Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe brzoskwiniowe

ok. 250 g mąki grahamki (dla urozmaicenia:)
50 g margaryny
2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
20 g drożdży
łyżka glukozy
pół szklanki letniego mleka sojowego


ciasto drożdżowe z owocami

Drożdże rozetrzeć z glukozą, dolać mleko sojowe i tyle mąki, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Rozpuścić margarynę i wystudzić, dodać cukier.
Do zaczynu dolać margarynę i stopniowo dosypywać mąkę. Ciasto powinno być raczej luźne.
Wyłożyć na wysmarowaną olejem formę do tarty. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na wyrośnięte ciasto położyłam pokrojone 4 połówki brzoskwiń z puszki i piekłam w 180 st. C. do zbrązowienia.

Na końcu cukier puder:)

Myślę, że zamiast mleka można też użyć soku spod brzoskwiń.

czwartek, 12 lutego 2009, goscha
Komentarze
2013/10/13 17:41:28
Zrobiłam to ciasto. Było dobre, ale nie wiem czemu, dwa razy w misce mi wyrosło, gdy wstawiłam do piekarnika nie urosło,ani na milimetr :( Dziwne...
-
Gość: Kasia, *.centertel.pl
2014/08/08 07:24:00
Wczoraj zrobiłam na męża 35 urodziny- pyszne! (zrobiłam z nektarynkami i z kruszonką)