Różowy tydzień-baner Apetyt - Magazyn Małopolskich Blogerów Kulinarnych Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Przepisy na słodkości bez jajek i bez mleka krowiego. Ponadto moje jadalne kwiaty i pyszne jadalne chwasty. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Tort urodzinowy z lalką

Tort na 3 urodziny mojej Córeczki. Tort był czekoladowy, ale równie dobrze mógł być selerowy, bo i tak liczyła się tylko laleczka:) Dopiero po kilku godzinach zabawy lalką i pieskiem Córka ochłonęła z wrażenia i była w stanie zjeść kawałek ciasta.

Zapewniam, że pomimo braku jajek ciasto jest wyśmienite.

tort z lalką, doll cake

Ciasto czekoladowe bez jajek:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek oleju
1 łyżeczka spirytusu
1 łyżeczka octu
1 szklanka wody

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać olej, spirytus i wodę i wymieszać. Piekłam w małej prostokątnej formie 20 minut w 180 stopniach. Boki odcięłam i zrobiłam z nich nogi łóżka. Ale potem się okazało, że to był zbędny zabieg bo ciasto niepotrzebnie schło od spodu.

Masa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w łaźni wodnej i ostudzić.
Utrzeć kostkę margaryny z ok. 100 g cukru pudru, dodać przestudzoną ale płynną czekoladę i utrzeć razem. Masa na maśle jest oczywiście smaczniejsza, ale co komu wolno...

Dekoracja jest z masy piankowej. Wystarczyło ok. 200 g białych pianek. Trzeba rozpuścić pianki w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody. Potem dodawać cukier puder aż powstanie plastyczna, nieklejąca masa. Przepis wzięty z Galerii Potraw.

Masa na kołderkę została zabarwiona kilkoma kroplami soku z buraka, kwiatki farbowane szafranem i ekstraktem z papryki. Miś i perełki kupne. Karbowane krawędzie kołdry i poduszek cięłam ozdobnymi nożyczkami dziecięcymi a wzorki wyciskane pierścionkiem zaręczynowym. Przynajmniej się do czegoś przydał:) Poduchy nadziewane kawałkami ciasta z masą.

Do etapu przykrycia czekoladowego łóżka prześcieradłem Córka asystowała wiernie, z resztą ozdób i usypianiem lali musiałam czekać do dobranocki:) Warto było zrobić z tego niespodziankę. Córeczka była zachwycona, aż oniemiała z zachwytu. Jej mina była największą nagrodą. Oczywiście lalka z pieskiem były najważniejsze, o torcie przypomniała sobie dopiero pod wieczór.

ciasto z lalką, doll cake

A tak wyglądało łóżko w przekroju.

bed cake

czwartek, 19 lutego 2009, goscha

Komentarze
2009/02/19 16:32:35
Przepiękny!!!! Ja właśnie szukam pomyslu na tort urodzinowy dla córeczki, tylko, że ona będzie miała roczek:)))
-
2009/02/19 17:56:06
To może wystarczy jakaś słodka figurka na torcie? Żaba albo biedronka. Lalkę zostaw sobie na później:)
-
2009/02/19 21:56:02
Tylko jak ja zrobię taką żabkę?????
-
2009/02/19 22:02:31
Mam jeszcze pytanie:) do rogalików marchewkowych na jakiej tarce ucierasz marchew(tzn, na drobnej czy grubej)?
-
2009/02/19 22:34:11
Na drobnych oczkach, ale nie na miazgę:)
A np tutaj jest instrukcja krok po kroku, jak zrobić żabę:
www.imaginativeicing.demon.co.uk/kissingfrog.html
-
Gość: martiks, bq210.internetdsl.tpnet.pl
2009/05/07 11:12:33
przepiękny tort :)
a ja właśnie przekopuję net w poszukiwaniu inspiracji do stworzenia tortu dla mojego czterolatka z alergią i znalazłam tę stronkę, oj zagoszczę na niej na dłużej

mam pytanko techniczne - co z tym kremem czekoladowym? rozcina się upieczone ciasto i przekłada nim?
-
2009/05/08 08:33:44
Zapraszam serdecznie:) Na głównej stronie są linki na skróty do najlepszych moich przepisów bez jajek.

Tak, robisz normalnie jak z tortem, tylko prostokątnym:) Rozcinasz, przekładasz i jeszcze smarujesz na zewnątrz. Tak jak widać na zdjęciu przekrojonego ciasta. I nie rób nóżek do łóżka, bo to był błąd, tylko po prostu prostokątne ciasto na talerzu albo ozdobnej podkładce.

Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: mat, chello089074238111.chello.pl
2009/06/14 14:32:47
Witam. Zrobiłam ciasto czekoladowe z tego przepisu, niestety wyszła straszna klucha. Gdzie mógł tkwić błąd?
-
2009/06/14 18:49:41
Ojej! Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Mnie wychodzi za każdym razem. Tylko mieszam rózgą składniki i wylewam do formy. Może piekłaś w za małej formie, było za wysokie i zrobił się zakalec? Albo za krótko piekłaś lub w zbyt niskiej temperaturze? Każdy piekarnik piecze w innym czasie, trzeba sprawdzać wykałaczką, aż nie wychodzi oblepiona na mokro. Na prawdę nie mogę więcej poradzić, nie widząc problemu na oczy. Masz może zdjęcie tego ciasta, to mogłabyś mi wysłać na maila: pinkcake(ślimak)gazeta.pl ?
-
Gość: Jola, 212.87.246.1*
2011/09/04 22:27:28
Gosiu czy to ciasto przełożone kremem(ale bez czekolady-alergia)np. budyniowym nie zrobi się kluchowate na drugi dzień? czy nie jest też zbyt kruche, da się bez problemu przekroić?Planuję zrobić młodemu na urodziny tort-samochód ale z przepisu na ciasto białe z Twojej stronki po dniu w lodówce robi się klucha(wypróbowane na chrzcinach)więc to odpada, robiłam biszkopt karobowy z innej strony ale jest bardzo kruchy, przy przekrawaniu na pół się połamał a przy aucie będzie trochę"rzeźbienia" więc też d...(że tak brzydko się wyrażę), aktualnie pozostała wersja miodownika przerobionego na potrzeby alergików z masą z kaszy manny(pyszne ale takie "nietortowe") ale gdyby dało radę z biszkopta oszczędziłoby mi to trochę czasu i pracy...:) Pozdrawiam
-
2011/09/05 12:37:01
Wiesz co, nigdy nie miałam z tym problemu, nawet z białym. Zmartwiłaś mnie tymi chrzcinami. Bo u mnie ten tort z masą budyniową i jabłkową pinkcake.blox.pl/2011/02/Przybij-piatke-czyli-drugi-tort-urodzinowy-drugie.html normalnie stał do następnego dnia (znaczy jego resztki;)). W takim razie masę polecam raczej maślaną (margarynową) np taką jak w knopersach:
pinkcake.blox.pl/2010/11/Okragly-Knoppers-Koziowy.html
Od niej na pewno tort nie zmięknie.
To ciasto jest lepsze z kakao, bo kakao odciąga wodę i przez to staje się bardziej puszyste. Z karobem niestety nie mam doświadczenia, ale możesz spróbować, wtedy chyba się daje połowę objętości kakao. Moje ciasta mają konsystencję przypominającą babkę ucieraną.
A z autem wcale nie ma tak dużo rzeźbienia;) Ja poszłam na łatwiznę i odcięłam kliny z obu stron ciasta i przełożyłam je na górę: pinkcake.blox.pl/2009/02/Autko-z-tortu-szwarcwaldzkiego.html
No chyba, że to koniecznie musi być Zigzak McQueen;)
Poza tym, jeżeli tort ma mieć kształt autka, to nie strzykaj się tylko rób miodownik;)
-
Gość: Jola, 212.87.246.1*
2011/09/06 11:19:19
Ja pokrywałam masą cukrową ten z chrzcin i autko też planuję tak zrobić, co do Zygzaka to jeszcze się zastanawiam czy nie lepiej na 2 latka zrobić jak Młody będzie bardziej kumaty ;) ale zobaczy się jeszcze trochę czasu mam do zastanowienia... robiłam wczoraj murffinki z karobem zamiast kakao bo to chyba podobny przepis jak na ten biszkopt i jakoś mi chyba nie wyszły, szczególnie te w formie silikonowej takie gumowate wyszły(aktualnie cukiniowe są moim faworytem :) )
-
2011/09/06 12:27:59
Nie przepadam za formami z silikonu:/ Czasem odnoszę wrażenie, że ciasto się w nich dusi, a nie piecze.
A z ciastem po pierwsze spróbuj zmniejszyć ilość płynu o 50 ml. Dodaj pół łyżeczki więcej proszku do pieczenia. A jakiego mleka używasz? Bo na sojowym mnie też ciasta wychodziły takie gumowate, i wtedy rozcieńczałam je pół na pół wodą (może być gazowana), są przez to lżejsze.
Muszę kiedyś poeksperymentować z karobem, wtedy będę mogła coś więcej poradzić.
-
Gość: Jola, 212.87.246.1*
2011/09/07 10:06:04
Mleko dodałam kozie(takie prosto od kozy ;) ) rozcieńczone z wodą... muszę zrobić jeszcze jedno podejście zanim je "przekreślę" bo do tej pory wszystkie Twoje przepisy wychodziły super. Myślę że raczej nie w karobie jest problem bo robiłam już z nim biszkopt i był super... no nic to-muszę spróbować jeszcze raz je zrobić ale forma silikonowa ląduje w ciemnym rogu szafki :) ja miałam wręcz wrażenie, że ciasto przeszło jej "zapachem" Młodej kazałam jeść te pieczone w foremkach z papieru a ja "męczyłam" tamte...
-
2011/09/07 21:28:49
Mnie się zawsze najlepiej udaje to czekoladowe;) No i jest ulubione Córki.
A dajesz ocet? W tym przepisie go nie ma, potem już zawsze go dawałam, a dobrze robi ciastu, bo proszek do pieczenia zaczyna spulchniać już od początku pieczenia.