Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ROZKWIASZCZONY BLOG KULINARNY - jadalne kwiaty i pyszne chwasty, słodkości bez jajek i bez mleka krowiego - Małgorzata Kalemba-Drożdż
Blog > Komentarze do wpisu

5 pestek pomarańczy, czyli tydzień detektywistyczny

"5 pestek pomarańczy" czyli opowiadanie Arthura Conan Doyle'a o Sherlocku Holmesie. A u mnie ciasto pomarańczowe z dekoracją pestkową;) Raczej nie polecam kładzenia pestek na cieście (które polecam:)), chyba, że kogoś nie lubimy...

ciasto pomarańczowe

Kruche ciasto:

pół kostki masła lub margaryny
szklanka cukru
2 łyżki brandy lub koniaku
szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

2 pomarańcze (najlepiej z hodowli ekologicznej)
1 cytryna lub limonka
pół szklanki cukru

Ciasto upiec na małej blaszce w 200 st. Cytrusy zemleć razem ze skórką i udusić z cukrem na małym ogniu. Wyłożyć na ciasto. Można polać gorzką czekoladą.

Przepis od razu może strartować do Kuchni Wielkanocnej, bo oryginalnie to był mazurek:)

A tu kwiatuszek mojego drzewka pomarańczowego.

A to drzewko mandarynkowe na Boże Narodzenie. W poprzednim roku miało 8 owoców.

mandarine tree


czwartek, 26 lutego 2009, goscha
Komentarze
2009/02/26 17:24:15
Ciacho wygląda pysznie!!! Na prawdę to Ty wyhodowałaś ten kwiat?:)
Robiłam rogaliki marchewkowe z Twojego przepisu...pychotka! Następnym razem zrobię podwójną porcję:)) Pozdrawiam!
-
2009/02/26 20:33:37
Grejpfrut hodowany od pestki zakwitł tylko raz. Pomarańcze, cytryny i mandarynki kwitną mi co roku. I co roku owocują:) Ale nie jemy przychówku, bo na parapecie nie dojrzewają na słodko:(
Prawda, że rogaliki są super?
Pozdrawiam!
Dzięki, że mnie czytasz:)
-
2009/02/26 21:43:08
Tak rogaliki są przepyszne! Fajne jest to drzewko:)) Pozdrawiam serdeecznie:))
-
2009/02/28 13:53:59
Pięknie Ci drzewko kwitnie... A cytrusy (klementynki) mielone ze skórką to moje ulubione ostatnio szybkie ciasto, więc i Twój mazurek kupuję...
-
2009/04/19 00:09:28
Ja się nie przejmuję zdejmowaniem białej części skórki przed mieleniem. Podobnie jak przy smażeniu skórek w cukrze. Jeszcze nigdy nie trafiły mi się gorzkie.