Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka sypana

Abecadło mamy alergika. Nie piekę jej. Jest za bardzo dietetyczna i za bardzo przypomina mi czas, kiedy ze względu na karmienie piersią sama musiałam być na diecie bezmelcznej i bezjajecznej. Blee... A wtedy jeszcze nie odkryłam w sobie talentu pieczenia ciast bez jajek:) Piekła ją moja siostra dla siebie, później upiekła dla mnie i przekazała mi przepis.

Pomimo iż już jej nie piekę, jest to w miarę smaczne ciasto i w Trochę Innej Cukierni nie powinno go zabraknąć. Może chyba też pojawić się w jabłkowej akcji. W wersji dla bezglutenowców można użyć kaszki ryżowej i mieszanki mąki kukurydzianej, sojowej, owsianej, łubinowej etc.

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)

pół kostki maragryny
jabłka (ze cztery lub pięć)

Suche składniki zmieszać i połowę wysypać do formy. Zetrzeć na to warstwę jabłek i przykryć drugą połową sypkiej mieszanki. Na wierzch zetrzeć zmrożoną margarynę i piec w 180°C przez 25 minut. Można jeść bez obrzydzenia;)

A jednak znalazłam zdjęcie :)

szarlotkabez jajek, szarlotka sypana, szarlotka na kaszce mannej

sobota, 15 sierpnia 2009, pinkcake
Komentarze
2009/08/15 18:04:02
Znam tę szarlotkę, moja córka ją robi ( z różnymi owocami), jest bardzo smaczna a jaka prosta w wykonaniu:)
-
2009/08/15 18:05:08
Tak, ma wiele zalet:) Ja niestety mam do niej uraz :(
-
2009/08/15 20:25:21
Takiej szarlotki jeszcze nigdy nie jadłam.
-
2009/08/15 20:36:13
a lubie, lubię...W moim domu tylko mój tata jej nie ruszy :P
-
2009/08/15 22:54:02
Uwielbiam te szarlotke! Jest przepyszna. Najlepiej jeszcze na cieplo z lodami waniliowymi :) Wiem, bo sama ja robie (bez dodatku proszku) :))
-
2009/08/16 09:14:09
Takiej jeszcze nie próbowałam i ciekawa jestem czy by mi posmakowała? :)
-
2009/08/16 09:34:15
wiele lat temu usłyszałam ten przepis w tv
i postanowiłam zrobic
miałam niewiele lat
i co?
i wielki zakalec.. :D
-
2009/08/16 13:24:29
Emmo, Szarlotku jest tak prosta do zrobienia, że spokojnie możecie zaryzykować:)

Dogadałabym się z Twoim tatą, Andziu;) Ciasto jest OK, tylko okoliczności jego jedzenia były niezbyt sprzyjające :P

Maju, cały problem z tą szarlotką, że nie wolno mi było do niej jeść lodów :(

Olciu, dokonałaś rzeczy niemożliwej! W tym ciachu zakalec? :D
-
2009/08/16 14:04:52
nie znam takie szarlotki, moze tylko nie kojarze? a fotka bedzie? :))
-
2009/08/16 18:57:45
Nie będzie ;)
-
Gość: gości gości, 80.51.92.*
2010/01/05 20:12:01
jeżeli komukolwiek smakuje tak werja zarlotki, to zczerze współczuję gustu...jest okropna!!!!! wstrętna!!!! nie leżała nawet koło zwykłej szarlotki na kruchym podzie..
-
2010/01/05 22:40:14
Drogi Gościu,
o gustach się nie dyskutuje. A gusta kulinarne są wyjątkowo specyficzne by kogoś po nich osądzać. Szarlotka sypana nie ma nic wspólnego z szarlotką na kruchym spodzie. Oprócz jabłek:)
A skoro tak Ci strasznie nie smakowała, to tylko możesz czuć głębokie współczucie dla osób z alergiami, dla których takie ciasto jest jedynym dozwolonym.
Pozdrawiam!
-
2010/03/14 19:41:10
A tu jest szarlotka bez jajek na kruchym spodzie.
Pewnie też okropna bo na bezmlecznej margarynie:/
-
2010/08/30 13:14:38
Znajoma mi własnie poleciła bloga i przeglądam przepisy :)
Tą szarlotke już znam ale w wersji z olejem na wierch zamiast margaryny. Daje się jej około pół szklanki. Troszkę zdrowiej i przy alergii lepiej, bo trudno znaleźć margarynę w której niema maslanki/jogurtu/czegoś z mleka :(
-
2010/08/31 12:26:23
Cześć:)
Bez mleka są aktualnie w sklepach: Delma, Maryna i Planta, choć producenci stale mieniają składy, więc trzeba uważać.
Ja tej szarlotki nie robię, za bardzo mi zbrzydła :D Wolę czekoladowe, cukiniowe czy pomarańczowo-migdałowe:)
Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie:)
-
2012/05/12 15:51:58
od trzech dni mamy podejrzenie u dwumiesięcznej córci alergii, na razie pediatra kazała odstawić mleko i jajka (plus pochodne), wizyta u alergologa za 3 tygodnie, a mnie wzięło na słodycze.
dziękuję pinkcake, to pierwszy przepis, z którego skorzystałam (choć dla mnie za dużo cukru, jak się okazało) - i z pewnością nie ostatni.
chociaż po cichutku mam nadzieję, że może to jednak nie mleko i nie jajka ;)
-
2012/05/13 10:12:30
Nie łudź się, Kochana, to najczęstsze alergeny:( Ale jak coś to korzystaj z moich zasobów do woli:)
Pozdrawiam!
P.S. Dla mnie też tu jest za dużo cukru, od dawna sypię połowę;) Ale zazwyczaj nie edytuję starych postów, więc zostało po dawnemu.
-
Gość: dondarion, *.elblag.vectranet.pl
2012/11/05 01:59:24
Nasza dyżurna szarlotka, zwłaszcza w tą jabłkiem zasypaną jesień. Ale suche dzielimy na 3, jabłka na dwa i mamy więcej przekładania. Pozdrawiam.
-
2012/11/07 21:41:12
Ja jestem za leniwa na 5 warstw:D
-
Gość: Genia, *.adsl.inetia.pl
2015/06/04 17:15:45
Upiekłam to ciasto na patelni zrobione z 1/4 porcji i była zjadliwe ale troche mało słodkie
-
2015/06/04 22:17:23
Dobór cukru, to kwestia indywidualna. Poza tym wiele zależy od użytych jabłek.
-
Gość: Mell, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/17 12:33:03
Witam, czy jeśli zrobię szarlotkę bez margaryny i ogólnie nie dodam, żadnego tłuszczu to wyjdzie?
-
2016/02/17 13:16:04
Nie, nie wyjdzie. Będzie to po prostu proszek na jabłkach.