2009/11/01 20:29:42
jesteś niesamowita. Już notuję do wypróbowania, bo niedługo będę miała okazję do takich słodkości :)
-
2009/11/01 20:55:13
A co, za dużo ziemniaków ugotowałaś do obiadu? ;)
Miałam jeszcze przepis na ciasto ziemniaczane ze śliwkami i migdałami, ale niestety został i przepadł :(
-
Gość: Aga Zgaga, *.play-internet.pl
2015/06/07 17:15:38
Da radę z miodem i gorzkim kakao zamiast słodkiego?
-
2015/06/07 19:02:56
Da.