Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe (standardowe i rewelacyjne)

Ten przepis wypracowałam i dopracowałam sama na podstawie 4 różnych przepisów, tak, żeby był prosty, szybki i nie za drogi:) Wielokrotnie go użyłam, za każdym razem efekt murowany. Po prostu pycha!

2 szklanki tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru (w tym może być waniliowy)
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

Żeby składniki się dobrze zmieszały robię tak: białka ubijam z połową cukru, żółtka z drugą połową cukru. Marchewkę mieszam z sypkimi i olejem, łączę z żółtkami, potem z białkami. Piekę na dużej blaszce w 180 °C przez 40 minut. Ciasto nie może być w małej formie, bo jeżeli jest za wysokie, od spodu robi się zakalec. Marchewka jest ciężka i ciasto nie urośnie wyżej niż 5-6 cm. Na wierzchu robi się taka cieniutka słodka skorupka z jajek, którą ubóstwiam. Im większa powierzchnia, tym więcej skorupki:P

Taką wersję - najprostszą, ciasta marchewkowego lubię najbardziej, ale robiłam też wariacje: z siekanymi orzechami włoskimi lub zastępując część mąki tartymi orzechami laskowymi. Wychodzi baaardzo smaczne ale to jest już droższa zabawa.

Co tu mówić, ciasto jest rewelacyjne. To mój popisowy wypiek na każde wyjście lub spotkanie, na którym wypada się pojawić z czymś do jedzenia:) Ponieważ zmieniłam pracę, na pewno będę miała okazję zachwycić nowe towarzystwo:)

środa, 11 marca 2009, goscha
Komentarze
2009/03/11 20:13:50
bardzo lubię takie marchewkowo cynamonowe ciacho!
-
2009/03/12 00:12:23
To jest super! Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Pierwszy raz je zrobiłam jakieś 6 lat temu, kiedy carrot-cake nie były takie popularne, nikt nie chciał wierzyć, że takie pyszności są upieczone z marchewki:)
-
2009/03/13 15:47:21
O, a ja go jeszcze nie piekłam... Przecież jest takie proste! Muszę kiedyś się za nie zabrać :).
-
2009/03/13 19:46:59
Koniecznie, Olu! Cała filozofia to zetrzeć marchewkę:) Gorąco polecam!
-
2009/10/25 22:38:36
Lista zakupów zrobiona - jutro próbuję! :)
-
2009/10/26 05:26:18
Witaj:) Przekonujesz się jednak do działań kuchennych? ;)
Powodzenia i smacznego!
-
Gość: modrzejewskam, *.dynamic.chello.pl
2013/03/22 16:33:24
Upiekłam :) I przekonałam się, że naprawdę jest rewelacyjne (także według moich gości). To już 4 wypróbowany przeze mnie przepis i jestem bardzo zachęcona do dalszego pieczenia...
-
2013/03/24 11:13:47
:) To bardzo mi miło:)
-
Gość: Natalia, *.koronowo.com.pl
2014/04/29 15:43:27
To ciasto jest rewelacyjne,moja córka mówi "mamo Ty kłamiesz że nie umiesz piec PYCHA" :D dodaję tak od siebie skórkę z otartej pomarańczy (sparzonej wcześniej) i sok z połowy.
-
2014/04/29 20:16:15
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam cieplutko!
-
Gość: Nikkee, *.tbcn.telia.com
2014/10/09 09:54:02
A bez jajka by się dało? Może masz jakieś marchewkowe bez jajek?