Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przepisy na słodkości bez jajek i bez mleka krowiego. Ponadto moje jadalne kwiaty i pyszne jadalne chwasty. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche z karmelem i orzechami

Córcia siedziała mi na kolanach, kiedy przeglądałam bloga i na widok kruchych kwadratów z migdałami, zapytała:

- Mamusiu, upiekasz mi ciasto?
- A jakie byś chciała?
- Takie, co mi upiekłaś wczoraj.
- (... córcia wszystko w czasie przeszłym ładuje na wczoraj) Ostatnio przecież piekłam dla Tatusia.
- Takie jak na obrazku mi upiekaj.
- Nie mam migdałów, może być z orzechami?
- Tak, tak, tak:)

No i upiekłam:) Prawie tak samo jak przy placku z migdałami, z tym, że użyłam orzechów laskowych i więcej miodu.

kruche ciasto z karmelem i orzechami

Spód:
90 g margaryny nieutwardzanej (np oleju kokosowego)
50 g drobnego cukru
1 łyżka oleju
150 g mąki pszennej

Wierzch:
60 g margaryny nieutwardzanej
60 g brązowego cukru
2 łyżki miodu
80 g orzechów laskowych

Piekarnik nagrzałam do 170 st C. Ugniotłam ciasto. Rozprostowałam na dnie tortownicy 26cm wysmarowanej olejem.

Na patelni rozgrzałam tłuszcz z cukrem i miodem. Kiedy się zaczęło karmelizować, dodałam posiekane orzechy. Siekanie orzechów było najbardziej czaso- i pracochłonną czynnością przy tym cieście;) Zamieszałam i wylałam masę na ciasto. Wszystko robiłam tak samo a tym razem musiałam piec 15 minut. Jeszcze ciepłe pokroiłam, a kiedy wystygło i stwardniało przełożyłam na talerz.

Niby takie samo a zupełnie inne;) Z migdałami jest bardziej delikatne i wykwintne, a z orzechami nabiera charakteru i mocnego aromatu. Oba polubiłam, ale myślę, że jeszcze pokombinuję... :)

wtorek, 12 maja 2009, pinkcake

Komentarze
2009/05/12 19:46:00
Wspaniałe te Twoje słodkości, niebo, że tak powiem, w gębie. Wygląda bardzo smakowicie i kusi, oj kusi...
-
2009/05/12 20:30:14
Na pewno wypróbuję, szczególnie że dziś kupiłam orzechy!
-
2009/05/12 20:39:15
wygląda przepysznie:)
-
2009/05/12 20:42:51
Mniam :). Karmel, orzechy, miód... Cudo :).
-
2009/05/12 22:19:58
Boże, połowę zeżarłam sama! Musiałam się ugryźć w palec, żeby zostawić coś Córci ;)
To ciasto powinno się nazywać "szybkie":D
-
2009/05/12 23:00:40
wygląda tak smakowicie, że nie mogę się napatrzeć :)
-
2009/05/12 23:06:44
I tak ja przy cieście z migdałami, znowu cała się zaśliniłam. Mało jest dla mnie pyszniejszych połączeń smakowych niż karmel i orzechy :) Poezja!
-
2009/05/13 09:40:37
Dziękuję i z całego serca polecam:)
-
2009/05/13 09:47:57
Wygląda super! Uwielbiam połączenie orzechów i miodu! Mniam :)
-
2009/05/13 13:45:11
Jak to fajnie, jak mama umie upiekać takie smaczne ciasta. Pychotki
-
2009/05/14 01:10:45
Dziękuję:) Drugie mniam na połączenie orzechów i CZEKOLADY!
-
2009/05/22 22:57:23
Prawie,że identyczne robiłam na Boże Narodzenie,z tym,że u mnie na blogu istnieje pod nazwą "Krajanka orzechowa" :D
-
2009/05/23 11:03:07
Ja zaadaptowałam przepis Liski i teraz przerabiam:) Może kiedyś wymyślę nazwę:D
-
Gość: zabka, cpc2-rdng15-0-0-cust228.winn.cable.ntl.com
2009/06/30 18:11:12
..żeby się nei namęczyć przy krajaniu orzechów możesz je zawinąć w ścierkę szczelnie i stłuc młotkiem albo wałkiem :) ....to działa!! ..i nie ma bałaganu - tylko ścierka do wytrzepania i wyprania :)
-
2009/06/30 21:26:33
Ale wtedy będą pogniecione a nie posiekane:/ Cały pyszny olej z nich wycieknie:(
-
Gość: , egw240.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/16 23:08:41
Witam:) ciasto piecze się tylko 15 minut? A spód nie będzie niedopieczony?
-
2013/01/17 10:31:27
Nie, nie będzie. Nawet zdziwiło mnie, że tak długo musiałam piec, bo w wersji migdałowej było gotowe już po 8 minutach. Trzeba patrzeć i pilnować, czy się nie przypala.
-
Gość: eliah, 192.85-237-170.tkchopin.pl
2013/03/12 13:36:15
ja upiekłam z całymi orzechami i migdałami, super wygląda i smakuje, tylko trzeba zdrowe zęby mieć ;)
-
2013/03/12 14:10:42
Jak z całymi, to na pewno:)
-
Gość: Shade, ekf122.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/28 12:52:42
Ja mogę polecić orzechy pekanowe, są bardziej kruche i delikatniejsze niż włoskie :)
-
2013/11/29 10:30:34
Bez przesady, włoskie wcale nie są twarde ;)
-
2014/04/16 04:13:50
Właśnie czekam aż orzechy wystygną, żeby je obrać ze skórek i posiekać :) Ciasto już wylepione.
Musiałam zmodyfikować przepis na potrzeby śniadania Wielkanocnego w przedszkolu, moja wersja zaczyna się od słów: "wstać ok. 3.30 w nocy (rano?) i trzeźwym umysłem ocenić sytuację! Tak, da się uratować Święta, nawet jeśli matka padła wieczorem na pysk i nie przygotowała obiecanego Córci zastępnika tych wszystkich jajecznych smakołyków, którymi pozostałe dzieciaki będą się opychać do woli. Przecież jest Pinckace, a Ona coś wymyśli :)"

Nie mam tylko przekonania do oleju kokosowego, nie mam z nim doświadczenia, a ciasto jakieś dziwne (kruszy się), choć przyjemnie pachnie :)
-
2014/04/16 04:36:14
Na próbę upiekłam wersję mini w postaci jednej babeczki ;) i jest ok, olej kokosowy się sprawdził!
-
2014/04/16 09:16:47
Czyż Ty zwariowała?! A kiedy Ty śpisz?
-
2014/04/16 11:01:36
No chyba właśnie teraz pójdę się położyć :)
Zresztą, przez dwa lata tak wstawałam, więc mam wprawę ;p
Mazurek (bo to jest mazurek, prawda?), pachniał obłędnie! Uskubnęłam tylko brzegi i to był błąd, bo chciałam więcej... No, ale pokroiłam w (nierówne) 34 kawałeczków, żeby dla każdego starczyło i nie mogłam :(