Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche babeczki z czekoladą

Nakupiłam orzechów laskowych. Duuużo. Widok babeczek znad Atlantyku natchnął mnie do działania:)

kruche babeczki z orzechami i kremem czekoladowym

Przepis mój z głowy i na oko;)

Ciasto:
pół szklanki margaryny (lub masła, jak ktoś może)
szklanka mąki
6 łyżek cukru (połowa z wanilią)
łyżka oliwy

Zagnieść, wyrobić na sprężyste nieklejące ciasto. Podzielić na 12 części. Żeby zrobić to równo, trzeba utoczyć wałek i przekroić go na pół, na pół i na 3 takie same plastry. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić nim foremkę do babeczek lub muffinkową. Wreszcie mam swoją własną:) Co prawda piłkową, ale kupioną za grosze i wreszcie własną:)

Piekłam ok. 15 minut w 200 stopniach.

Krem:
pół kostki margaryny
tablicza gorzkiej czekolady
4 kopiate łyżeczki mleka koziego w proszku
4 łyżki cukru pudru

Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wystudzić, zmiksować z resztą składników. Nałożyć do wystudzonych babeczek.

Na wierzch:
orzechy laskowe uprażyc na suchej patelni. Jest to czynność żmudna, bo łatwo się przypalają. Wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i ostro pocierać, żeby odeszły łupki.

kruche babeczki z orzechami

- Mamusiu, jakie piękne! A Ty wiesz, że ja uwielbiam czekoladę?
- No nie, nie wiedziałam :D

wtorek, 19 maja 2009, pinkcake
Komentarze
2009/05/19 20:22:56
Mniam mniam :)))
-
2009/05/19 21:05:53
Bardzo mniamuśne:)))
-
2009/05/19 22:38:19
córcia ma rację - piękne są!
:-)
-
2009/05/19 22:52:21
ALE!!! Podzielam opinię Twojej córci :)
-
2009/05/20 08:12:18
ech, czekolada i te orzeszki :)
-
2009/05/20 08:25:52
Jakie sliczności! MNiaM!:))
-
2009/05/20 08:52:11
Dziękuję wszystkim:) Były przepyszne:)
-
2009/05/20 12:40:17
Śliczny blog, baaardzo apetyczny! Dobrze się czyta i od razu ślinka leci :) Z przyjemnościa skorzystamy z niejednego przepisu i rady - na przykład kusił nas ostatnio nasz ogródkowy bez, słyszałam, że można go dodac do potraw - a tu czytam, że może nie koniecznie - hm, i co teraz? Poszukamy może jakiegoś jeszcze przepisu na bzowy smakołyk albo spróbujemy Wasz - a nuż, nam posmakuje? :) Pozdrawiamy ciepło i dziękujemy za odwiedzinki. Mama Magda z Lusią i Arturkiem.
-
2009/05/20 15:25:00
Witam serdecznie całą rodzinkę:) Bez jak najbardziej można, ale mnie akurat nie smakował. Zapraszam serdecznie do eksperymentowania. Przecież moje kubki smakowe nie są wyrocznią:D Z bzu można zrobić marmoladę, a ostatnio szarlotek zrobiła kandyzowany bez. My dzisiaj wcinamy róże i akacje:)
Pięknego aniołka zrobiłaś:)
-
2009/05/20 19:59:07
Piekne!cudne po prostu!
-
2009/05/21 16:15:13
Dziękuję:)
-
2009/05/22 20:32:27
mleko kozie w proszku? nawet nie wiedziałam, ze można takie kupić :)
-
2009/05/22 22:54:23
Och i ach:) ale cudne,takie widać,że domowe,nie od linijki:)
-
2009/05/23 10:59:09
Aga-aa, jak trzeba to można:) Moja Córcia nie może jeść niczego co pochodzi od krowy. Kozie mleko to zbawienie. Dodaję do masy, do ciasta, do naleśników. W zimie było ciężko, bo kozy chyba mleka nie dawały:P

Dzięki, Olciaky:)
-
Gość: aaaaaaaaaaaka, *.btk.net.pl
2012/10/12 22:04:44
do duszy
-
2012/10/12 22:21:00
To znaczy co konkretnie?
-
2013/06/08 17:02:00
chcę upiec babeczki ale niestety zagadka dla mnie jest sposób wyjęcia kruchego ciasta z foremek, to się da w niezmienionej formie?
-
2013/06/08 22:52:35
Jak dobrze natłuścisz foremki, to bezproblemowo:)