Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kwiatowa Książka Kucharska

Zapraszam do lektury i czerpania inspiracji z Kwiatowej książki kucharskiej, zbioru przepisów na potrawy, których jednym z głównych składników są kwiaty. Zrąb powstał dzięki mojej akcji Kwitnący talerz, której podsumowanie można zobaczyć na durszlaku. Praca nad Kwiatową Książką Kucharską będzie trwać i mam nadzieję, że kwiatowych przepisów kulinarnych będzie coraz więcej i więcej:)

Zapraszam też do pobrania banera KKK, którego kod znajduje się w zamknięciu akcji Kwitnący talerz.

Kwitnąca Książka Kucharska, Kwiatowa Książka Kucharska, przepisy z jadalnymi kwiatami

Żeby jeść kwiaty, wystarczy tylko troszkę pomarzyć i zdobyć się na odwagę:)

Kwiaty należy zbierać świeżo rozkwitłe, nie wilgotne, najlepiej późnym rankiem. Im silniejszy zapach wydzielają kwiaty, tym mocniejszy posiadają smak.

Oprócz tego trzeba wiedzieć, które kwiaty są jadalne, a których absolutnie nie wolno brać do ust. Lista jadalnych kwiatów znajduje się tutaj. Wszystkie zamieszczone w KKK kwiatowe przepisy zostały sprawdzone.
Pomimo iż przepisy czasem się powtarzają, były wykonywane na różne sposoby.

 

AKACJA (GROCHODRZEW, ROBINIA) - Robinia pseudoacacia

Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym u Notme, u Grażyny, u Beaty, u Pinkcake

Udka z kurczaka z miodem i akacją u Grażyny

 

AKSAMITKA - Tagetes

Ciasteczka migdałowo-aksamitkowe u Pinkcake

Surówka z cykorii z aksamitką u Szarlotka

 

BEZ (LILAK) - Syringa vulgaris

Kandyzowany bez u Szarlotka

Bavares z bzem lilakiem u Szarlotka

Bzowe racuchy u Pinkcake

 

BEZ CZARNY (DZIKI BEZ) - Sambucus nigra - UWAGA ZDREWNIAŁE CZĘŚCI SĄ TRUJĄCE!

Syrop z dzikiego czarnego bzu u Joanny, u Pinkcake, u Alicji, u Manajki i od Fettinii

Kwiaty dzikiego bzu czarnego w cieście u Gosi, u Iis, u Asieji, u Grażyny i u Pinkcake

Ciasteczka z syropem z czarnego bzu u Alicji

Nalewka z kwiatu bzu czarnego u Manajki i u Maga-43

Chałka z syropem bzowym u Joanny

 

CHRYZANTEMA - Dendranthema

Szpinak z pastą sezamową i chryzantemą u Szarlotka

 

CUKINIA (KABACZEK) - Cucurbita pepo convar. giromontiina

Kwiaty cukinii smażone w cieście na tempurę u Konohanahime i w cieście naleśnikowym u Szarlotka

Faszerowane kwiaty cukinii u Szarlotka

 

FIOŁEK WONNY - Viola odorata

Sok fiołkowy u Komarki

Galaretki z fiołkami u Monsai

Galaretka fiołkowa u Pinkcake

Kandyzowane fiołki u Jaberrwocky

Fiołki w cukrze u Pinkcake

Fiołkowe bezy u Komarki

Muffinki waniliowe z kremem fiołkowym u Monsai

Fiołkowy sernik u Pinkcake

Fiołkowy poncz u Pinkcake

 

GORCZYCA - Sinapis arvensis - UWAGA ZIELE JEST TRUJĄCE!

Sałatka z gorczycą u Doroty

 

HERBATKI KWIATOWE RÓŻNE u Pinkcake

 

JABŁOŃ - Malus

Kaszka manna z kwiatem jabłoni u Monsai

 

KARCZOCH - Cynara

Karczochy w sosie ziołowo-musztardowym u Gosi

Pasta z karczochów u Alicji

 

KONICZYNA BIAŁA i RÓŻOWA - Trifolium

Sałata "Łączka" u Pinkcake

 

KOPER - Anethum graveolens

Kanapka z kwitnącym koperkiem u Pinkcake

 

LAWENDA - Lavandula angustifolia

Lawendowe ciasteczka u Dorotus i u Komarki

Morelowo-lawendowy crumble u Bei

 

LIPA - Tilia

Syrop z lipy od Fettinii

 

MNISZEK LEKARSKI (MLECZ, DMUCHAWIEC) - Taraxacum officinale

Miód mniszkowy z cynamonem i wanilią u Olgi

Mus z mniszka u Szarlotka

Miód z mniszka u Izy

Syrop z mniszka u Pinkcake

Miód z mniszka od Fettinii

Marmolada z mniszka u Olgi

Kwiatowe mniszki u Szarlotka

Placuszki z mniszkiem u Manajki

Muffinki z mniszkiem u Manajki

 

NAGIETEK - Calendula officinalis

Spagetti z nagietkiem i makrelą u Pinkcake

 

NASTURCJA - Tropaeolum majus

Kanapki z nasturcją u Pinkcake

 

OGÓRECZNIK - Borago officinalis

Gaspacho z ogórecznikiem u Pinkcake

 

RÓŻA - Rosa

Konfitura z róży u Ptasi

Tarte płatki róż u Asieji, u Negreschi i u Pinkcake

Sok z płatków dzikiej róży u Beaty i u Pinkcake

Sok z płatków białej róży wielokwiatowej u Pinkcake

Esencja różana u Pinkcake

Nalewka różana u Pinkcake

Dżem agrestowo-różany u Asieji

 

Indyk w winie z płatkami róży u Grażyny

Kacze piersi w płatkach róż u Pinkcake

 

Różana kaszka manna u RainDrop

Muffinki różane u Asieji

Torcik różany na Dzień Mamy u Pinkcake

Mazurek różany u Manajki

Lody różane u Pinkcake

Sorbet z róż ogrodowych od Kathy Brown

Sałatka owocowa z płatkami róży u Grażyny

Kompot różano-owocowy u Pinkcake

Kruszon różany u Pinkcake

Le fragole alle rose u Pinkcake

Różane naleśniki u Pinkcake

Różane wiatraczki z ciasta francuskiego u Pinkcake

Wegańskie pączki z różą u Pinkcake

 

RZEŻUCHA ŁĄKOWA - Cardamine pratensis

Sałatka z rzeżuchy łąkowej u Monsai

 

STOKROTKA - Bellis perennis

Zupa ze stokrotek u Andzi

Stokrotkowa jajecznica u Andzi

Stokrotkowe kanapki u Pinkcake

Stokrotkowa sałata u Pinkcake

 

WIŚNIA - Cerasus

Sakura-no shiozuke czyli solone kwiaty wiśni u Konohanahime

 

oraz

KALAFIOR (KAPUSTA CYPRYJSKA) - Brassica cretica subsp. botrytis
BROKUŁ (KAPUSTA SZPARAGOWA) - Brassica cretica subsp. botrytis, czyli warzywa, o których czasem zapominamy, że też są kwiatami.

Zielona galaretka z kalafiora u Peli

Surówka z kalafiora i orzeszków u Pinkcake

Surówka z kalafiora u Joanny

Placki kalafiorowe u Komarki

Jarskie kwiaty po szwedzku u Mafilki

Zupa z warzywnych kwiatów u Grażyny

Zupa brokułowa z krewetkami w Pozytywnej Kuchni

Bukiet warzyw u Grażyny

Makaron z tofu i brokułami u Agi

Tarta z brokułami u Wiosenki

Brokułowa sałatka z awokado i pistacjami u Agi

Sałatka z brokułami u Wiosenki i brokuły z migdałami i fetą u Wiosenki

Dip brokułowy w Pozytywnej Kuchni

Brokuły panierowane u Pinkcake

Kurczak z brokułami u Wiosenki

 

SMACZNEGO!

wtorek, 30 czerwca 2009, pinkcake
Komentarze
2009/07/02 21:07:56
Ależ było kwiatowo! Jestem pełna podziwu, jeśli chodzi o różnorodność.
-
2009/07/02 22:20:34
A ja dziękuję za Twój wkład:) Mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie jeszcze ciekawiej!
-
2009/07/28 22:00:46
Puk, puk..... :)
-
2009/07/29 09:49:33
Jestem, jestem:)
-
Gość: Gosia, 213.192.88.*
2011/12/14 19:17:35
gdzie kupować jadalne kwiaty? Jadłam tylko kilka razy w życiu w restauracjach, ale nigdzie nie widziałam w sprzedaży...
-
2011/12/14 21:37:26
Gosiu, ciężko z tym, ciężko. Po pierwsze jest zima, więc do wyboru są tylko specjalistyczne szklarnie. Ja znam tylko KoppertCress, ale w sumie są drodzy:
other.koppertcress.com/collection/Specialties
Jeżeli chcesz to dam Ci namiary na przedstawiciela.
Poza tym to kwiaty do jedzenia trzeba sobie samemu wyhodować. Na szczęście wiosna już blisko i nowy sezon kwiatowy się zacznie:) Jeżeli masz balkon, to na własne potrzeby wystarczy nawet 1-2 skrzynki.
A teraz w zimie możesz korzystać z przetworów kwiatowych: konfitury różanej, suszonych chabrów, nagietków, lawendy, hibiskusa, kandyzowanych fiołków, syropu bzowego...
-
Gość: ELA, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/29 16:42:11
dziewczyny a BRATEK ?tez jest jadalny tylko nie wiem dokladnie ktory czy dziki czy ogrodowy tez, pozdrawiam :)
-
2013/01/29 19:15:23
Każdy bratek jest jadalny:) Tylko w tym roku (2009) jakoś nikt ich nie jadł;) Przejrzyj pozostałe części Kwiatowej Książki Kucharskiej, banery są na pasku bocznym.
A jeżeli interesuje Cię temat jadalnych kwiatów, polecam moją książkę: "Kwiatowa Uczta"
pinkcake.blox.pl/2012/08/Moja-ksiazka-w-sprzedazy.html
Pozdrawiam serdecznie!