Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z każdego jabłka innego czyli Sharlotka Holmesa

Nie kuchnia panny Marple, ale Pani Hudson, gospodyni Sherlocka Holmesa:)

Ciasto kruche:

pół kostki masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżki brandy lub koniaku
szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg jabłek, żeby każde było inne: twarde słodkie, miękke słodkie, twarde kwaśne, miękkie kwaśne, chrupiące winne itd. Ja kupiłam jabłka "drugiej kategorii" (kg za 50 groszy), z których dało się wybrać tylko poobijane a nie zgniłe.
Do tego cynamon i cukier waniliowy.

Ugnieśc ciasto, wyłożyć na blachę zawijając na brzegach, przykryć obranymi i pokrojonymi lub startymi jabłkami zmieszanymi z cukrem waniliowym i cynamonem. Piec w 200 st. przez 40-50 minut.

apple pie, szarlotka

W kuchni panny Marple

sobota, 28 lutego 2009, goscha
Komentarze
2009/03/01 09:56:45
Szarlotka Sherlocka wygląda pysznie :)! Zjadłabym sobie kawałeczek :). Mniam!
-
2009/03/01 12:09:15
Ja najbardziej lubię szarlotki z jabłek, które się nie rozpiekają, ale takie pomieszanie różnych odmian jabłek daje bardzo ciekawy efekt:)
-
2009/03/01 13:36:31
O, fajna.. ja zazwyczaj dodawałam rozgotowane jabłka:)) Pozdrawiam!
-
2009/03/01 22:11:42
Wygląda po prostu fantastycznie. Uwielbiam takie ciasta z jabłkami, na których widać jabłka...
-
2009/03/02 13:02:32
Skoro to szarlotka detektywa, to nie wiadomo, co jest w środku:)
-
Gość: marcela, *.pila.vectranet.pl
2009/11/08 17:29:54
polecam szarlotkę sypaną, ciasto z mąki, cukru, kaszy manny i jabłek:
www.wielkiezarcie.com/recipe126.html
jest naprawdę pyszna! Wypróbowałam juz kilka twoich przepisów i jestem pod wrażeniem.
-
2009/11/08 17:51:41
Czy może masz na myśli taką: pinkcake.blox.pl/2009/08/Szarlotka-sypana.html ?
Znam ją, faktycznie jest bardzo smaczna, ale mam do niej uraz :/
Cieszę się bardzo, że moje przepisy się komuś przydają i, najważniejsze, że też komuś smakują;)
Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: Jus, *.du.xdsl.is
2015/03/22 09:56:29
Wyszlo przepyszne i rzeczywisci im nico gosze jablka tym lepsze ciasto;)