Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Świnki w błocie czyli ciasto czekoladowe w polewie z prosiaczkami

Pyszne ciasto czekoladowe w czekoladowej polewie z prosiaczkami. Pierwszy raz świnki zobaczyłam u Debbie Brown, potem na tortowni. Świnki są dość proste dla początkującego rzeźbiarza, jak ja:)

sugar pigs

Ciasto czekoladowe to samo co zawsze. Pyszne choć bez jaj i mleka.

1,5 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka octu
1 szklanka wody

Suche składniki trzeba zmieszać, dolać olej, ocet, wodę i wymieszać. Wylać do formy. Tym razem to był kwadrat 20x20 cm. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Na wystudzone ciasto wylać polewę czekoladową:

Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki oliwy.

 

Dekoracja to masa cukrowa, a grudy błota to okruszki ciasta.

Masa cukrowa. Przepis z opakowania glukozy:

cukrowe świnki, sugar piglets, sugar pig

2 łyżeczki galaretki wiśniowej
1 łyżka glukozy
3 łyżki wody
cukier puder - dużo

Galaretkę trzeba zamoczyć w wodzie, żeby żelatyna spęczniała. Następnie podgrzewać, aż się rozpuści, pilnując, żeby się nie zagotowało. Dodać glukozę i wsypywać cukier puder, aż masa przestanie się lepić. Potem można lepić prosiaki :)

czwartek, 12 lutego 2009, goscha
Komentarze
2009/02/12 21:03:54
ale one zadziornie na mnie patrzą, słodkie są :)
-
2009/02/13 22:18:00
Słodkie i wiśniowe:)
-
2009/02/25 21:35:07
Bardzo są urocze ;o)
Też kiedyś wpadłam w sidła "świńskiego tortu..."
-
2009/03/05 23:35:59
Załzawiłem się z radości i zaśliniłem z łakomstwa:D Wspaniałe:D
-
2009/03/06 13:35:22
Dzięki:) Mój mąż jak wrócił z pracy i zobaczył świnie na stole to zaniemówił. Gdyby nie były takie koślawe, to nie uwierzyłby, że to moja robota :P
-
Gość: peeky_wicky, *.aster.pl
2009/06/01 23:07:51
"Pyszne ciasto czekoladowe w czekoladowej polewie z prosiaczkami. Pierwszy raz świnki zobaczyłam u Debbie Brown"
Naprawde zobaczylas te świnki u Debbie Brown? To dla mnie ciekawostka, poniewaz to moj autorski pomysl (sama wymyslilam zarowno swinki jak i cala blotna aranzacje...) Pzdr
-
2009/06/02 09:49:52
Cóż, jak widać istnieje konwergencja pomysłów. Rzeczywiście pierwszy raz zobaczyłam je u D.Brown, a później na tortowni, gdzie możliwe, że jeden z nich był Twój. Jeżeli naprawdę, to był Twój autorski pomysł, to gratuluję. Jednak biorąc pod uwagę, że cały internet jest pełen tortów ze świnkami, to życzę odrobiny dystansu. Bo jeszcze zaczniesz twierdzić, że bez Ciebie świnie nie wchodziłyby do błota. Aż sobie je obejrzałam i rzeczywiście, moje są zrobione tak jak u DB: z dwóch kulek.
Ozdabianie tortów podglądałam właśnie u D.Brown, L.Smith i Wiltona, a do poszukiwań i prób natchnęła mnie wiedźma z Galerii Potraw. Psdr
-
Gość: peeky_wicky, *.aster.pl
2009/06/02 10:04:55
No coz, tak sie sklada, ze zamiescilam swoj "świński tort" w necie jako pierwsza i to juz dosc daawno temu (w Galerii Potraw), a dopiero potem zaczal zyc wlasnym zyciem i doczekal sie roznorodnych, licznych kopii. Nie wiem, czemu niby tak trudno w to uwierzyc.
-
2009/06/10 13:27:55
Ależ wierzę Ci i gratuluję pomysłu, ale za liczne i różnorodne kopie nie ponoszę odpowiedzialności. Nikomu nie ukradłam zdjęć i nie podaję za swoje. I nie rozumiem, czemu niby tak trudno uwierzyć, że Twojego tortu akurat nie widziałam.
Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów w dziedzinie cukiernictwa.
-
2012/02/03 16:12:55
Nie, no boskie! Jakoś nigdy nie zauważyłam u Ciebie tej Galerii Tortów, a są piękne. A ten to już wyjątkowo mnie rozczulił. Przyda mi się inspiracja na nadchodzące urodziny mojej starszej pociechy.
-
2012/02/03 23:07:48
Od zawsze była;) Choć zdaję sobie sprawę z własnej nieporadności, to ja się cieszę z moich pokrak;)
A ten tort jest pomysłem Jasmin (patrz dyskusja powyżej:)), u niej to dopiero opad szczęki:)
-
Gość: , *.ip.netia.com.pl
2013/09/26 14:00:03
witam! ciasto, śliczne i apetyczne.