Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przepisy na słodkości bez jajek i bez mleka krowiego. Ponadto moje jadalne kwiaty i pyszne jadalne chwasty. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop mniszkowy

Zarzekałam się, że nie będę zbierać mleczy, bo ich nie lubię, chwastów paskudnych. Jednak wyprawa na wieś i widok całego ogrodu zarośniętego mleczami sprawiły, że się złamałam. Zbieranie tego żółtego tałatajstwa pozwoliło upiec trzy pieczenie na jednym ogniu:) Po pierwsze syrop, alias miodek wg przepisu Fettinii; po drugie te chwasty, które się zbierze, nie będą się później rozsiewały; a po trzecie dzieci miały zajęcie i się nie nudziły :D

mniszek lekarski

Nazbierałyśmy ok 400 kwiatów mniszka lekarskiego (od razu skubałyśmy, chociaż można robić z całych kwiatów). Uznałam, że są lepsi specjaliści od miodu i chwila obserwacji pszczół pozwoliła wybierać kwiaty o przypuszczalnie największej ilości nektaru. To było drugie podejście do miodku i nie miałam ani cytryny ani kuchenki. Przesypałam płatki cukrem i w takim stanie dowiozłam do domu. Po drodze pięknie puściło soki.

syrop z mniszka, miód z mleczy

Zalałam pół litra wody i zagotowałam, zostawiłam do następnego dnia. Odcisnęłam na sicie i dosypałam cukru na oko. Użyłam brązowego i teraz miodek wygląda jak spadziowy:) Zagotowałam z całą cytryną pokrojoną na plasterki. Następnego dnia gotowałam do zgęstnienia i wlałam do słoików.

syrop mniszkowy, miód z mniszka, syrop z mleczy

Kolejna pozycja w Klubie Kwiatożerców:)

czwartek, 07 maja 2009, pinkcake

Komentarze
2009/05/07 12:29:35
Wow, super! A do czego go można użyć ?
-
2009/05/07 14:08:08
Przypuszczam, że do jedzenia:) Do kanapek, do ciasta, do herbaty. Wszędzie tam gdzie można użyć miód. Pierwszy raz go robię, ale jest bardzo smaczny:)
-
2009/05/07 14:41:49
pięknie wygląda! miałam zamiar w tym roku zrobić ale chciałam czyste kwiatki zebrać- we Wrocławiu nie ma szans a pod wrocławiem na polach wszystkie wyplenione. I nici z syropu..:(
-
Gość: fettinia, p4fd142e4.dip.t-dialin.net
2009/05/07 16:17:25
Ciesze sie bardzo,ze wyszlo i smakuje:)
A nastepnym razem tez sprobuje z brazowym cukrem-swietny pomysl:)
ps-ten "miod" jest rowniez dobry do müsli i pankejkow:)
-
2009/05/07 16:25:49
Ja też się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/05/07 17:17:51
Ja tez zrobilam taki miodek, ale nie mam ostatnio czasu pisac na blogu. Pewnie dopiero w przyszlym tygodniu zaczne nadrabiac zaleglosci.
-
Gość: fettinia, p4fd142e4.dip.t-dialin.net
2009/05/07 17:18:20
Jeszcze jedno:)Jesli dzieci beda sie znowu nudzily to pozbierajcie troche i zrob konfitury;)przepis w tym samym watku:)warto-a Ty lubisz takie rzeczy jak widze:)
-
2009/05/07 18:32:50
Mniam, mniam, pyszny miód :). No i robi się szybko, a zdrowszy niż ze sklepu :).
-
2009/05/07 18:55:59
Fettinio, nie wiem, kiedy znowu pojedziemy na wieś. Koło domu mam co prawda mnóstwo mleczy, ale drogę też zaraz obok. Pewnie jak się już wybierzemy, zostaną same dmuchawce:/ I na pewno będzie jedno dziecko mniej do roboty. A konfitury na pewno z czegoś jeszcze zrobię;P

Olu, miodek się robi przez 3 dni, więc nie wiem, czy to rzeczywiście tak szybko ;D
Karolko, a Tobie smakuje?
-
2009/05/08 08:09:35
Robie podobny, już od kilku lat. Jest znakomity do wszystkiego, również jako dodatek do ciast:))) W następnym roku spróbuję z cytryną i cukrem brązowym. Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/05/08 11:00:53
Wygląda cudownie! Jaki ma piękny kolor! A jak opisałabyś smak tego miodu? Koło mnie jest tyle mleczy i pomyśleć tylko, że wszystko można zamienić na taki złocisty syropek!!! Co za marnotrawstwo :-((
-
2009/05/08 11:13:02
No popatrz, Andziu, a ja tak nie lubię mleczy, a okazuje się, że są całkiem przydatne:)

Alicjo, polecam miodek bardzo, jest słodki, cytrynowaty z bardzo fajnym posmakiem podobnym do niewiemczego:D Chyba miodu? :) No i można przy okazji zapobiec dalszemu rozsiewaniu chwastów. Na diabelne korzenie nie pomoże, ale zawsze coś:P
-
Gość: fetti, p4fd1614a.dip.t-dialin.net
2009/05/08 14:47:45
:)ciut ciut przypomina syrop klonowy:)
-
Gość: fetti, p4fd1614a.dip.t-dialin.net
2009/05/08 14:49:02
ps-korzenie tez sa jadalne:)Nalezy zbierac je najlepiej jesienia i mozna z nich zrobic namiastke kawy:)bardzo zdrowa namiastke:)
-
2009/05/08 15:53:18
Kawy nie pijam, ale dobrze wiedzieć, że wyrywanie chwastów też może przynosić dodatkowe korzyści:)
-
2009/05/08 16:46:01
jestem zafascynowana tym miodkiem. Naprawdę świetna sprawa!
-
2009/05/08 16:49:21
To do dzieła :D
-
Gość: , aepu135.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/05/09 18:47:49
Właśnie dziś robię ten miodek . Próbowałam już w trakcie gotowania i zapowiada sie na pyszny. Mój czas gotowania1godz+1 godz i 45 min.Jadłam już podobny ,robiony tą metodą w zimie. SUPER!!!
-
2009/05/09 21:18:22
No proszę, ile kwiatkojadów się ujawnia;) Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/05/12 12:21:37
Wygląda świetnie! chyba wybiorę się na mlecze! no proszę jakie cuda można z chwastów zrobić!
-
2009/05/12 22:28:46
Warto by zagadać do kogoś z przedwojennego pokolenia. Takie osoby mogą znać wiele jadalnych cudów z łąk i lasów.
-
2010/05/03 13:59:20
wow, ja bym zrobiła bardzo chętnie; tylko że mieszkam w centrum Warszawy; ale będę pamiętać o tym przepisie i jak nadarzy się okazja - którejś wiosny, to zrobię coś takiego
-
2010/05/03 19:54:38
Ja mieszkam w Krakowie;) Po mlecze jadę na wieś. Okazało się, że tam przepis na "miodek" z mniszków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie:)
-
2010/05/07 18:44:27
Co roku robię syrop z mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza. To popularny "majowy miodek". Pozwala mi to przetrwać w zdrowiu do następnego maja.
-
2010/05/08 09:58:30
Tak, to prawda, przekonałam się, że jest bardzo popularny:)
-
Gość: elsidka, bdu59.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/08 23:32:31
robimy go w domu co roku, dodajemy jeszcze imbir świeży, wtedy ma super zapach. Potem pijemy w zimie dolany do herabtki na przeziębienia najlepszy
-
2010/10/09 23:42:34
Są jeszcze przepisy z wanilią, też pięknie pachnie:)
-
Gość: Ivonea, public4230.xdsl.centertel.pl
2012/05/18 09:24:09
Dziękuję ci ślicznie za inspirację tym syropem. Razem z tatą zrobiliśmy takowy i wyszedł niesamowicie pyszny! ^_^ Tatko dodał więcej cukru i przez przypadek mamy baaardzo ciągnące się karmelowe cukieraski o smaku mniszka!
Pozdrawiam!
-
2012/05/18 23:06:18
Nie ma sprawy:) To stary przepis przekazywany z ust do ust. Kiedy raz o nim usłyszałam, to nagle okazało się, że wszyscy w rodzinie mojej, męża, bliższej i dalszej, go znają:) Cukierki też fajne:)
-
Gość: Gosia, staticline-31-182-140-196.toya.net.pl
2013/05/10 18:29:27
Witam! Mam pytanie - czy można ten miodzik zrobić z całych kwiatków (z odrobinką łodyżki)? Zbierałam dziś rano i jak zostawiłam na białym papierze, (żeby robaczki wyszły) to trochę podwiędły i nie dam rady ich już oskubać.
-
2013/05/10 20:41:47
Jeśli kwiaty się nie zamknęły, to spokojnie można je skubać. Możesz nie skubać, wtedy smak będzie ostrzejszy, ale przynajmniej łodyżki poodcinaj, żeby nie było gorzkie.
-
Gość: brinx, 178-37-100-11.adsl.inetia.pl
2014/04/14 23:35:02
Tak z ciekawości ile dać cukru i ile wody.. Hmmm czy pół litra to nie za mało wody jak na 400 kwiatów. Miałem 1200 kwiatów dałem 2,5 L wody, 2 kg białego cukru i 1 kg trzcinowego.. Na tym poprzestałem bo już wydaje mi się aż za słodkie..
-
2014/04/15 07:18:38
Trzeba dać tyle wody, żeby zakryło kwiaty. A cukru przynajmniej tyle, ile wagowo wody. Musi być słodkie, żeby się nie zepsuło, wysokie stężenie cukru nie dopuszcza do rozwoju pleśni.