Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Rogaliki marchewkowe

Pyszne i proste. I czyż nie prześliczne? To jeden z moich ulubionych przepisów.

rogalik marchewkowy

200 g tartej marchewki (ja jakoś się nie przejmuję ważeniem i raczej dodaję więcej)
kostka masła lub margaryny
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru pudru
marmolada brzoskwiniowa lub morelowa

Zrobiłam z połowy składników. Okazało się, że dżem brzoskwiniowy zaczął chodzić, więc uznałam, że dżem z polarnej maliny też będzie dobry.

składniki na rogale marchwiowe

Wszystkie składniki (oprócz dżemu) zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Wycinać trójkąty i smarować je marmoladą. Okazało się, że za nic nie potrafię otworzyć dżemu z moroszki (a jestem chwilowo słomianą wdową), więc wzięłam dżem borówkowy na zmianę z przecierem różanym:)

wycinanie rogalików marchewkowych

Zwijać zaczynając od podstawy trójkąta, układać na blaszce wyłożonej papierem lub posmarowanej margaryną.

surowe rogaliki marchewkowe

Piec 30 minut w 180°C.

rogaliki marchewkowe, marchwiowe rogale, carrot croissant

Z połowy porcji wyszło mi 13 rogalików. Stanowczo za mało! :D

Baaardzo polecam te przepyszne ciasteczka! I wciąż trwa Festiwal marchewki:)

środa, 16 września 2009, pinkcake
Komentarze
2009/09/16 12:11:15
Zrobie! To sa te co mialy byc w WC? :(
No nic znowu padam do stop i prosze o wybaczenie :*
-
2009/09/16 12:30:43
Tak, Poleczko, to właśnie te :)
Trudno, nie szkodzi. Upiecz rogaliki dla D, bo są naprawdę fajne;)
Buziaki, Kobieto o Wielkim Sercu :)*
-
2009/09/16 13:21:50
Słodkie te marchwiaczki :) Całkiem pokaźna gromadka :)
-
2009/09/16 13:51:07
Jakie sliczne czerwone rogaliczki!:)))
-
2009/09/16 14:54:55
a ja znam to ciasto i robię i takie ciasteczka i rogaliki i spody pod mazurki
Ślicznie się prezentuje
-
2009/09/16 15:00:13
prześliczne, masz rację
schrupałabym takiego!
-
2009/09/16 17:58:16
Taka akurat na raz, Szarlotku :)

Dziękuję, Majanko:)

Bardzo możliwe, Margot;) Dostałam ten przepis dawno temu od jednej studentki.

Dzięki, Asiejko! Buziaki:)
-
2009/09/30 20:24:35
super wygladaja,
jutro bede piekla marchewke juz mam i konfiture z rozy.
-
2009/09/30 21:32:26
Powodzenia Joasiu! Są naprawdę pyszne. Ja dałam różę w sumie przez przypadek i muszę przyznać, że jednak wolę te rogaliki z dżemem brzoskwiniowym lub morelowym. Róża trochę za bardzo dominuje nad marchewką. Ale dobre są i takie i takie :D
-
2009/10/04 20:35:08
Mniam, mniam!!!
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/06 08:08:19
hej! a jajka? nie dodajemy jajek?
-
2009/11/06 11:28:08
Nie, drogi Gościu, nie dodajemy jajek. A po co? :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/07 07:49:56
bo jeszcze nigdy nie spotkałam sie z ciastem (ani z ciastkami) bez jajek a troche juz upiekłam w swoim życiu... ale ok.marchewkę juz kupiłam-będą rogaliki!!! POZDRAWIAM!
-
2009/11/07 09:15:54
W ciastka nie uwierzę, bo bardzo dużo przepisów na kruche ciasta nie zawiera jajek. Ciasto francuskie również jest bez jajek.
A rogaliki są świetne i mam nadzieję, że Ci zasmakują:)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: łodzianka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/11/08 13:34:07
a da sie zastąpić mąkę pszenną np kukurydzianą? mój synek jest mega uczulony na pszenicę...
-
2009/11/08 17:27:51
Niestety nie próbowałam, ale z tego co wiem, to można zastąpić mąkę pszenną mieszanką kukurydzianej, ryżowej, gryczanej i sojowej. Mogę Ci polecić blog: www.glutenfreemuffin.com tam znajdziesz więcej przepisów bez mąki pszennej.
Pozdrawiam:)
-
2009/12/07 10:38:33
Wyglądają na bardzo smaczne, warto spróbować
-
2009/12/07 13:09:21
Oj, bardzo warto! Są po prostu świetne. Mocno polecam:)
-
2010/08/31 11:14:06
Dzięki za pomysł na te rogaliki, który zostawiłaś u mnie pod notką. Marchewkowe rogaliki brzmią interesująco, pozdrawiam :)
-
2010/09/03 10:52:30
Naprawdę warto je upiec;) Pozdrawiam!
-
Gość: Ania79, *.adsl.inetia.pl
2011/02/25 13:01:08
Robilam z podwójnej porcji, bo mam w domu 7 lasuchów. Mam nadzieje, ze bedzie pyszne :))
-
2011/02/26 19:27:18
I jak, Aniu? Wierzę, że się nie zawiodłaś, bo jeszcze nie spotkałam nikogo, komu by nie smakowały:)
Pozdrawiam!
-
2011/04/17 20:48:55
Pyszne i do tego śliczne, robiłam je już kilka razy :) Efekt u mnie na blogu, zapraszam :)
-
2011/04/21 14:20:44
Super! Ja też je szczerze uwielbiam:)
-
Gość: aga, *.dynamic.chello.pl
2011/05/31 21:50:25
bobma:D wlasnie wyjelam je z piekarnika :)
-
2011/06/04 20:42:28
:) Cieszę się bardzo ;)
-
2011/11/16 11:11:39
Wczoraj upiekłam rogaliki, są rewelacyjne - szybko się robią i jeszcze szybciej znikają. Dzękuję za przepis:)
-
2011/11/16 17:36:26
Proszę bardzo:) Każdy kto je zrobił od razu staje się ich fanem;)
-
2012/11/11 16:50:16
upiekłam je dziś w końcu, z tym że zrobiłam je trochę inaczej niż Ty :P
efekt możesz zobaczyć na moim blogu..
fakt, są prze-pysz-ne! można oszaleć na ich punkcie hehe :D
pozdrawiam!
-
2012/11/12 10:37:55
Co się odwlecze, to się upiecze! Oj, można, można:)
-
2012/11/12 18:28:44
Rzeczywiście śliczne:)
-
2012/11/13 12:21:20
Ukochane moje:)
-
2013/01/13 14:28:47
córka koleżanki niechętnie próbowała bo usłyszała, ze w środku jest marchewka ale jak spróbowała już nie trzeba było jej namawiać i tak dzięki mojej siostrze rogaliki poznał Olsztyn przeze mnie poszły wczoraj na Gdynię teraz są już pewnie gdzieś pod Sopotem :D pyszności :)
-
2013/01/14 20:47:20
To prawda, Liwciu, kto raz ich spróbował, ten przepadł z kretesem :)
-
Gość: modrzejewskam, *.dynamic.chello.pl
2013/03/25 07:46:03
Bardzo fajny przepis i pyszny efekt... tylko nie mogę się dogadać z moim gazowym piecykiem, na którym moc jest oznaczona od 1 do 8 :/ i znów przypieczone od spodu :( Zrobiłam je z konfiturą jabłkową i jagodową :) Obie wersje smakowite...
-
2013/03/25 14:10:56
Dobra komunikacja kluczem do sukcesu :P Może termometr piekarniczy by pomógł?
-
Gość: Kate, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/06/02 08:56:29
powidła śliwkowe nadały by sie?
-
2013/06/02 20:10:35
A lubisz? Bo jeśli tak, to się nadadzą :)
-
Gość: Kate, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/06/03 08:34:32
lubie, nawet bardzo :))
-
Gość: Kate, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/06/10 14:37:33
jakie maja byc te rogaliki, miekkie, twarde, kruche? w smaku wyszły bardzo dobre ale troche twarde chyba za długo trzymałam w piecu
-
2013/12/15 00:00:35
Rogaliki są cudowne. Ja piekłam na mące orkiszowej z ksylitolem. Pozwoliłam sobie zamieścić przepis na blogu , oczywiście z linkiem. Dziękuję za Super Ciacha. Pozdrawiam !
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/06 13:19:23
Przepyszne! Zniknęły bardzo szybko i wszyscy dziwili się, że to z marchewki :) Uwielbiam Twoje przepisy!!!
-
2014/01/06 19:22:53
Super :)
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2014/01/08 12:16:05
Czy mogę pominąć dodatek cukru, do mąki dodać kokosową (własnej "produkcji")i nadziać aronią ?
-
2014/01/08 14:43:59
No pewnie! :)
-
Gość: klott, *.adsl.inetia.pl
2014/01/14 16:42:51
Rewelacja,robiłam dwukrotnie (za każdym razem zwiększając porcje),dałam cukier waniliowy (oczywiście również w/g Twojego przepisu ),sypnęłam zmielonych nasion lnu z solą (ostatnio dodaję do wszystkiego nieomal -:) nie wspomnę o mące kokosowej-produkt uboczny po produkcji mleka ,którą też wpycham gdzie się da-:)),nadziałam dyniową kostką a'la pomarańcza-pycha. Wykrawałam szklanką tworząc półksiężyce.
-
2014/01/14 19:36:46
Nieźle ;) U nas też zawsze porcje są za małe :P
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 19:00:05
Mam pytanie... Robiłam je kilka razy i niestety przy 2 szklankach mąki nie jestem w stanie ich rozwałkować ni skleić trójkąta, muszę dosypać tej mąki sporo więcej niż w Twoim przepisie (ok. pół torebki!). Dlaczego tak się dzieje?
-
2014/01/22 19:02:22
Ilość maki zależy od marchewki. Jak jest soczysta, to weźmie mąki w pierony! :)
-
Gość: Patrycja.mama.Jagody, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/23 15:29:50
A już myślałam, ze robię coś nie tak... Dzięki! :)
-
Gość: ania, *.46-151.net24.it
2014/10/25 08:25:43
mozna ze szpinakiem?
-
2014/10/25 11:51:54
Można, tylko szpinak ma dużo wody, więc trzeba podsypać większą ilością mąki.