Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Z jeszcze troszeczkę "ospałą" Córcią wybrałyśmy się do lasu. Gorączki nie miała, do ludzi jeszcze nie można sie było pokazać, a trudno dziecko więzić w domu, kiedy ładna pogoda. Myślałam, że może znajdę chociaż 10 kwiatów dzikiego bzu na jeden słoiczek syropu. Okazało się, że z palcem w nosie mogłam nazbierać 400 kwiatostanów. Mnóstwo! Wszędzie! W końcu nie wiem, ile ich było, ale na pewno powyżej 50, z tym że drobnych. Wybierałam tylko takie bez pajęczyn, muszek i paprochów, żeby później już nie płukać kwiatów. Co prawda i tak duża część pyłku wylądowała na naszych głowach, rękach i w torbie, jednak przy wkładaniu do słojów dalej prószył intensywnie.

syrop z kwiatów dzikiego bzu i przecier z płatków róży, elderberry flower syrup and mashed rose petals

50 drobnych kwiatostanów dzikiego bzu
1 l wody
1 cytryna (wyszorowana i wyparzona)
1 kg cukru

Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Słodkim wrzątkiem zalać kwiaty przełożone plastrami cytryny i odstawić na minimum 2 dni. Po tym czasie przelać przez sito do słoików.

Na zdjęciu sok z bzu i przecier z płatków róży:)

poniedziałek, 08 czerwca 2009, pinkcake

Komentarze
2009/06/08 07:38:36
swietny,bedzie na zime ,jak znalazl :))
-
2009/06/08 09:05:07
Ja też zrobiłam, według tego samego przepisu. Susze tez kwiatki na herbatkę. Syrop jest dobry na kaszel, herbatka na przeziębienie i ból gardła. Oby nie były na to potrzebne... Pozdrawiam.
-
2009/06/08 11:25:24
Na przeziębienie i na siusianie:) Lepiej nie pić wieczorem;)
-
2009/06/08 11:48:44
Widzisz, a mówiłaś że pod lasem to ani 20 kwiatków,a tu taki sukces. Uwielbiam taki syrop Twój ma ten piękny, znajomy mi kolor. Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/08 11:59:24
Alicjo, też się zdumiałam;) Po prostu całe ściany kwitnące na biało do wysokości 5 metrów. Widocznie wcześniej nie zwracałam należytej uwagi na bez;) Co do koloru, to nie wiem, czemu domowy jest taki mętny? Za to na pewno jest dużo smaczniejszy niż kupowany w sklepie;)
-
2009/06/08 18:09:55
Jestem pod wrażeniem !!!Pełne uznanie:)))))
-
2009/06/08 19:03:19
Eee tam!... Pierwszy raz w życiu robiłam:)
-
Gość: , 91.226.7.15*
2012/02/28 13:27:38
witam, od kilku lat piję ten sok i dzięki niemu nie choruję. Wcześniej natomiast ciągle dopadała mnie angina i grypa a teraz jak ręką odjął!!Polecam, naprawdę warto!!!!
-
2012/02/28 15:57:28
Ja go piję bo lubię:)
Pozdrawiam! :)
-
Gość: akslov4, 88-199-101-1.tktelekom.pl
2012/06/02 17:17:31
chcę dodać przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu,taki do wypicia bez pasteryzacji,za to z masą zdrowia w środku:)
20 kwiatostanów wrzucamy na wrzątek.nie gotujemy.
zostwiamy do odstania na noc-jeśli kto chce-na dłużej.
Następnie przecedzamy.podgrzewamy,i na kożdy litr wody dodajemy 250ml miodu oraz sok z 5 cytryn.Palce lizać!pozdrawiam.
-
2012/06/02 22:39:42
Wiesz w sumie to on niewiele różni się od tego, który jest we wpisie. Nawet Twój jest więcej podgrzewany. Że pyszny to oczywiste, tylko nie wiem, w czym jest bardziej zdrowotny?
W celach zdrowotnych kwiaty można zalać zimną wodą, odstawić na dwa dni, potem rozpuścić cukier, tak żeby osiągnął 70% stężenie. Przesłodkie, ale używa się w niewielkich ilościach - jak lekarstwo.
Pozdrawiam!
-
Gość: danka, 89-73-186-193.dynamic.chello.pl
2012/06/10 16:30:42
dzisiaj dostałam od kolezanki buteleczke soku z kwiatu czranego bzu ,myślałam ,że to ściema ale widze ,że już dużo ludzi zna tą recepture .
-
2012/06/10 17:08:44
Danko, to bardzo stara receptura. Spokojnie można szacować, że średniowieczna;)
-
2012/06/15 11:13:41
Gosiu, a do czego można go jeszcze użyć? Masz może jakieś przepisy z jego wykorzystaniem? Właśnie dostałam w prezencie i szukam zastosowań :)
-
2012/06/15 11:21:01
A na co masz ochotę? Możesz dolać do lodów, deserów, dżemów, ciasta. Do wódki:) Do czego tylko chcesz. Dobrze pasuje z truskawkami, pomarańczami, brzoskwiniami na sto procent i podobno z rabarbarem;)
-
2012/06/15 11:24:16
Super, to będę dolewać, do czego się da :) Jeszcze go nie próbowałam co prawda, ale może jakiś napój byłby dobry?
-
2012/06/15 15:04:45
A pamiętasz ten deser z Poznania? Ubij śmietanę, dodaj łyżkę soku pomarańczowego, skórkę z pomarańczy, ten syrop i jakiś płyn wyskokowy. Powinno być dobre;)
-
2012/06/15 15:05:42
O, tak! To będzie dobre :) Wypróbuję
-
Gość: , 178-36-174-199.adsl.inetia.pl
2013/06/10 20:41:47
super, że syrop jest bez pasteryzowania, taki szukalam, mam nadzieję, że długo się przechowuje ...
-
2013/06/10 22:09:44
Żadna różnica dla wartości odżywczych, czy pasteryzujesz czy nie, bo już i tak kwiaty się poddaje obróbce termicznej. Jeżeli ma długo stać, sugeruje jednak pasteryzację lub mrożenie. Ja zazwyczaj mrożę.