Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marchewkowe (standardowe i rewelacyjne)

Ten przepis wypracowałam i dopracowałam sama na podstawie 4 różnych przepisów, tak, żeby był prosty, szybki i pyszny:) Wielokrotnie go użyłam, za każdym razem efekt murowany. Po prostu super!

Ciasto marchewkowe

2 szklanki tartej marchewki (na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (w tym może być łyżka cukru z wanilią)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

Żeby składniki się dobrze zmieszały robię tak: białka ubijam z połową cukru, żółtka z drugą połową cukru. Marchewkę mieszam z sypkimi i olejem, łączę z żółtkami, potem z białkami. Piekę na dużej blaszce w 180 °C przez 40 minut. Ciasto nie może być w małej formie, bo jeżeli jest za wysokie, od spodu robi się zakalec. W dodatku na wierzchu ciasta robi się taka cieniutka słodka skorupka, którą ubóstwiam! Więc im większa powierzchnia, tym więcej skorupki:P

Taką wersję - najprostszą, ciasta marchewkowego lubię najbardziej, ale robiłam też wariacje: z siekanymi orzechami włoskimi lub zastępując część mąki tartymi orzechami laskowymi. 

Co tu mówić, ciasto jest rewelacyjne. To mój popisowy wypiek na każde wyjście lub spotkanie, na którym wypada się pojawić z czymś do jedzenia:)

środa, 11 marca 2009, goscha
Komentarze
2009/03/11 20:13:50
bardzo lubię takie marchewkowo cynamonowe ciacho!
-
2009/03/12 00:12:23
To jest super! Wilgotne, delikatne i aromatyczne. Pierwszy raz je zrobiłam jakieś 6 lat temu, kiedy carrot-cake nie były takie popularne, nikt nie chciał wierzyć, że takie pyszności są upieczone z marchewki:)
-
2009/03/13 15:47:21
O, a ja go jeszcze nie piekłam... Przecież jest takie proste! Muszę kiedyś się za nie zabrać :).
-
2009/03/13 19:46:59
Koniecznie, Olu! Cała filozofia to zetrzeć marchewkę:) Gorąco polecam!
-
2009/10/25 22:38:36
Lista zakupów zrobiona - jutro próbuję! :)
-
2009/10/26 05:26:18
Witaj:) Przekonujesz się jednak do działań kuchennych? ;)
Powodzenia i smacznego!
-
Gość: modrzejewskam, *.dynamic.chello.pl
2013/03/22 16:33:24
Upiekłam :) I przekonałam się, że naprawdę jest rewelacyjne (także według moich gości). To już 4 wypróbowany przeze mnie przepis i jestem bardzo zachęcona do dalszego pieczenia...
-
2013/03/24 11:13:47
:) To bardzo mi miło:)
-
Gość: Natalia, *.koronowo.com.pl
2014/04/29 15:43:27
To ciasto jest rewelacyjne,moja córka mówi "mamo Ty kłamiesz że nie umiesz piec PYCHA" :D dodaję tak od siebie skórkę z otartej pomarańczy (sparzonej wcześniej) i sok z połowy.
-
2014/04/29 20:16:15
Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam cieplutko!
-
Gość: Nikkee, *.tbcn.telia.com
2014/10/09 09:54:02
A bez jajka by się dało? Może masz jakieś marchewkowe bez jajek?